ΧΑ: Κέρδη 3,12% στην εβδομάδα – Οριακές απώλειες την Παρασκευή

από Philippos

Σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις προέβησαν οι επενδυτές την Παρασκευή μετά από ένα σερί πέντε ανοδικών συνεδριάσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που οδήγησαν σε εβδομαδιαία κέρδη 3,12%. Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε την Παρασκευή τις συναλλαγές στις 917,64 μονάδες με χαμηλό τζίρο, κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ (46,67 εκατ. ευρώ), δεδομένου ότι σήμερα η αγορά της Νέας Υόρκης «υπολειτουργεί» εξαιτίας της Black Friday, ενώ χτες ήταν κλειστή λόγω της Εορτής των Ευχαριστιών.

Από την άλλη, τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει από τεχνικής απόψεως. Ο ΓΔ έχει περάσει στο «συν» από το ξεκίνημα της χρονιάς με άνοδο 2,72% και πλέον κινείται πάνω από την τεχνική στήριξη των 910 μονάδων βλέποντας ακόμα και τις 930. Η επόμενη εβδομάδα δε, αναμένεται καθοριστική ως προς τη ρευστότητα του συστήματος. Δευτέρα και Τρίτη 28 και 29 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί το roadshow της Morgan Stanley για τις ελληνικές εισηγμένες στο Λονδίνο. Την Τετάρτη η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής θα ενταχθεί στην σύνθεση του MSCI Global Standard στην καθιερωμένη εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών απελευθερώνοντας σημαντική ροή κεφαλαίων για την εν λόγω μετοχή, η οποία, σημειωτέον, κατά τις πληροφορίες, έχει μπροστά της σημαντικά νέα.

Οι λόγοι της ανόδου
Οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην τελευταία άνοδο αποδίδεται στον πληθωρισμό που έχει κορυφώσει και θα βαίνει μειούμενος και στην επιβράδυνση των αυξήσεων στα επιτόκια ενώ ο κίνδυνος από την Ουκρανική κρίση έχει αρχίζει να ξεθωριάζει με επενδυτικούς όρους.

Στο εσωτερικό σημαντικό ρόλο έχουν παίξει τα εξαιρετικά εταιρικά αποτελέσματα.

Κύριος πρωταγωνιστής είναι οι τράπεζες με σωρευτικά κέρδη 16% από την αρχή του τρέχοντος έτους, αφού και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) έχουν μειωθεί σε μονοψήφια ποσοστά και δημιουργούν εσωτερικά κεφάλαιο. Ένας επιπλέον λόγος που έχει προστεθεί είναι και το γεγονός ότι τέλη Νοεμβρίου κάθε χρονιάς καταγράφονται ωραιοποιήσεις στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των funds, των μετόχων, των αμοιβαίων κεφαλαίων και συνολικά των επενδυτών.

Από εκεί και πέρα η συζήτηση για επιβράδυνση στις αυξήσεις των επιτοκίων έχει περάσει στις αποδόσεις των 10ετών τίτλων, με το ελληνικό να διαμορφώνεται κοντά στο 4,1%, όταν πριν από λίγους μήνες η τιμή του διαμορφωνόταν σε 5%.

ΧΑ: Η εικόνα στο ταμπλό
Viohalco, ΔΕΗ και Μυτιληναίος είναι οι τρεις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που υπεραπέδωσαν της αγοράς με κέρδη 2,68%, στα 4,21, 1,95% στα 6,89 ευρώ και 1,60%, στα 17,77 ευρώ.

Στις τράπεζες, η Alpha είναι η μόνη από τα συστημικά τραπεζικά που εξακολουθεί να σημειώνει πτώση άνω του 25 από την αρχή του χρόνου. Έκλεισε στο 1,04 ευρώ την Παρασκευή, αλλά και πάλι με μεγάλο όγκο άνω των 7,2 εκατ. τεμαχίων. Απώλειες 1,25 για την ΕΤΕ, στα 3,82 ευρώ, 1,1% για την Eurobank, στο 1,09, αλλά οριακή άνοδος 0,4% για την Πειραιώς στο 1,46 ευρώ. Από εκεί και πέρα σταθεροποιείται στην περιοχή των 20 ευρώ η Τέρνα Ενεργειακή, στα 9,83 ευρώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διόρθωση πάνω από 1% στα ΕΛΠΕ και λιγότερο για την ΜΟΗ και απώλειες 1,8% για τον ΟΠΑΠ.

Συνοπτικά, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,38%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε ανεπαίσθητη άνοδο σε ποσοστό 0,01%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Viohalco (+2,68%),της Quest Συμμετοχών (+2,14%), της Elvalhalcor (+1,96%) και της ΔΕΗ (+1,95%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (-1,83%) της ΑΔΜΗΕ (-1,37%), της Εθνικής (-1,29%) και της Eurobank (-1,17%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (+2,04%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (+1,40%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Ταξιδιών (-1,65%) και των Ασφαλειών (-1,52%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 7.041.262 και 2,421.687 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Alpha Bank με 7,37 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ με 4,02 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 49 μετοχές, 58 πτωτικά και 9 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Τρία ‘Αλφα (π) +18,75% και Βιοτέρ +8,76%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Προοδευτική -10,77% και Μπήτρος Συμμετοχών (-6,80%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα