Πώς θα γίνει διασταύρωση στοιχείων

Σαρωτικούς ελέγχους και διασταυρώσεις αρχίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με στόχο να εντοπίσει περιπτώσεις καταστρατήγησης των μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν οι διακυμάνσεις του κύκλου εργασιών ή των ακαθάριστων εσόδων των επιχειρήσεων. Οι έλεγχοι θα βασιστούν στα στοιχεία που δηλώνουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupportκαι στα αντίστοιχα στοιχεία που θα αναγράφουν στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Επιπλέον, οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες θα συγκρίνουν τα μηνιαία μεγέθη των ακαθάριστων εσόδων και των εξόδων του τρέχοντος έτους με τα αντίστοιχα μεγέθη προηγούμενων ετών, συλλέγοντας στοιχεία και πληροφορίες τόσο από τις υποβληθείσες δηλώσεις των επιχειρήσεων όσο και από τρίτους, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Στόχος της συλλογής όλων αυτών των δεδομένων και της παρακολούθησης των διακυμάνσεών τους μεταξύ των μηνών του τρέχοντος έτους και μεταξύ του φετινού και των προηγούμενων ετών θα είναι να ελέγχεται εάν πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις εκταμίευσης των οικονομικών ενισχύσεων που έχουν τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, έχουν εντοπιστεί χιλιάδες περιπτώσεις όπου ο τζίρος «μαγειρεύτηκε»,προκειμένου να καλυφτούν τα κριτήρια χορήγησης των κρατικών δανείων. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις όπου επιχειρήσεις εμφανίζουν λιγότερα έσοδα στο myBusinessSupport από αυτά που δήλωσαν στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Επίσης, ερευνώνται περιπτώσεις διορθώσεων στις δηλώσεις ΦΠΑ 2019 και 2020 που έγιναν ώστε να εμφανιστεί υψηλότερος τζίρος πέρυσι σε σχέση με φέτος και να καλυφτεί έτσι το κριτήριο της πτώσης του τζίρου.

Εφόσον επιβεβαιωθούν ατασθαλίες τότε το ποσό του κρατικού δανείου θα πρέπει να επιστραφεί η θα αφαιρεθεί από μελλοντικές διεκδικήσεις (π.χ. επιστρεπτέα 5).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα