Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


“Η Τουρκία, αντί να κάνει υποδείξεις, καλό θα είναι να εφαρμόσει πλήρως τις πρόνοιες της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και να πάψει να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης”

Αυστηρή και άμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρου Γεννηματά στις δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με τις οποίες στρέφεται κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Ελλάδα, ως ευνομούμενη, δημοκρατική χώρα, δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν, διαμήνυσε ο κ. Γεννηματάς απαντώντας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, σε ερώτηση αναφορικά με τις σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ο κ. Γεννηματάς τόνισε πως η Τουρκία, αντί να κάνει υποδείξεις, καλό θα είναι να εφαρμόσει πλήρως τις πρόνοιες της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και να πάψει να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εξαπολύσει δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει φτάσει στα όριά της» με το προσφυγικό και ότι η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι πλέον μη διαχειρίσιμη.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για «αβάσιμες και ατυχείς δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού», επισημαίνοντας ότι οι ροές μεταναστών έχουν μειωθεί χάρη στα μέτρα που έλαβε η Τουρκία, ενώ κατηγορεί την Ελλάδα για απάνθρωπη μεταχείριση των μεταναστών και για προπαγάνδα κατά της Τουρκίας.

Παράλληλα, καλεί την Αθήνα να τερματίσει την επαναπροώθηση των μεταναστών και να επανορθώσει για τις απάνθρωπες συνθήκες υπό τις οποίες ζουν οι μετανάστες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Το τελευταίο παράδειγμα χειραγώγησης της κοινής γνώμης που επιχειρεί να πράξει η Ελλάδα μέσω διαστρέβλωσης των γεγονότων είναι οι αβάσιμες και ατυχείς δηλώσεις του πρωθυπουργού Μητσοτάκη.

Σε σύγκριση με τη μεταναστευτική κρίση του 2015, όταν 850 χιλιάδες παράτυποι μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη, το τρέχον επίπεδο περάσματός τους έχει μειωθεί κατά 94%, χάρη στα μέτρα που έλαβε η Τουρκία.

Δεν είναι ανθρώπινο οι χώρες που βρίσκονται στις μεταναστευτικές οδούς καθώς και η Ελλάδα να εφαρμόζουν “πολιτική μηδενικής μετανάστευσης” και να αγνοούν τα δικαιώματα των ανθρώπων αυτών. Η Ελλάδα και οι χώρες που υποφέρουν από τη μετανάστευση πρέπει να εστιάσουν κυρίως στην αντιμετώπιση των αιτιών που προκαλούν τη μετανάστευση στις χώρες προέλευσης.

Η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από 4 εκατομμύρια εκτοπισμένους ανθρώπους. Οι Έλληνες εταίροι μας καθώς και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κατανοήσουν πως δεν είναι δίκαιο η Τουρκία μόνη της να επωμίζεται το βάρος της μετανάστευσης, που είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα.

Παρά το γεγονός πως ο Έλληνας πρωθυπουργός αρνείται να δει και να αναγνωρίσει την κατάσταση, οι παράτυποι μετανάστες συνεχίζουν να επαναπροωθούνται στα σύνορα από τις ελληνικές αρχές. Αψηφώντας τις ευρωπαϊκές αξίες, οι άνθρωποι αυτοί υπόκεινται σε απάνθρωπη μεταχείριση.

Θεωρούμε ότι αρμόζει να υπενθυμίσουμε στην Ελλάδα πως το να επιλέξει να συνεργαστεί με την Τουρκία στο θέμα αυτό θα φέρει πιο αποδοτικά αποτελέσματα αντί να γίνεται προπαγάνδα κατά της Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα