25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Άρρωστοι από τη ραδιενέργεια εκατοντάδες Ρώσοι που έσκαβαν χαρακώματα στο Τσερνόμπιλ

από fimotro

Αρκετές εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες αναγκάστηκαν να αποσυρθούν βιαστικά από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία αφού υπέστησαν «οξεία ασθένεια ραδιενέργειας» από την επαφή τους με μολυσμένο έδαφος, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Οι στρατιώτες, οι οποίοι φέρεται να έσκαψαν χαρακώματα στο μολυσμένο «Κόκκινο Δάσος» κοντά στον τόπο της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής στην ιστορία, νοσηλεύονται τώρα σε ειδική ιατρική εγκατάσταση στο Γκόμελ της Λευκορωσίας. Το δάσος ονομάζεται έτσι επειδή χιλιάδες πεύκα έγιναν κόκκινα κατά τη διάρκεια της πυρηνικής καταστροφής του 1986. Η περιοχή θεωρείται τόσο πολύ τοξική που δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη ζώνη ακόμη και πολύ εξειδικευμένοι εργαζόμενοι του πυρηνικού σταθμού στο Τσερνόμπιλ.

Τοπικές πηγές ότι επτά λεωφορεία με τους στρατιώτες που έχουν νοσήσει έφτασαν στο Γκόμελ νωρίς την Πέμπτη (31/3). Δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην περιοχή ανέφεραν επίσης «λεωφορεία φαντάσματα» που μεταφέρουν νεκρούς στρατιώτες από τη Ρωσία στην Λευκορωσία, όταν πέφτει σκοτάδι.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν την Τετάρτη 30/3 ότι οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται από την κατεστραμμένη τοποθεσία. Η Ρωσία είπε ότι η αποχώρηση από το Τσερνόμπιλ ήταν μέρος μιας δέσμευσης για τον περιορισμό της εισβολής. Όμως, τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης λένε πως, στην πραγματικότητα, η οπισθοχώρηση οφείλεται στο ότι τα στρατεύματα νόσησαν εξαιτίας του μολυσμένου εδάφους.

«Μια ακόμη παρτίδα Ρώσων τρομοκρατών που κατέλαβαν τη ζώνη του Τσερνόμπιλ μεταφέρθηκε στο Λευκορωσικό Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ιατρικής στο Γκόμελ σήμερα», δημοσίευσε στο Facebook ο Γιαροσλάβ Γεμελιανένκο, ο οποίος εργάζεται για το Δημόσιο Συμβούλιο της Κρατικής Υπηρεσίας της Ουκρανίας για τη Διαχείριση Ζώνης Αποκλεισμού.

Οι εγκαταστάσεις του Τσερνόμπιλ έπεσαν στον έλεγχο της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, την πρώτη ημέρα της εισβολής. Οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε υπηρεσία για περισσότερες από 600 ώρες πριν τους επιτραπεί η αλλαγή βάρδιας. Η διεθνής ανησυχία αυξήθηκε όταν τα ρωσικά στρατεύματα μετέφεραν βαρύ στρατιωτικό υλικό στην περιοχή, ανακινώντας ραδιενεργή σκόνη χωρίς κανένα προστατευτικό εξοπλισμό. Οι δασικές πυρκαγιές στην περιοχή προκάλεσαν επίσης ανησυχίες για μόλυνση του περιβάλλοντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα