Αρχίζει η επιστροφή στην καθημερινότητα

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Δείτε τις σημαντικότερες αλλαγές από Δευτέρα του Πάσχα

Μια τελείως διαφορετική ημέρα θα είναι αύριο. Η εν μέρη επιστροφή στην καθημερινότητα δημιουργεί νέα δεδομένα. Ένα σημαντικό βήμα προς την ελευθερία, με την απελευθέρωση κι άλλων δραστηριοτήτων γίνεται από τη Δευτέρα του Πάσχα. Η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών και ο καλός καιρός επέτρεψαν στους ειδικούς και την κυβέρνηση τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, προκειμένου να ξαναπάρει μπρος η οικονομία και να αποσυμφορηθεί η ψυχολογική πίεση των πολιτών.

Με δεδομένο το άνοιγμα της εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα, μετά από έξι μήνες, το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Μαΐου, αλλά και του τουρισμού στις 15 του ίδιου μήνα, η ζωή μας μπαίνει σε άλλη τροχιά.

Σημειώνεται πως ήδη από τη Μεγάλη Πέμπτη απελευθερώθηκαν οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός της περιφερειακής ενότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Διαδημοτικές μετακινήσεις με SMS – Τι ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας

Παρά την άρση του περιορισμού για τις διαδημοτικές μετακινήσεις, οι πολίτες που θέλουν να μετακινηθούν από τον έναν δήμο στον άλλο θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033.

Τα περίφημα SMS θα μας «αποχαιρετήσουν» από τις 15 Μαΐου, μαζί φυσικά με την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και το άνοιγμα του τουρισμού.

Επιπλέον, από τη Δευτέρα του Πάσχα οπότε και ανοίγουν σε εξωτερικούς χώρους τα καταστήματα εστίασης, η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00 έως τις 5:00.

Η μετακίνηση όσων θέλουν να βρεθούν σε ένα εστιατόριο ή ένα καφέ θα γίνεται με χρήση SMS και συγκεκριμένα του κωδικού 6 στο 13033. Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ βέβαια, θα κλείνουν νωρίτερα και το αργότερο ως τις 22:45 θα πρέπει να έχουν κατεβάσει ρολά. «Σε κάθε περίπτωση, όλοι θα πρέπει να βρισκόμαστε στα σπίτια μας στις 23:00», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι επιτρέπεται για όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ η χρήση υπαίθριων χωρών, υπό τους όρους που έχουν τεθεί και μόνο για καθήμενους. Από την άλλη, απαγορεύεται η μουσική στα καταστήματα αυτά.

Αναλυτικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την εστίαση

Τα μέτρα με τα οποία θα επαναλειτουργήσει η εστίαση ως κεντρική ιδέα έχουν, την διασφάλιση των αποστάσεων.

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις εστίασης θα λειτουργούν ως εξής:

-Θα παραμένουν κλειστά από τις 11 μ.μ. έως τις 5 π.μ.
-Οι πελάτες θα επιτρέπεται να κάθονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Δεν θα επιτραπεί η λειτουργία εσωτερικών ημιυπαίθριων χώρων.
-Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, παρά μόνο καθήμενοι.
-Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως 6 άτομα.
-Οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια κυμαίνονται από 90 εκατοστά εως 1,8 μ, ανάλογα με το αν υπάρχει ή όχι καρέκλα στον ενδιάμεσο χώρο
-Δεν θα οριστεί ταυτόχρονα και μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών με βάση τα τετραγωνικά.
-Θα επιτρέπεται η χρήση του μπαρ μόνο με καθήμενους πελάτες. Επιτρέπεται να είναι δίπλα δίπλα έως δύο σκαμπό. Η επόμενη δυάδα σκαμπό θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου.
-Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης θα υποβάλλονται υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα σε self tests. Το κόστος για το ένα self test θα καλύπτεται από το κράτος, ενώ για το άλλο το κόστος θα καλύπτεται από τον εργοδότη.
-Απολυμαντικά σε κάθε τραπέζι.
-Οι εργαζόμενοι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα. Υποχρεωτικά μάσκα θα πρέπει να φορούν και οι πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για μάσκα για τους καθήμενους πελάτες.
-Θα πρέπει να γίνεται απολύμανση των καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα