ΧΑ: Ξεπέρασε τις 850 μονάδες με οδηγό τις τράπεζες

από Philippos

Δεικτοβαρή άνοδο κατέγραψε η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη, εν μέσω άκρως θετικού κλίματος τόσο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο και στη Wall Street. Deals στην Ελλάδα και οικονομικά αποτελέσματα στο εξωτερικό συντηρούν για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση ανοδική διάθεση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και για δεύτερη συνεχόμενη σε Wall και Ευρώπη.

Σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1% στις 851,04 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 851,87 μονάδων (+1,1%) και 845,79 μονάδων (+0,37%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 66,90 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,64 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 97,38 χιλ. τεμάχια.

Τα 3 δις. eυρώ καθαρά κέρδη της Goldman Sachs αποτελούν οδηγό για τις δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές, τη στιγμή που ο S&P 500 σκαρφαλώνει στις 3.732 μονάδες και με κέρδη 1,5%, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 450 μονάδες και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενισχύονται πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα.

Την ίδια ώρα το πλαφόν, έστω και περιορισμένο στην Ευρώπη δημιουργεί νέα δεδομένα στην τιμολόγηση του φυσικού αερίου, παρά το γεγονός ότι οι αγορές εστιάζουν στην αρχή του τέλους της αύξησης των επιτοκίων, με την Fed να προβαίνει στην προτελευταία άνοδο κόστους χρήματος κατά 0,75%, στο 4% του βασικού επιτοκίου της Fed. Oι αγορές έχουν τιμολογήσει ότι η συνολική αύξηση στο επιτόκιο του δολαρίου θα ανέλθει μεταξύ 4,5 – 4,75%.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το Χ.Α., προσεγγίζοντας στο κλείσιμο τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, με κλείσιμο στις 851 μονάδες και άνοδο 15 (στρογγυλό). Οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 65 εκατ. Ευρώ, με την αγορά να συζητάει την μία ακόμα πρόταση ξένου fund, του ΙΟΝ Group, για την Πειραιώς και συγκεκριμένα για την απόκτηση του 27% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μοιραία το ενδιαφέρον περιεστράφη γύρω από τον τραπεζικό κλάδο και κυρίως στην Πειραιώς που έκλεισε με άνοδο 4,5%, στο 1,21 ευρώ και υψηλό ημέρας πάνω από το 1,24 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα