29 Μαρτίου 2024 / 1:54 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 1:54 μμ

Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Θα ανεβαίνουν συνεχώς τα ακίνητα την επόμενη διετία

από fimotro

«Ράλι» τιμών αναμένεται τουλάχιστον για την προσεχή διετία στην αγορά κατοικίας, ιδίως στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, εφόσον φυσικά δεν υπάρξουν νέες απρόοπτες εξελίξεις με την πορεία της πανδημίας. Η σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης της ανεργίας, η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, η ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς, μέσω της αύξησης των χορηγήσεων στεγαστικών δανείων, αναμένεται να λειτουργήσουν υπέρ της ανόδου των αξιών, από μακροοικονομική σκοπιά.

Αντίστοιχα, μια σειρά από παράγοντες που αφορούν τα ίδια τα χαρακτηριστικά της αγοράς κατοικίας, προβλέπεται να έχουν θετικό αντίκτυπο στις τιμές. Για παράδειγμα, από το 2022 και μετά προβλέπεται σημαντική αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό, η οποία αναμένεται να επιστρέψει στο επίπεδο του 2019. Η ζήτηση θα ενισχυθεί και από εγχώριους αγοραστές, καθώς θα είναι ευκολότερη η πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση.

Υπέρ της ανόδου των αξιών σε συγκεκριμένες περιοχές, θα λειτουργήσουν όμως και μια σειρά από έργα υποδομής και αναπλάσεις. Για παράδειγμα, η Διπλή Ανάπλαση στο Βοτανικό και την Λ. Αλεξάνδρας, θα αναζωογονήσει δύο σημαντικά σημεία του κέντρου της Αθήνας. Αντίστοιχα, η επικείμενη έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της νέας Γραμμής 4 του ΜΕΤΡΟ, θα αποτελέσει εφαλτήριο νέων αυξήσεων των τιμών, στις συνοικίες, όπου δρομολογούνται νέοι σταθμοί, κάτι που έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν. Το ίδιο σημαντική επίδραση θα έχει και το έργο της ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η διατήρηση των ευνοϊκών μέτρων της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και μεταγενέστερα ο ανασχεδιασμός του, ώστε να καταστεί δικαιότερος. Σημαντικό μέτρο κρίνεται και η ουσιαστική κατάργηση της φορολόγησης γονικών παροχών, καθώς το αφορολόγητο αφορά όλα τα ακίνητα αξίας έως 800.000 ευρώ.

Ήδη πάντως, οι τιμές κινούνται έντονα ανοδικά. Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, τα νεόδμητα ακίνητα πανελλαδικά κατέγραψαν ετήσια αύξηση της τάξεως του 7,6% (από 4,7% στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο), ενώ ακόμα υψηλότερη ήταν η αύξηση των μεταχειρισμένων/παλιότερων διαμερισμάτων, η οποία διαμορφώθηκε σε 8,2% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 4,6% που είχε παρατηρηθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Στην Αττική, η άνοδος των τιμών ανήλθε σε 9,8%, που αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό αύξησης από το 2019 μέχρι σήμερα. Πανελλαδικά, η αύξηση άγγιξε το 7,9%, έναντι του αντίστοιχου περσινού τριμήνου. Μάλιστα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της ΤτΕ, ο ρυθμός ανόδου βαίνει επιταχυνόμενος. Συγκεκριμένα, το δεύτερο τρίμηνο, οι τιμές είχαν καταγράψει ενίσχυση της τάξεως του 4,4% και το πρώτο τρίμηνο είχαν αυξηθεί κατά 3,5%.

Η τάση αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Σε σχετική μελέτη της, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην πρόβλεψη ότι οι τιμές των κατοικιών σε πανελλαδικό επίπεδο πρόκειται να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 4,9% μέχρι το 2027, όταν και θα αγγίξουν το ανώτατο σημείο στο οποίο είχαν βρεθεί το 2007, κατά το προηγούμενο “ράλι” της κτηματαγοράς. Για το 2022, η Τράπεζα Πειραιώς κάνει λόγο για αύξηση των τιμών των κατοικιών κατά 5,7%, ενώ το 2023, η αύξηση θα διαμορφωθεί σε 6,4%. Παράλληλα, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο ακόμα υψηλότερου ρυθμού ανόδου των αξιών, ιδίως αν υπάρξει ενίσχυση εισοδημάτων. Επί του παρόντος βέβαια, ένα τέτοιο σενάριο φαντάζει δύσκολο να υλοποιηθεί, καθώς υπάρχει “κύμα” ανατιμήσεων στην αγορά, από τον τομέα της ενέργειας, μέχρι τις πρώτες ύλες και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να υπάρξει και μια σχετικά ηπιότερη άνοδος των τιμών, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Κρίσιμο στοιχείο θα είναι ασφαλώς και η διαπραγματευτική στάση που θα τηρήσουν οι πωλητές, με αρκετούς επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων, να σημειώνουν ότι υπάρχει ήδη μια σημαντική αναντιστοιχία ανάμεσα στις προσδοκίες όσων πωλούν ακίνητα αυτήν την περίοδο και των ποσών που είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν οι υποψήφιοι αγοραστές. Σε ορισμένες περιπτώσεις το «χάσμα» αυτό είναι της τάξεως του 15-20% και όσο δεν γεφυρώνεται, δεν γίνονται και συναλλαγές. Αντιθέτως, όπου γίνονται υποχωρήσεις, η αγοραπωλησία μοιάζει σχεδόν βέβαιη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα