Ασφαλιστικές εισφορές: Από πότε έρχονται μειώσεις έως 4%

από fimotro

Υπολείπεται ακόμη μια μείωση κατά 0,60%, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δέσμευση προς τις τάξεις των εργοδοτών

Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, σταδιακά και έως 4%, βρίσκεται για την ερχόμενη τετραετία στο «κάνιστρο» της κυβέρνησης. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Απογευματινή», το πρώτο πακέτο προβλέπει περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 2%-3% σε ορίζοντα τετραετίας (2024-2028), η οποία θα αφορά τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Υπολείπεται ακόμη μια μείωση κατά 0,60%, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δέσμευση προς τις τάξεις των εργοδοτών για μείωση των εισφορών κατά 5% την περίοδο 2020-2024. Η μείωση, σύμφωνα με πληροφορίεςθα συνδυάζεται και θα προσμετράται κάθε φορά με την αύξηση της απασχόλησης, ενώ στους ελεύθερους επαγγελματίες σχεδιάζεται μείωση στις κρατήσεις που έχουν για άλλους οργανισμούς (π.χ. ανεργία), καθώς τα ασφαλιστικά κλιμάκια είναι δεδομένα και θα αυξάνονται κάθε χρόνο με τον μέσο πληθωρισμό του έτους.

Αιτήματα
Τη μείωση των εισφορών ζητεί και η βιομηχανία, η οποία στο υπόμνημα που απέστειλε για τον κατώτατο μισθό σημειώνει ότι είναι επιβεβλημένη η μείωση της εργατικής εισφοράς, η οποία σήμερα για τους μισθωτούς ιδιωτικού τομέα-ασφαλισμένους στον e-ΕΦΚΑ και όσον αφορά την κύρια σύνταξη ανέρχεται στο 20% (ο ασφαλισμένος βαρύνεται με 6,67% και ο εργοδότης με εισφορά ύψους 13,33%). Αντιστοίχως, οποιαδήποτε μείωση εισφορών για τους εργαζομένους, αυτόματα μεταφράζεται και σε αύξηση μισθού.

Η μείωση που σχεδιάζεται θα προέλθει κυρίως από τη μείωση των εισφορών υπέρ τρίτων. Για παράδειγμα, σήμερα οι πρόσθετες εισφορές ανεργίας κ.λπ. ανέρχονται για τον εργαζόμενο σε ποσοστό 6,45% και για τον εργοδότη 6,11% και είναι πέραν των εισφορών για κύρια ασφάλιση

Η δεύτερη μείωση αφορά μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους από την 1η Ιανουαρίου 2024, μέσω της κατάργησης της εισφοράς υπέρ της ΔΥΠΑ ύψους 10 ευρώ/μήνα. Πάντως, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο η κατάργηση της εισφοράς υπέρ ανεργίας να γίνει από φέτος, με δεδομένο ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 9,6% σε όλες τις ασφαλιστικές κατηγορίες έχει δυσχεράνει πολύ τα πράγματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα