ΧΑ: Με σήμα από τις τράπεζες έβγαλε αντίδραση στο παρά πέντε

Μετά από δύο μήνες για πρώτη φορά ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκανε κίνηση κάτω από τις χίλιες μονάδες, με χαμηλό ημέρας στις 998 μονάδες. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με κέρδη 0,71%, πολύ κοντά στα ενδοσυνεδριακά υψηλά, στις 1.027 μονάδες και με συναλλαγές 107,5 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή, αλλάζει την τεχνική συμπεριφορά του δείκτη σχολιάζουν οι αναλυτές, δεδομένου ότι ουδείς φαίνεται να έχει πειστεί ότι έχουν τελειώσει οι αναταράξεις. Την ερχόμενη Τετάρτη, μία ακόμα δύσκολη αναμέτρηση της αγοράς με τη φημολογία ως προς το τι θα πράξει η Fed, αναφορικά με την αύξηση του επιτοκίου της. Σε κάθε περίπτωση ο Γιάννης Στουρνάρας ως μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ειδικά για την ευρωζώνη, φέρεται να δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι τελειώνει η εποχή αύξησης των επιτοκίων. Οι αγορές δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι από τις κυοφορουμενες εξελίξεις, σημειώνουν οι αναλυτές. Σε μηδενισμό των επενδύσεων τους θα υποχρεωθούν οι κάτοχοι ομολόγων της Credit Suisse ύψους 17 δισ. δολαρίων, μετά την εξαγορά της τράπεζας από την UBS ύψους 3 δισ. στερλινών, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει τεράστιους τριγμούς στις ευρωπαϊκές αγορές χρέους.

Στο πλαίσιο της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ των τραπεζών, η ελβετική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή Finma διέταξε να μηδενιστούν 16 δισ. στερλίνες από τα ομόλογα πρόσθετης κατηγορίας 1 (AT1) της Credit Suisse, μια σχετικά επικίνδυνη κατηγορία τραπεζικού χρέους.

Ο ελληνικές τράπεζες έχουν εκδώσει περί τα 4 με 4,5 δισ. ευρώ ομόλογα AT1.

Μεγάλη βουτιά καταγράφουν οι τιμές των ομολόγων (AT1) των ευρωπαϊκών τραπεζών προκαλώντας ανησυχίες για τον ευρύτερο τραπεζικό τομέα.

Σημειώνεται ότι τη μεγαλύτερη έκθεση έχουν οι οι γερμανικές τράπεζες, που έχουν άμεση χρηματοδοτική έκθεση σε τράπεζες της Ελβετίας ύψους τουλάχιστον 11,5 δισ. δολαρίων.

Έτσι, είναι πιθανό να υπάρξουν κάποιες απώλειες που επηρεάζονται από την εξάλειψη των ομολόγων CoCo της Credit Suisse ύψους 17 δισ. δολαρίων.

Εν τω μεταξύ, μέσα σ΄αυτό το δύσκολο οικονομικοπολιτικό κλίμα, η Moody’s την Παρασκευή 17/3 αναβάθμισε το outlook της Ελλάδας σε θετικό από σταθερό διατηρώντας σε «Ba3» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα, το οποίο αποτελεί ασήμαντη εξέλιξη καθώς η χώρα βρίσκεται μία σκάλα πίσω από την επενδυτική βαθμίδα, σύμφωνα με τους τρεις οίκους S&P, DBRS και Fitch ενώ η Moody’s, διατηρεί την πιστοληπτική αξιολόγηση τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, προφανής η στροφή των επενδυτών σε ασφαλέστερα καταφύγια. Στο πλαίσιο αυτό, βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων, με το ελληνικό 10ετές στο 4,05%, το ιταλικό ομόλογο στο 3,99% και το γερμανικό 10ετές στο 2,04%.

Ταμπλό
Η μετοχή της Άλφα (9,3% διακύμανση) με χαμηλό στο 1 ευρώ, που σημαίνει ότι έφτασε στο σημείο να χάσει όλα τα κέρδη του 2023, έκλεισε τελικά στο 1,10 ευρώ και άνοδο 3,5% με σχεδόν 12 εκατ. κομμάτια όγκο. Η ΕΤΕ με χαμηλό στα 4,24 ευρώ έφτασε να γράψει υψηλό ημέρας στα 4,56 ευρώ για να κλείσει στα 4,514 ευρώ με 2,3 εκατ. κομμάτια. Η Eurobank, με χαμηλό στο 1,16 ευρώ, έκλεισε στο 1,23 ευρώ, ενώ έφτασε να κάνει πράξεις και στο 1,26 με 11,5 εκατ. κομμάτια. Πάνω από 6% τα κέρδη στην Πειραιώς (πάνω από 13% διακύμανση), η οποία βυθίστηκε πρώτα μέχρι το 1,68 ευρώ και με όγκο 7,67 εκατ. τεμάχια.

Από εκεί και πέρα, διαφοροποίηση όλη την μέρα για τον ΟΤΕ που έκλεισε με κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, στα 13,24 ευρώ και άνοδο 3,36% με 872 χιλιάδες κομμάτια. Κέρδη 2,92% για τον Μυτιληναίο και 346 χιλιάδες κομμάτια, 1,8% η άνοδος για την ΕΧΑΕ, πάνω από 4% τα κέρδη για τα ΕΛΠΕ, στα 7,5 ευρώ.

Στον αντίποδα, πιέσεις πάνω από 1% για την ΔΕΗ, την ΜΟΗ, 1,7% και την ΕΥΔΑΠ 2,48%. Πιέσεις ακόμα σε Βιοχαλκο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τερνα Ενεργειακή. Το μέρισμα 1,04 ευρώ του ΟΛΠ δέλεαρ για τους συναλλασσόμενους στέλνοντας τη μετοχή στα 18,52 ευρώ.

Related posts

Ψηφίστηκε η τροπολογία για την ακρίβεια: Μείωση τιμής τουλάχιστον 5% για έξι μήνες σε προϊόντα επιλογής των προμηθευτών

Φορολοταρία Αυγούστου: Έγινε η κλήρωση – Δείτε αν κερδίσατε 50.000 ευρώ

Ακρίβεια: Νέες ανατιμήσεις σε φρούτα και λαχανικά – Σε απόγνωση αγρότες και καταναλωτές

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Περισσότερα