Σκέψεις για ακόμη μεγαλύτερη χαλάρωση στα capital controls κάνουν στους τραπεζικούς κύκλους με στόχο να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. Την πρόταση αυτή κάνουν τραπεζίτες στην ΤτΕ, χωρίς πάντως να θεωρείται βέβαιο ότι μπορεί να συμβεί άμεσα κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με το mononews, υπάρχει πρόταση να αυξηθεί το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης στα 500 ευρώ από 420 ευρώ σήμερα και να υπάρχει η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης 2.000 ευρώ σε διάστημα ενός μήνα ενώ τώρα μπορούν να αποσύρουν 840 ευρώ ανά δεκαπενθήμερο.
Για διευκόλυνση των επιχειρήσεων ζητείται επίσης να έχουν τη δυνατότητα να αποστέλλουν εμβάσματα ως 20.000 ευρώ χωρίς έγκριση αλλά και γενικότερα, όσο αφορά τα εμβάσματα, να υπάρχει η ευχέρεια αποστολής ως 2.000 ευρώ το μήνα από 1.000 ευρώ σήμερα. Οι τραπεζίτες προτείνουν επίσης για τα χρηματικά ποσά που μεταφέρονται από το εξωτερικό σε λογαριασμούς ιδιωτών στις ελληνικές τράπεζες να υπάρχουν δυνατότητα ανάληψης ως και του 60% του ποσού που εμβάστηκε, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Χαλάρωση ζητούν οι τραπεζίτες και για χρηματιστηριακές συναλλαγές καθώς και για πράξεις θεματοφυλακής αξιών εκτός Ελλάδας. Όλες οι προτάσεις έχουν ως στόχο την τόνωση της αγοράς και τη βελτίωση της ψυχολογίας, αλλά και την πρακτική διευκόλυνση των επιχειρήσεων και των ιδιωτών. Προτάσεις πάντως χαλάρωσης των capital controls έχει εκπονήσει και το υπουργείο Οικονομίας και θα τις φέρει προς συζήτηση με τους θεσμούς στο πλαίσιο της αξιολόγησης.
Capital controls: Σενάρια για νέα αύξηση στο όριο ανάληψης μετρητών
Παρά τις προσπάθειες των τραπεζών να κρατήσουν έστω και μέρος αυτών των κεφαλαίων, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά και τα 5 δισ.ευρώ περίπου που προήλθαν από εμβάσματα εξωτερικού,όπως και ποσό της τάξης των 15 δισ.ευρώ που είναι από μετρητά είναι «ελεύθερες» καταθέσεις.
Ειδικά δε, τα 15 δισ.ευρώ προέρχονται από «ανακύκλωση» μετρητών, δηλαδή αναλήψεις μετρητών που έκαναν οι καταναλωτές για καθημερινές συναλλαγές τους σε σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, πρακτορεία ΟΠΑΠ και εστίαση, μεταξύ άλλων, και τα οποία οι επιχειρήσεις κατέθεσαν στο τραπεζικό σύστημα ως «νέες καταθέσεις» και τα χρησιμοποιούν για τις δικές τους συναλλαγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα