20 Απριλίου 2024 / 5:33 μμ
20 Απριλίου 2024 / 5:33 μμ

Αύριο στην βρετανική Βουλή κρίνεται το Brexit

από fimotro

Πως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα ο κοινοβουλευτικός συσχετισμός δυνάμεων

Αύριο το απόγευμα, στην πρώτη έκτακτη σαββατιάτικη συνεδρίαση της βρετανικής Βουλής μετά το 1982, θα κριθούν όλα σχετικά με το Brexit. H σαββατιάτικη συνεδρίαση του βρετανικού κοινοβουλίου, θα είναι μόλις η πέμπτη που θα πραγματοποιηθεί τέτοια ημέρα, από το 1939 έως σήμερα.

Οι άλλες τέσσερις ήταν οι εξής:

    • Η πρώτη στις 2 Σεπτεμβρίου του 1939, στο ξέσπασμα του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
    • Η δεύτερη σαββατιάτικη συνεδρίαση συνέβη στις 30 Ιουλίου του 1949, τελευταία ημέρα προ των θερινών διακοπών. Ηταν η άτυπη κοινοβουλευτική συζήτηση που δεν απαιτεί απόφαση από το κοινοβούλιο (adjournment debate), διαδικασία η οποία συνηθιζόταν κυρίως πριν από τα Χριστούγεννα ή τις θερινές διακοπές.
    • Χρειάστηκε να περάσουν 17 χρόνια εωσότου το βρετανικό κοινοβούλιο συνεδριάσει ξανά Σάββατο με αφορμή την κρίση του Σουέζ (3 Νοεμβρίου 1956).
    • Tέλος στις 3 Απριλίου του 1982, η εισβολή της Αργεντινής στα Φόκλαντ, οδήγησε το βρετανικό κοινοβούλιο σε μία έκτακτη -σαββατιάτικη- συνεδρίαση.

Η προειδοποίηση Γιούνκερ

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε το βράδυ χθες Πέμπτη ότι η κατάσταση θα γίνει «εξαιρετικά περίπλοκη» στην περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει αύριο Σάββατο και τη νέα Συμφωνία Αποχώρησης την οποία διαπραγματεύθηκαν οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σε αυτή την περίπτωση, θα βρεθούμε σε μια κατάσταση εξαιρετικά περίπλοκη», επισήμανε ο Γιούνκερ στον Τύπο μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι 27 έδωσαν χθες πράσινο φως στην in extremis συμφωνία για το Brexit που διαπραγματεύονταν οι δύο πλευρές ως την τελευταία στιγμή πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όμως ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα χρειαστεί να δώσει μάχη για να εξασφαλίσει την έγκριση της από το κοινοβούλιο της χώρας του.

Η αβεβαιότητα παραμένει καθώς το ενωτικό βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP, σύμμαχος-κλειδί των Συντηρητικών του Τζόνσον με 10 μέλη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, συνεχίζει να αρνείται να υποστηρίξει τη νέα συμφωνία για το διαζύγιο.

Από την πλευρά του ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο αρχηγός των Εργατικών, της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ΗΒ, παρότρυνε τα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου να «απορρίψουν» τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες.

Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων θα συνεδριάσουν εκτάκτως το Σάββατο. Ωστόσο οι θέσεις που εξέφρασαν το DUP και οι Εργατικοί καθιστά απίθανη την έγκριση του κειμένου.

Το ΗΒ αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου. «Εάν υποβληθεί αίτημα αναβολής [της ημερομηνίας του brexit] θα διαβουλευθώ με τα κράτη μέλη για το πώς θα αντιδράσουμε», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο συσχετισμός δυνάμεων

Αυτή τη στιγμή ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει στην τσέπη μόνο 259 ψήφους. Επομένως χρειάζεται περίπου άλλες 60, ενώ οι συνεργάτες του αισιοδοξούν ότι μπορούν να βρουν έως και 71 από διάφορες ομάδες της Βουλής. Ιδού οι δεξαμενές:

Ευρωπαϊκή Ομάδα Ερευνας (28 βουλευτές). Η σκληρότερη ευρωσκεπτικιστική φράξια του Συντηρητικού Κόμματος, που θα περάσει από κόσκινο τη συμφωνία.

Διαγραμμένοι φιλοευρωπαίοι Τόρις (19 βουλευτές). Οι τρεις ανακοίνωσαν ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία επειδή θέλουν δεύτερο δημοψήφισμα.

Φιλοευρωπαίοι Εργατικοί (21 βουλευτές). Σίγουροι θεωρούνται περίπου 10, καθώς ο Κόρμπιν δεν έθεσε θέμα πειθαρχίας.

Τέσσερις ανεξάρτητοι, συν ο αδελφός Τζόνσον. Ο Τζο Τζόνσον καταψήφισε τρεις φορές τη συμφωνία της Μέι, ζητώντας δεύτερο δημοψήφισμα. Αργότερα μπήκε στην κυβέρνηση του αδελφού του, αλλά η ριζική πολιτική τους διαφωνία υπερίσχυσε των οικογενειακών δεσμών.

Το μεγάλο πρόβλημα του πρωθυπουργού είναι ότι η αρχηγός του DUP Αρλίν Φόστερ και οι υπόλοιποι 9 βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση θεωρούν αδύνατον να περάσουν στο προτεσταντικό ακροατήριο της Βόρειας Ιρλανδίας μια συμφωνία που θέτει ουσιαστικά την περιφέρεια υπό τον τελωνειακό έλεγχο της Ε.Ε. – ασχέτως αν τυπικά θα υπάγεται στο βρετανικό τελωνειακό σύστημα. Στις ώρες που απομένουν θα καταβληθεί προσπάθεια να μεταπειστούν, με αντάλλαγμα χρηματικές ενισχύσεις και το εκβιαστικό δίλημμα του χάους ενός σκληρού Brexit.

Ξεκάθαρα κατά της συμφωνίας τάχθηκε η Νίκολα Στέρτζον, του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας, με το επιχείρημα ότι «πετάει τη Σκοτία εκτός Ε.Ε., τελωνειακής ένωσης και ενιαίας αγοράς, κόντρα στη θέληση του λαού της». Ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, χαρακτήρισε τη συμφωνία «χειρότερη από εκείνες της Μέι», ζητώντας να υποβληθεί σε δημοψήφισμα, με την αρχηγό των Φιλελευθέρων, Τζο Σουίνσον, να υπόσχεται συνέχιση του αγώνα για … ματαίωση του Brexit. «Αυτό δεν είναι Brexit», υποστήριξε εξάλλου ο αρχηγός του Brexit Party, Νάιτζελ Φάρατζ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα