Μπορεί να εμβολιαστεί ένα ζευγάρι εάν βρίσκεται σε διαδικασία εξωσωματικής;

από fimotro

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι το πρόβλημα της υπογονιμότητας απασχολεί πολύ σοβαρά την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και τα περισσότερα συστήματα Δημόσιας Υγείας. Τι γίνεται όμως σήμερα, σε αυτή την περίοδο της πανδημίας; Μπορεί να εμβολιαστούν για Covid-19 όσοι έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν με τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Ρωτήσαμε τον Δρ. Θάνο Παράσχο, Γυναικολόγο – Μαιευτήρα, Ειδικό Γονιμότητας, Ενδοσκοπικό Χειρουργό, Διευθυντή του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, ο οποίος διασαφηνίζει με απόλυτα έγκυρο και επιστημονικό τρόπο όλα αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν πολλά ζευγάρια.

«Εξαιτίας της πανδημίας αρχικά υπήρξε μια αναστολή της λειτουργίας των Κέντρων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, μέχρι να υπάρξουν εκείνα τα επιστημονικά δεδομένα που να εγγυώνται και την ασφάλεια της θεραπείας και γενικά την όλη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», τονίζει ο Δρ. Παράσχος.

«Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε για το πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος των ατόμων που προσπαθούν να αποκτήσουν ένα παιδί. Επίσης, είναι πολύ  σημαντικό να τονιστεί ότι κανένα από τα εμβόλια δεν έχει ενοχοποιηθεί για μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας, ούτε έχει αυξήσει τη συχνότητα των αποβολών. Και πιο συγκεκριμένα, τόσο κατά την κύηση όσο και κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής γνωρίζουμε ότι οι διεθνείς επιστημονικοί φορείς συστήνουν τα εμβόλια της τεχνολογίας mRNA και ως προς τη χρονική στιγμή του εμβολιασμού και αυτών των παρεμβάσεων που γίνονται με τη μεταφορά ωαρίων ή τους δότες σπέρματος».

Πόσο διάστημα όμως πρέπει να μεσολαβήσει μεταξύ εμβολιασμού και εμβρυομεταφοράς;  Αυτό που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι μεταξύ του εμβολιασμού και της όποιας τέτοιας ενέργειας όπως η εμβρυομεταφορά ή λήψη σπέρματος απαιτείται ένα διάστημα μόλις 7 ημερών απόσταση από το εμβόλιο».

Ο κύριος Παράσχος τονίζει ακόμα ότι η Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής συστήνει τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 όλων των φυσικών προσώπων που πρόκειται να ακολουθήσουν τη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης» (διάβασε περισσότερα)».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα