Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Να αναλάβουν τις ευθύνες τους κάλεσε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ τους Βρετανούς βουλευτές που το Σάββατο θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν ή αν θα απορρίψουν την συμφωνία μεταξύ βρετανικής κυβέρνησης και Κομισιόν για το Brexit.  Ο Μ. Μπαρνιέ τόνισε ότι η συμφωνία είναι ισορροπημένη και προβλέπει όλες τις απαραίτητες  ρυθμίσεις για τους πολίτες και τα αγαθά. Το… μπαλάκι είναι πλέον στο γήπεδο της Βουλής των Κοινοτήτων στη Βρετανία.

«Η Συμφωνία προσφέρει νομική βεβαιότητακυρίως για τους πολίτες, αφού οι πολίτες υπήρξαν πάντοτε, και θα παραμείνουν, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης… Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι η ειρήνη και σταθερότητα στη νήσο της Ιρλανδίας», τόνισε ο Μπαρνιέ. «Υπάρχει επίσης η ασφάλεια για τους φορείς που έπαιρναν χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού οι οικονομικές δεσμεύσεις που έγιναν από την ΕΕ των 28 θα εκπληρωθούν από την ΕΕ των 28», πρόσθεσε.

Τα πρώτα σημεία της συμφωνίας

Σύμφωνα με όσα είπε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής, η συμφωνία προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου και θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά.

Επομένως, οι Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόζουν τους δασμούς της χώρας σε προϊόντα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες, ενώ την ίδια στιγμή τα προϊόντα που θα εισέρχονται στην Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στην ενιαία αγορά. Σε περίπτωση που υπάρξει αυτός ο κίνδυνος, θα επιβάλλονται οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαδηλώσεις στις Βρυξέλλες για το Brexit

Διαδηλώσεις στις Βρυξέλλες για το Brexit/AP Images

Ως προς τον ΦΠΑ, που αποτέλεσε «αγκάθι» των πολύωρων διαπραγματεύσεων, η συμφωνία προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά.

Το κείμενο προβλέπει ότι θα υπάρχει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας. Το κοινοβούλιο θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές, εξήγησε ο Μισέλ Μπαρνιέ, διευκρινίζοντας ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020, αλλά μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα ή δύο χρόνια, εάν υπάρξει κοινή συμφωνία.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας

Νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης 17/10, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Μπόρις Τζόνσονανακοίνωσαν από κοινού στο Twitter την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Κομισιόν και τη Μεγάλη Βρετανία, προς ένα ομαλό Brexit.

«Έχουμε μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για το Brexit», έγραψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει συμφωνία – έχουμε μια συμφωνία! Είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο και μαρτυρά τη δέσμευσή μας να βρίσκουμε λύσεις. Συνιστώ (η σύνοδος της ΕΕ) να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Twitter ο Γιούνκερ.

Σε επιστολή του, ο Γιούνκερ δήλωσε είναι ώρα να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαζυγίου και οι δύο πλευρές να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση της ΕΕ με τη Βρετανία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η Βρετανία και η ΕΕ κατέληξαν σε μια «σπουδαία» συμφωνία για το Brexit και κάλεσε τους βουλευτές να την εγκρίνουν το Σαββατοκύριακο. «Έχουμε μία σπουδαία νέα συμφωνία που επαναφέρει τον έλεγχο – τώρα το κοινοβούλιο θα πρέπει φέρει σε πέρας το Brexit το Σάββατο ώστε να προχωρήσουμε σε άλλες προτεραιότητες όπως το κόστος ζωής, το NHS (σ.σ.: το εθνικό σύστημα υγείας), τα εγκλήματα και το περιβάλλον» έγραψε σε μήνυμά του στο Τwitter ο Τζόνσον, μετά τη θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τους όρους μίας συμφωνίας για το Brexit.

Κόρμπιν: Η συμφωνία είναι χειρότερη από αυτήν της Τερέζα Μέι

«Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον φαίνεται πως διαπραγματεύθηκε μια ακόμα χειρότερη συμφωνία από αυτή της Τερέζα Μέι, η οποία απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία» δήλωσε σήμερα ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ύστερα από την ανακοίνωση για επίτευξη συμφωνίας για το Brexit.

«Ο καλύτερος τρόπος για να διευθετηθεί το Brexit είναι να δοθεί ο τελικός λόγος στους πολίτες σε ένα δημοψήφισμα» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα