ΧΑ: Με τραπεζική αντίδραση έπιασε τις 860 μονάδες

από Philippos

Θα μπορούσε και καλύτερα… Αυτή είναι η άποψη της αγοράς μετά το σημερινό κλείσιμο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο λίγο πάνω από 1%, στις 860 μονάδες. Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί και η ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών βαραίνει τη διάθεση, όσο η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της κούρσας των τιμών.

Ταυτόχρονα, από οικονομικούς αναλυτές αμφισβητείται και η συνταγή της αύξησης επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες για την τιθάσευση του πληθωρισμού, αφού κάτι τέτοιο ευνοεί τον στασιμοπληθωρισμό και κατά συνέπεια την ύφεση. Ήδη, οι αναλυτές προβλέπουν επιστροφή στην ύφεση των ΗΠΑ από το α’ 3μηνο του 2022 σε ποσοστό 1,5! Υπό τα δεδομένα αυτά, μια σειρά από δημόσιες εγγραφές προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα, ειδικά από τον κλάδο των ΑΕΕΑΠ, ενώ σχεδιάζονται και νέες εκδόσεις ομολογιακών, κόντρα στο κλίμα, όπως η Lamda, αλλά και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, όπως η Ιντραλότ. Η αγορά τερμάτισε την εβδομάδα με απώλειες 0,8%, ενώ από την αρχή του χρόνου ο γενικός δείκτης κινείται σε αρνητικό πρόσημο 3,7%, προκαλώντας αρνητικούς συνειρμούς για την οικονομία.

Οι αγορές και μαζί τους το Χ.Α. κινούνται στην κόψη του ξυραφιού, αφού οι επενδυτές επιλέγουν να περιφρουρήσουν τη ρευστότητά τους με κάθε τρόπο, ενώ στα επίπεδα αυτά, κάποιοι άλλοι, όπως το Helikon, θεωρούν ότι έχουν δημιουργηθεί ευκαιρίες. Η διαφορετική οπτική είναι αυτή που κινεί την αγορά σχολιάζουν οι χρηματιστές, κρατώντας σε κάθε περίπτωση χαμηλούς τόνους, συστήνοντας συντηρητικές κινήσεις. Κινήσεις που συνδέονται κυρίως με βραχυπρόθεσμες κινήσεις στο ταμπλό.

ΧΑ: Αντίδραση στον τραπεζικό κλάδο
Κατά τα άλλα, ο τραπεζικός κλάδος έβγαλε αντίδραση την Παρασκευή, εν αναμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων Eurobank, Alpha και Εθνικής. Και όχι μόνο αυτό, αλλά την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει μεγέθη και η ΔΕΗ, η οποία έχει διορθώσει τουλάχιστον 30% από την αύξηση κεφαλαίου και πάνω από 21% από τις 21 Απριλίου που έγινε το γύρισμα της αγοράς. Μεγάλος όγκος και σήμερα στη ΔΕΗ με σχεδόν 1 εκατ. τεμάχια και το χαρτί να σημειώνει κέρδη 2,2%, στα 6,33 ευρώ. Ως προς τις τράπεζες αντίδραση έβγαλε σήμερα η Άλφα, στα 0,914 ευρώ και άνοδο πάνω από 3% με 11 εκατ. τεμάχια. Η μετοχή διαπραγματεύται κάτω από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου που είχε πραγματοποιηθεί στο 1 ευρώ. Κέρδη 1,69% για την Πειραιώς που επεδίωξε να ξεφύγει από τα ιστορικά της χαμηλά, κινούμενη επίσης κάτω από το 1,15 που ήταν η τιμή της δικής της αμκ πέρσι. Μεγαλύτερη αντίδραση έβγαλαν Eurobank και ΕΤΕ, ίσως γιατί έχουν μπροστά τους την προοπτική του μερίσματος. Η μεν πρώτη έκλεισε στο +5,48%, στα 0,936 ευρώ και η δεύτερη στο +4,46%, στα 3,30 ευρώ με 5,2 και 4,7 εκατ. τεμάχια αντίστοιχα.

Ως προς τα υπόλοιπα blue chips ο Μυτιληναίος βρίσκεται κάτω από το ψυχολογικό οχυρό των 16 ευρώ, παρά την αντίδραση άνω του 2,2% που έβγαλε την Παρασκευή ,με 413 χιλιάδες κομμάτια. Πάνω από 25 τα κέρδη για το Jumbo στα 15,20 ευρώ, στα 20,28 ευρώ και κέρδη 1,9% για την Coca Cola, στα 9,40 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με μικρό όγκο 56 χιλιάδων τεμαχίων, αλλά στο +2% αντέδρασε η Τέρνα Ενεργειακή με 180 χιλιάδες κομμάτια με ζωντανή την προοπτική του deal με την Macquarie. Ισχυρά κέρδη και για τον ΟΛΠ, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι συντελούνται μετοχικές εκπλήξεις, με το χαρτί να επιστρέφει στα 17 ευρώ μετά από 11 συνεδριάσεις. Πιέσεις για ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Ο ΟΤΕ έκλεισε με πτώση πάνω από 3%, μετά το χθεσινό ράλι. Σημειωτέον ότι την τελευταία εβδομάδα έχουν αγοραστεί περισσότερες από 500 χιλιάδες ίδιες μετοχές.

ΧΑ: Η εικόνα στο ταμπλό
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 82,04 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 31.681.727 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,31%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,15%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Eurobank (+5,48%), της Εθνικής (+4,46%), του ΟΛΠ (+4,42%) και της Alpha Bank (+3,35%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές του ΟΤΕ (-3,11%), του ΟΠΑΠ (-2,30%), της Viohalco (-1,97%) και των ΕΛΠΕ (-1,47%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (+4,17%), των Προσωπικών Προϊόντων (+2,08%) και των Τροφίμων (+1,94%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (-3,10%), του Εμπορίου (-2,30%) και των Ταξιδιών (-2,16%). Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 11.080.888 και 5.237.381 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 15,294 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ με 12,951 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 77 μετοχές, 48 πτωτικά και 15 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Yalco +19,23% και Μπήτρος Συμμετοχών +11,76%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Εβροφάρμα -7,56% και Μύλοι Κεπενού -7,41%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα