ΧΑ: Ήπια πτώση – Πάνω από τις κρίσιμες αντιστάσεις ο ΓΔ

από Philippos

Mε μικρές απώλειες και χωρίς να έχει ανατραπεί το σενάριο που τροφοδοτείται από τους ξένους διαχειριστές για year‘s end rally ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέγραψε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση απώλειες 0,43%, στις 883,28 μονάδες. Οι πιέσεις κρίνονται ελεγχόμενες, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, στο 10,6% κατά μέσο όρο.

Τσίμπησαν οι συναλλαγές για μια ακόμη φορά στο τελευταίο ημίωρο με αβάντα στον τζίρο από τα πακέτα στην Εθνική αξίας 11 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός τζίρος ανέβηκε στα 58,16 εκατ. ευρώ.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι το μεγάλο αγκάθι. Η κατάσταση όμως, είναι πιο δύσκολη στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη μόνη χώρα που δεν έχει… συνέλθει από την πανδημία, αφού φέτος το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί σε αρνητικό πρόσημο της τάξης του -1,3% – 1,4%. Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 10,6% τον Οκτώβριο του 2022, από 9,9% τον Σεπτέμβριο με την μεγαλύτερη συμβολή από την ενέργεια και ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό, τις υπηρεσίες και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά ενώ ένα χρόνο νωρίτερα, ο ρυθμός ήταν 4,1%.

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 9,5% κατά τον Οκτώβριο του 2022, χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μέσα στην εβδομάδα άλλωστε παραμένουν νωπές οι αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών για πρωτογενές έλλειμμα μόλις 349 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που οι ξένοι, όπως η UBS εκτιμούν ότι το ύψος της ανάπτυξης το 2022 θα διαμορφωθεί σε 6,6%.

Κατά τα άλλα, ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει αρνητικός παράγοντας για την παγκόσμια οικονομία, ενώ η έκρηξη του πληθωρισμού και η επιβράδυνση της ανάπτυξης αυξάνουν τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης.

Η τελευταία κρίση, αναφορικά με το πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία, οδεύει προς αποκλιμάκωση, καθώς η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθούσε έντρομη τις τελευταίες εξελίξεις, υπό τον φόβο μιας γενικευμένης σύρραξης ΝΑΤΟ – Ρωσίας.

Ως προς το ενδεχόμενο πολιτικού ρίσκου για την χώρα μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα για τις παρακολουθήσεις, η Wood δεν το βλέπει, αφού η κυβέρνηση υπερτερεί στις δημοσκοπήσεις. Ίσως δημιουργηθεί θέμα σταθερότητας, σύμφωνα με τον οίκο, αν από τις επικείμενες εκλογές, τις οποίες τοποθετεί για τον ερχόμενο Ιούνιο, δεν σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. O ίδιος οίκος αναβαθμίζει την τιμή-στόχο της Εθνικής Τράπεζας σε 5,20 ευρώ από 4,70 ευρώ, την Τράπεζα Πειραιώς σε 2,50 ευρώ από 2,20 ευρώ, τη Eurobank σε 1,50 ευρώ από 1,40 ευρώ και την Alpha Bank σε 1,50 ευρώ από 1,40 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης έφτασε στα υψηλά 7μήνου στις παρυφές των 910 μονάδων όπου αποδείχθηκαν ισχυρή αντίσταση ενώ στη βασική στήριξη παραμένουν οι 859 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών .

Αναλυτικά, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Εθνική -1,57% στο χαμηλό της ημέρας, και ακολούθησαν Alpha Bank -1,23%, Πειραιώς -0,15% ενώ η Eurobank έκλεισε με οριακά κέρδη +0,14%.

Στα μη τραπεζικά blue chips, με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν Viohalco -2,11%, Eλλάκτωρ -2,01%, ΑΔΜΗΕ -1,6% ενώ ανοδικά Quest +1,74%, ΕΛΧΑ +1,23%..

Στην αγορά ομολόγων, καταγράφεται σταθεροποίηση, με το ελληνικό 10ετές στο 4,25%, το ιταλικό 10ετές στο 4% και το γερμανικό στο 2,02%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα