ΧΑ: Άλμα 21,5% του Γενικού Δείκτη στο πρώτο δίμηνο

από Philippos

Σχεδόν 270 εκατ. ευρώ πιο πάνω από τον ημερήσιο τζίρο της Τρίτης, δηλαδή της σημερινής συνεδρίασης, επεφύλαξε το rebalancing στον MSCI, με αφορμή της είσοδο της Μότορ Όιλ από αύριο, 1/3. Ο συνολικός τζίρος ξεπέρασε τα 377,2 εκατ. ευρώ και ευνοήθηκαν ακόμα και μετοχές που δεν περιλαμβάνονται προς το παρόν στον δείκτη, όπως η Πειραιώς, στην οποία καθ’ όλη τη διάρκεια των συναλλαγών οι αγοραστές υπερίσχυαν. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε σε υψηλά 8,5 ετών, στις 1.129,25 μονάδες, σε μία από τις συνεδριάσεις που αφήνουν εποχή, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Ευρώπη και την Wall επικρατούν πωλήσεις και πιέσεις εξαιτίας του πληθωρισμού και του φόβου αύξησης των επιτοκίων. Στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο, ο γενικός δείκτης καταρρίπτει πολυετή υψηλά πιάνοντας το νήμα της ανόδου εκεί που το… είχε αφήσει τον Σεπτέμβριο του 2014.

Εκεί που η αγορά περίμενε 75 εκατ. ευρώ εισροές στην Motor Oil από το rebalancing, ο συνολικός τζίρος στη μετοχή ξεπέρασε τα 158 εκατ. ευρώ. Ακολούθως, 35 εκατ. ευρώ ο τζίρος στην Τέρνα Ενεργειακή, 27 εκατ. ευρώ στην Εθνική, 20 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ, 19,5 εκατ. ευρώ στην Άλφα, 16,8 εκατ. στην Jumbo, 15,8 εκατ. στην Eurobank, 14,6 εκατ. στον ΟΠΑΠ, 14 εκατ. στην Μυτιληναίος και 8,5 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ. Στην Πειραιώς, η οποία δεν έχει εισέλθει στον MSCI και μάλλον, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, θα πρέπει να ετοιμάζεται για τον Μάιο άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 25 εκατ. ευρώ, πραγματοποιώντας τον τέταρτο υψηλότερο τζίρο στο Χρηματιστήριο την Τρίτη.

Τα κέρδη διμήνου για τον γενικό δείκτη ανέρχονται σε 21,53%.

Και σήμερα το ενδιαφέρον ήταν ισχυρό για τις τράπεζες. Οι χρηματιστές κάνουν λόγο για ισχυρές εντολές αγορών από το εξωτερικό οι οποίες έχουν διάρκεια. Μάλιστα, θεωρούν ότι τα funds που μπαίνουν, δεν έχουν προοπτική να πουλήσουν άμεσα, αλλά έχουν σκοπό να μείνουν, αφού ουσιαστικά από φέτος ξεκινά η διανομή των μερισμάτων από τις τράπεζες, εκτός απροόπτου από Eurobank και ΕΤΕ.

Οι τραπεζικές μετοχές έχουν απογειωθεί με την Άλφα να κλείνει στο +3,5%, στο 1,48 ευρώ και 13,3 εκατ. κομμάτια να αλλάζουν χέρια, 2,7% τα κέρδη για την ΕΤΕ, στα 5,30 ευρώ με 5,13 εκατ. τεμάχια, 3,7% η άνοδος για την Eurobank με 11 εκατ. κομμάτια και 10,3 εκατ. κομμάτια άλλαξαν χέρια στην Πειραιώς, με τη μετοχή να κλείνει στα 2,40 και με άνοδο 1,9%.

Σούπερ άνοδος για την ΜΟΗ 5,2%, στα 25,08 ευρώ διακινώντας πάνω από 6 εκατ. κομμάτια, πάνω από 2% τα κέρδη στον Μυτιληναίο, στα 25,52 ευρώ με 548 χιλιάδες κομμάτια, 1,97% η άνοδος για την Τέρνα Ενεργειακή, και 4,5% τα κέρδη για την ΕΧΑΕ, που ευνοείται από τους μεγάλους τζίρους στο Χρηματιστήριο.

Ισχυρή άνοδος με κέρδη πάνω από 5,6% για την Ελλάκτωρ και νέες φήμες για την πώληση της Άκτωρ, ενώ στην μετοχή άλλαξαν χέρια περισσότερα από 535 χιλιάδες κομμάτια.

Μικρή διακύμανση στον ΟΤΕ, στα 14,52 ευρώ, απώλειες για τον ΟΠΑΠ, στα 14,68 ευρώ, πτώση 1,9% για το Jumbo, αλλά και αγοραστές στο κλείσιμο με 110 χιλιάδες κομμάτια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα