Αρσένης καίει Σημίτη: Είσαι πολιτικά υπεύθυνος για τη διαφθορά

από fimotro

Αποκαλύψεις φωτιά περιέχει η 9σέλιδη επιστολή του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμου Αρσένη που φέρνει στην δημοσιότητα η Νέα Σελίδα της Κυριακής, με αφορμή την υπόθεση Παπαντωνίου.

Πρόκειται για μια άγνωστη – μέχρι σήμερα- επιστολή του αείμνηστου Γεράσιμου Αρσένη, με ημερομηνία 31 Ιουλίου 2003, προς τον τότε πρωθυπουργό  Κώστα Σημίτη, με την οποία τον καλούσε να ανοίξει τις διαδικασίες διαδοχής προκειμένου να γίνει αυτοκάθαρση από τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς.

Στην επιστολή του ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και επί σειρά ετών βουλευτής, κατηγορεί ανοιχτά τον πρώην πρωθυπουργό καθιστώντας τον πολιτικά υπεύθυνο για τη σήψη και διάβρωση στην πολιτική ζωή, την κατρακύλα της οικονομίας, τις ολέθριες συνέπειες που πλήρωσε ο λαός και τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα όπως επισημαίνει στο μανιφέστο του ο πρώην υπουργός απευθυνόμενος στον Κ. Σημίτη:

– «Επί των ημερών σου άνθησαν η διαπλοκή και η διαφθορά».

– «Οι μεθοδεύσεις σου στο Χρηματιστήριο οδήγησαν στην πιο βίαιη αναδιανομή πλούτου που γνώρισε η χώρα».

– «Έφτιαξες κλειστό κύκλωμα με άτομα που τους ενδιέφεραν μόνο τα προνόμια και τα εισοδήματα».

– «Άνοιξες την πόρτα για την κρίση, που θα την πληρώσουν οι μη προνομιούχοι».

– «Διέσυρες το ΠΑΣΟΚ και το μετέτρεψες σε κεντροδεξιό κόμμα».

Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω αποσπάσματα της επιστολής:

«Σήμερα ο πολίτης διερωτάται: ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο; Ποιο είναι το σύστημα διακυβέρνησής μας; Είναι ενός ανδρός αρχή; Είναι η εξωθεσμική παρέα του πρωινού καφέ; Είναι οι γνωστοί διαπλεκόμενο- προνομιούχοι συνδαιτημόνες του Δημοσίου και μεγιστάνες των ΜΜΕ ή είναι λίγο και από τα τρία», επισημαίνει ο Γερ. Αρσένης ενώ διερωτάται:

«Έπρεπε πρώτα να δημιουργηθεί σάλος στον Τύπο για την διαφθορά, για να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμα με ραγδαία και παρ’ αξία ανέλιξη, επαγγελματίες της προσκόλλησης στα κυκλώματα της εξουσίας, συνηθίζουν να υποκύπτουν στα διαβρωτικά θέλγητρα της εξουσίας; ‘Έπρεπε πρώτα να διασυρθεί το πολιτικό σύστημα – και ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ – για να αποδεχθούμε ότι υπάρχει διαφθορά και διαπλοκή που αλλοιώνουν επικίνδυνα τον χαρακτήρα της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και ότι πρέπει επιτέλους να κάνουμε κάτι γι΄ αυτά τα νοσηρά φαινόμενα»;

Με οξύτητα καταφέρεται ο Γεράσιμος Αρσένης και για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου με «Τσάρο» της Οικονομίας τον Γιάννο Παπαντωνίου.

«Οι μεθοδεύσεις στο Χρηματιστήριο οδήγησαν στην πιο δραματική και βίαιη αναδιανομή του πλούτου που γνώρισε ο τόπος στην πρόσφατη ιστορία. Οι ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών αντιστοιχούν σε τεράστια κέρδη ολίγων επιτηδείων κερδοσκόπων ή προσώπων με διασυνδέσεις και εσωτερική πληροφόρηση. Πέρα από τις οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις, η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει και ένα μείζον θέμα ηθικής τάξης. Και όμως το θέμα αυτό δεν έχει συζητηθεί ώστε να εντοπισθούν οι ευθύνες των αρμοδίων οργάνων που είναι, πιστεύω, εξώφθαλμες. Η στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στα προβλήματα της διαφθοράς και της διαπλοκής δεν συζητήθηκε ποτέ, όπως δεν συζητήθηκε η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Χρηματιστήριο. Στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όμως ζητήθηκε, χωρίς πάλι να προηγηθεί συζήτηση, να δημοσιοποιήσουν τις χρηματιστηριακές τους πράξεις, ωσάν αυτές να ήταν η λυδία λίθος του προβλήματος»!

Ποια ήταν η απάντηση του Κ. Σημίτη; Τυπικά δυο αράδες σε μια επιστολή, πρακτικά και ουσιαστικά καμία.

Αγαπητέ Μάκη

Έλαβα το γράμμα σου με ημερομηνία 31-7-2003. Το γράμμα αυτό είναι ένα γράμμα θέσεων, με σκοπό τη μεταγενέστερή του χρήση. Οι δικές μου θέσεις έχουν επανειλημμένα εκφραστεί και, πράγμα που φαίνεται να λησμονείς, έχουν επικροτηθεί δύο φορές, από τον ελληνικό λαό και δύο φορές από συνέδρια του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό και είναι περιττό να τις επαναλάβω.

Όσον αφορά το κεντρικό σημείο σου, ότι θα πρέπει η Κοινοβουλευτική Ομάδα να κάνει επιλογές ελεύθερα, πέρα από τη διαπίστωση ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα έκανε μέχρι σήμερα πάντα ελεύθερα τις επιλογές της , σε διαβεβαιώ ότι θα έχεις την ευκαιρία να διαπιστώσεις ότι αυτό θα συνεχισθεί και στο μέλλον και σε θέματα σημαντικά.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Κ. Σημίτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα