Αρχίζει το ξεκαθάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Φίλης εκτόξευσε βολές κατά Τσίπρα

από fimotro

Ο πρώην υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν συγκροτεί αυτός τα ψηφοδέλτια, δίνοντας το στίγμα του για το τι θα γίνει το βράδυ των εκλογών

Αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα άφησε για πρώτη φορά με τόσο ξεκάθαρο τρόπο ο Νίκος Φίλης σπεύδοντας να δηλώσει ότι η επιλογή των υποψηφίων βουλευτών από την μουσουλμανική μειονότητα δεν ανήκει στον ίδιο, αλλά στην ηγεσία του κόμματος.

O Ν. Φίλης, σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον realfm και τον Νίκο Χατζηνικολάου, την Παρασκευή, δήλωσε αρχικά άγνοια για τις δηλώσεις του βουλευτή Ροδόπης με την αξιωματική αντιπολίτευση, Φερχάτ Οζγκιούρ, περί δήθεν «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη, για να προσθέσει αμέσως μετά: «Δεν συγκροτώ εγώ τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι δεν είναι; Συνεπώς προς τι ο ψόγος;».

Με τον τρόπο αυτό ο πρώην υπουργός Παιδείας άφησε να εννοηθεί ότι η ηγεσία του κόμματος και η αρμόδια επιτροπή για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων όφειλαν να γνωρίζουν τις θέσεις του συγκεκριμένου προσώπου πριν τον τοποθετήσουν υποψήφιο. Παράλληλα, απέδωσε τις καταγγελίες τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στις εκλογές προκειμένου να υποστηριχθεί ο κ. Φερχάτ σε πικρία.

Ο διάλογος του Νίκου Φίλη και του Νίκου Χατζηνικολάου χαρακτηριστικός και έχει ως εξής:

Φίλης: Δεν υπάρχει βουλευτής ή υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ που να έχει δηλώσει ότι υπάρχει τουρκική μειονότητα στη Θράκη.

Χατζηνικολάου: Φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος το έχει κάνει.

Φίλης: Δεν το έχω δει αυτό το πράγμα.

Χατζηνικολάου: Το έχω δει εγώ. Είναι σε όλο το Διαδίκτυο και φαίνεται ότι έγινε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Anadolu. Το έχω μπροστά μου.

Φίλης: Αν το έχει κάνει, δεν διαλέγω, δεν συγκροτώ εγώ τα ψηφοδέλτια. Ξαναλέω, δεν το έχω υπόψη μου. Δεν το θεωρώ έγκλημα καθοσιώσεως. Επαναλαμβάνω τι έχει ειπωθεί από κορυφαία πολιτικά αναστήματα της χώρας, όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Χατζηνικολάου: Εδώ υπάρχει προσθέτω…

Φίλης: Δεν συγκροτώ εγώ τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι δεν είναι;

Χατζηνικολάου: Βεβαίως. Δεν έχετε την ευθύνη γι’ αυτό.

Φίλης: Συνεπώς προς τι ο ψόγος;

Χατζηνικολάου: Έχει δικαίωμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής να χαρακτηρίζει τουρκική τη μειονότητα ενώ η συνθήκη της Λωζάννης μιλά για μουσουλμανική;

Φίλης: Έχει δικαίωμα στην άποψή του, η οποία κάμπτεται μπροστά στην υπέρτερη συλλογική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ και τη συλλογική εικόνα της χώρας μας.

Ο Νίκος Φίλης αναφέρθηκε και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Ροδόπης που άνοιξαν το θέμα υποστηρίζοντας πως εξέφρασαν την… πικρία τους. Συγκεκριμένα…

Χατζηνικολάου: Η δήλωσή σας έρχεται μετά και τις καταγγελίες 2 τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι την εκλογή του συγκεκριμένου την πριμοδότησε έντονα το τουρκικό προξενείο.

Φίλης: Το ένα από τα δύο στελέχη που το έκαναν αυτό είναι η σύζυγος του αποτυχόντος πρώην βουλευτή που δεν έχει εκλεγεί τώρα. Δεν θέλω να υπεισέλθω σε αυτό.

Ο Τσίπρας κάλυψε Φίλη για “τουρκική μειονότητα”

Η δήλωση του κ. Φίλη δημιουργεί μείζον ζήτημα για τον κ. Τσίπρα που ακόμα δεν έχει αποδοκιμάσει την αντεθνική τοποθέτηση του κορυφαίου στελέχους του κόμματός του, ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν και εσωκομματική διάσταση, στο ζήτημα κάνοντας λόγο για «5η φάλαγγα» που λειτουργεί μέσα στο κόμμα, εναντίον του προέδρου.

Αλλά, ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ κάλυψε πλήρως τον Νίκο Φίλη δηλώνοντας πως δεν είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι επρόκειτο για προσωπική άποψη που δεν επισύρει διαγραφή και πως απ’ ό,τι κατάλαβε θέτει το θέμα του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού.

Ολα ξεκίνησαν σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου ο κ. Φίλης τάχθηκε υπέρ της απογραφής των μουσουλμανικών μειονοτήτων στη Θράκη και αναγνώρισε το δικαίωμα του μουσουλμάνου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Φερχάτ Οζγκιούρ, να μιλάει για τουρκική μειονότητα στη Θράκη, γνωρίζοντας φυσικά πως η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει παρά μόνο μουσουλμανική μειονότητα στην περιοχή.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ είπε επί λέξει ότι στη Θράκη υπάρχει «μουσουλμανική μειονότητα με τρεις εκδοχές: οι τουρκογενείς που δηλώνουν Τούρκοι, οι Πομάκοι και οι Τσιγγάνοι». Απαντώντας δε σε ερώτηση για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει υποψήφιο βουλευτή που μιλά για τουρκική μειονότητα στη Θράκη, ο κ. Φίλης δήλωσε: «Βεβαίως, πώς δεν μπορούμε να έχουμε;».

«Αυτό που ζητάνε οι άνθρωποι αυτοί είναι να γίνει απογραφή μειονοτήτων στην περιοχή» είπε ο κ. Φίλης, διευκρινίζοντας ωστόσο στη συνέχεια ότι κατά τη γνώμη του δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα στην περιοχή.

«Από το 1951 δεν γίνονται απογραφές μειονοτήτων στην Ελλάδα» είπε τότε ο κ. Αγγελος Συρίγος από τη Ν.Δ., προσπαθώντας να επαναφέρει τον κ. Φίλη στην εθνική γραμμή σε ένα μείζον εθνικό ζήτημα, με τον κ. Φίλη να απαντά: «Η ευρωπαϊκή σύμβαση για τα δικαιώματα των μειονοτήτων μιλά για απογραφές και οι άνθρωποι αυτοί δεν ζητούν τίποτα παραπάνω από το να εφαρμοστεί η σύμβαση που έχει υπογράψει ο Γιώργος Παπανδρέου και δεν έχει κυρωθεί».

Η στάση αυτή του κ. Φίλη σε τηλεοπτική εκπομπή, στάθηκε αφορμή για να ζητηθεί από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ η διαγραφή του. Ειδικότερα, το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Αγης Τάτσης, σε συνέχεια του έντονου παρασκηνίου με τις εσωκομματικές καταγγελίες για στήριξη του υποψηφίου κ. Φερχάτ από το τουρκικό προξενείο και τοποθετήσεις δημόσιες όπως ότι «στη Ροδόπη δεν κερδίσαμε εμείς (σ.σ. δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ) αλλά το τουρκικό προξενείο» ζήτησε με ανάρτησή του τη διαγραφή του Νίκου Φίλη από τα ψηφοδέλτια.

«Φαντάζομαι σήμερα ο Α. Τσίπρας θα τον θέσει εκτός ψηφοδελτίων» έγραψε ο κ. Τάτσης, κατηγορώντας παράλληλα τον Νίκο Φίλη πως λειτουργεί ως «πέμπτη φάλαγγα» με σκοπό να προκαλέσει την πτώση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες εκλογές και την παραίτηση του κ. Τσίπρα.

Η Κουμουνδούρου δεν αντέδρασε ούτε μετά την ανάρτηση του κ. Τάτση, ενώ είναι πλέον προφανές ότι παρακολουθούμε ήδη πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, στιγμιότυπα από το τι πρόκειται να συμβεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από τις 26 Ιουνίου και μετά.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Ν.Δ. «Ο Νίκος Φίλης ήταν ξεκάθαρος, μιλώντας ανοιχτά για τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Και όλα αυτά, λίγες ημέρες μετά τις καταγγελίες τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για ωμή παρέμβαση του τουρκικού προξενείου υπέρ του υποψηφίου που εξελέγη με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στη Ροδόπη» ανέφερε σε δήλωσή του ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης και συνέχισε: «Δεν περιμένουμε καμία αντίδραση και καμία διάψευση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, ούτε βέβαια την αποπομπή του Νίκου Φίλη. Φαίνεται ότι δεν είπε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από τη γραμμή του κόμματός του. Και αυτή η γραμμή είναι αντίθετη στις διεθνείς συνθήκες και υπονομευτική της αρμονικής συνύπαρξης στη Θράκη. Την απάντηση σε αυτές τις ιδεοληψίες θα τη δώσουν οι πολίτες στις 25 Ιουνίου τόσο στη Ροδόπη όσο και σε όλη την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα