Μπιλ Γκέιτς: Προτιμώ να επενδύσω σε φάρμα παρά στα bitcoins

από fimotro

Οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων και των NFΤ δεν θα πρέπει να λογαριάζουν ως σύμμαχό τους τον Μπιλ Γκέιτς. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος απορρίπτει τα άυλα ψηφιακά νομίσματα και παραμένει υπέρμαχος των παραδοσιακών επενδύσεων, ένα ακόμη χτύπημα στα κρυπτονομίσματα, που σημειώνουν ελεύθερη πτώση από την αρχή του έτους.

Ο συνιδρυτής της Microsoft, κατά την ομιλία του στο συνέδριο TechCrunch την Τρίτη, περιέγραψε το φαινόμενο ως κάτι που βασίζεται «100% στη θεωρία του μεγαλύτερου ανόητου», αναφερόμενος στην ιδέα ότι τα συγκεκριμένα υπερτιμημένα περιουσιακά στοιχεία θα ανέβουν σε τιμή όταν υπάρχουν αρκετοί επενδυτές πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για αυτά. Με σαρκαστική διάθεση, ο Γκέιτς υποστήριξε ότι οι «ακριβές ψηφιακές εικόνες πιθήκων θα βελτίωναν τον κόσμο πάρα πολύ», αφήνοντας αιχμές για την πολυδιαφημισμένη συλλογή Bored Ape Yacht Club NFT.

Τα NFTs είναι ψηφιακά πιστοποιητικά ιδιοκτησίας και αυθεντικότητας που δεν μπορούν να ανταλλαγούν μεταξύ τους. Συχνά διαφημίζονται ως ένας τρόπος απόδειξης της ιδιοκτησίας ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, όπως η Τέχνη ή τα συλλεκτικά αθλητικά αντικείμενα. Αλλά οι επικριτές τους τα θεωρούν υπερτιμημένα και δυνητικά επιβλαβή για το περιβάλλον, δεδομένης της ενεργοβόρας φύσης των κρυπτονομισμάτων.

Μάλιστα, ο Γκέιτς άφησε να εννοηθεί πως υποπτεύεται ότι όλα αυτά έχουν δημιουργηθεί ως τρόποι να αποφεύγεται η φορολόγηση και οι κανόνες της κυβέρνησης. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ, περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια έχουν κλαπεί από 46.000 ανθρώπους από την αρχή του 2021 και οι απατεώνες κρυπτονομισμάτων στοχεύουν συνήθως σε νεότερες ηλικιακές ομάδες, 15-40 ετών.

Οπως σημείωσε, ο ίδιος προτιμάει άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, όπως μια φάρμα ή μια εταιρία που παράγει προϊόντα. Οι δηλώσεις του αποτελούν πλήγμα για τα bitcoins και τα κρυπτονομίσματα. Τον Νοέμβριο του 2021 έφτασαν σε ιστορικό υψηλό, στα 69.000 δολάρια, και έκτοτε έχουν χάσει τα δύο τρίτα της αξίας τους, φτάνοντας στα 23.000 δολάρια την Τρίτη. Μόνο από την Παρασκευή απώλεσαν το 25% της αξίας τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπιλ Γκέιτς απορρίπτει τα κρυπτονομίσματα. Σε συνέντευξή του το 2021 στο Bloomberg, υποστήριξε πως είναι διαφορετικό επενδυτές όπως ο Ελον Μασκ και η Tesla να επενδύουν στο bitcoin και αυτό δεν θα πρέπει να σημαίνει πως οι μέσοι επενδυτές πρέπει να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα.

Ο Γκέιτς -σε αντίθεση με τον Ελον Μασκ, που έχει εκφράσει ουκ ολίγες φορές τη στήριξή του στα κρυπτονομίσματα- τάσσεται στους επικριτές των άυλων νομισμάτων. Προ ημερών, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πως δεν έχει επενδύσει σε κρυπτονομίσματα, καθώς «δεν έχουν καμία αξία». Η ίδια σημείωσε ότι θα πρέπει να τεθούν σε ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε οι άνθρωποι να μη χάσουν αποταμιεύσεις μιας ζωής, καθώς ο κόσμος δεν έχει καταλάβει τους κινδύνους που εγκυμονούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα