Απροθυμία στελεχών να κατέβουν στις αυτοδιοικητικές κάλπες με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ

από fimotro

Το ενδεχόμενο νέας εκλογικής συντριβής αποτελεί τον φόβο των στελεχών της Κουμουνδούρου

Πιέσεις για να καταθέσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ δέχεται ο Διονύσης Τεμπονέρας, από «προεδρικούς» που βλέπουν ότι η υποψηφιότητα του Νίκου Παππά δεν «τραβάει» και εκτιμούν ότι δεν θα καταφέρει να πιέσει το φαβορί που παραμένει η Εφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου τύπου ο Δ. Τεμπονέρας έχει πει δημοσίως ότι από τη στιγμή που δεν μετατέθηκαν οι διαδικασίες μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα κατέθετε υποψηφιότητα, αλλά το παρασκήνιο των τελευταίων ημερών είναι πολύ έντονο και περιλαμβάνει πληροφορίες και για πιθανή υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου.

Τεχνηέντως η Κουμουνδούρου το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να στρέψει τα φώτα του ρεπορτάζ σε θέματα όπως το debate μεταξύ των υποψηφίων ή αν θα υπάρξει τελικά συμφωνία για αλλαγή καταστατικού ώστε εκτός από τα μέλη να ψηφίσουν και οι φίλοι. Debate μεταξύ των υποψηφίων κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει τουλάχιστον ένα. Αναμένεται ότι ο δισταγμός του Ευκλείδη Τσακαλώτου ώστε να ψηφίσουν και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ θα καμφθεί, μπροστά στο υπαρκτό ενδεχόμενο να μην πάνε να ψηφίσουν για τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ούτε 50.000, όταν τον Μάιο του 2022 πήγαν 172.000 και στις αντίστοιχες διαδικασίες στη Ν.Δ. μετείχαν περισσότεροι από 400.000 μέλη και στο ΠΑΣΟΚ περίπου 280.000 μέλη. Στην πραγματικότητα, εφόσον δεν υπάρχει ουδείς περιορισμός και όποιος θέλει να ψηφίσει μπορεί να γραφτεί στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και την ημέρα της ψηφοφορίας (σ.σ.: και αυτό αφορά και τον πρώτο και τον δεύτερο γύρο, αν χρειαστεί), τότε η συζήτηση περί μελών και φίλων δεν έχει καμία πρακτική αξία.

Το «ζουμί», όμως, είναι τα όσα γίνονται στο παρασκήνιο αυτές τις ημέρες στον ΣΥΡΙΖΑ.

» Πρώτον, η αδιαφορία Τσίπρα με το ταξίδι στις ΗΠΑ και οι διαρροές ότι ετοιμάζει βιβλίο για να δώσει ένα μήνυμα πολιτικής αποστρατείας πόρρω απέχουν από τις πραγματικές επιδιώξεις του. Στελέχη του κόμματος υποστηρίζουν, μιλώντας με τον Ελεύθερο Τύπο, ότι ο Τσίπρας έχει τοποθετήσει ως τοποτηρητές των διαδικασιών τη Ράνια Σβίγγου και τον Γιώργο Βασιλειάδη,, κατευθύνει τις εξελίξεις και τις στρέφει προς το δικό του συμφέρον, που δεν συμβαδίζει κατά τεκμήριο με το μέλλον του κόμματος.

Το οποίο, σύμφωνα με τους συνομιλητές μας, δεν είναι η συνέχεια και η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η συνέχιση της φθοράς του, ώστε ο ίδιος να επανεμφανιστεί στο πολιτικό σκηνικό με νέο εγχείρημα, μετά τις ευρωεκλογές. Πληροφορίες επιμένουν ότι οι Γιώργος Βασιλειάδης και Ράνια Σβίγγου δέχονται βολές στο παρασκήνιο για σκόπιμη καθυστέρηση του κόμματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, την ίδια ώρα που πολλά στελέχη χτυπούν «καμπανάκια» επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμα βρει υποψηφίους για τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους.

» Δεύτερον, ενώ τα πράγματα ανάμεσα στους «6+6» και την «Ομπρέλα» είναι σχετικά συμπεφωνημένα, ώστε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αν δεν είναι εκείνος δεύτερος, να στηρίξει ανοικτά την υποψηφιότητα της Εφης Αχτσιόγλου στον δεύτερο γύρο, στις τάξεις των «προεδρικών» υπάρχει αναβρασμός, ανησυχία ότι το κόμμα πηγαίνει στην «Ομπρέλα» και δεύτερες σκέψεις για τη στήριξη του Νίκου Παππά.

Σε αυτό το πλαίσιο, στελέχη της «Κίνησης Μελών» που έχουν απογοητευτεί από τη στάση του Αλέξη Τσίπρα και δεν στηρίζουν την Εφη Αχτσιόγλου, προσπαθούν να πείσουν τον Διονύση Τεμπονέρα να ανακαλέσει την αρχική του απόφαση και να βγει μπροστά. Πιστεύουν ότι μετά από «next best thing» για τον ΣΥΡΙΖΑ όπως έλεγαν όταν ο Αλέξης Τσίπρας τον τοποθέτησε -χωρίς αποτέλεσμα- στη θέση του συντονιστή της Εκλογικής Επιτροπής εν όψει των δεύτερων εκλογών, τώρα μπορεί να αναδειχθεί σε «game changer» ως ο μόνος που μπορεί να απειλήσει την Εφη Αχτσιόγλου.

Αξιολογούν ως πρόβλημα το γεγονός ότι δεν είναι βουλευτής, αλλά δεν το θεωρούν αποτρεπτικό. «Ο Ανδρουλάκης, όπως φάνηκε, δεν έχασε κάτι που δεν ήταν στη Βουλή», λένε.

Λένε ακόμα ότι δεν μιλούν στο κενό και δεν προβληματίζονται για την υποψηφιότητα Παππά έχοντας προσωπικά κίνητρα ή επειδή δεν τον συμπαθούν. Υποστηρίζουν ότι δεν είναι ούτε το γεγονός ότι ταυτίστηκε με τον Παύλο Πολάκη για το θέμα του μαξιλαριού των 37 δισ. ευρώ δείχνοντας ότι έχει άγνοια από δημόσια οικονομικά και πώς λειτουργούν για το πρωτογενές πλεόνασμα, την έξοδο στις αγορές κ.λπ.

Μετρήσεις

Και λένε ότι έχουν πάρει στα χέρια τους τις πρώτες μετρήσεις που δείχνουν:

» Πρώτον, ότι ο Νίκος Παππάς δεν μπορεί να απειλήσει την Αχτσιόγλου αν καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο.

» Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Νίκο Παππά πρόεδρο δεν έχει σημαντικά περιθώρια ανάκαμψης. «Η συγκεκριμένη υποψηφιότητα είναι από μόνη της θηλιά στον λαιμό του “νέου κύματος” που θέλησε να βγάλει μπροστά ο Τσίπρας. Ούτε νέος ούτε κύμα. Κακός υπουργός, χειρότερος διαμεσολαβητής και κινούμενη βόμβα» έγραψε προχθές για τον Νίκο Παππά ο Γιώργος Λακόπουλος.

Πιστεύουν ακόμα ότι μία υποψηφιότητα του Διονύση Τεμπονέρα θα είναι ικανή να γυρίσουν στις τάξεις των «προεδρικών» στελέχη και ψηφοφόροι που σήμερα στηρίζουν την Αχτσιόγλου, ενώ είναι χαρακτηριστικό για την απογοήτευση που υπάρχει για την υποψηφιότητα Παππά πως μεταφέρουν πως αν δεν πειστεί ο Διονύσης Τεμπονέρας, τότε θα ψάξουν να βρουν άλλη λύση και κάπως έτσι έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση για πιθανή υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος αυτές τις πρώτες ημέρες που είναι πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει τις εντυπώσεις.

Γράφεται επίσης ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας κάνει θετικό γκελ και στα ΜΜΕ που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια στιγμή που οι «προεδρικοί» επιχειρούν να εμφανίσουν στα social media την Αχτσιόγλου ως επιλογή της εγχώριας διαπλοκής.

Δύο σενάρια

Αλλα στελέχη ωστόσο με τα οποία συνομιλήσαμε για τη διασταύρωση των παραπάνω πληροφοριών επιμένουν ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας δεν πρόκειται να ξοδέψει το πολιτικό του μέλλον στον ΣΥΡΙΖΑ. Λένε ότι έχει μεν πολιτικές φιλοδοξίες και μάλιστα υψηλές, αλλά δεν θεωρεί το timing κατάλληλο για να βγει μπροστά. Και εκτιμά ότι ο νέος αρχηγός θα ηττηθεί ακόμα δύο φορές μέσα στον επόμενο χρόνο -στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου και στις ευρωεκλογές του επόμενου Ιουνίου- και μετά τις ευρωεκλογές επικρατέστερα θα είναι δύο σενάρια:

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναψάχνει για αρχηγό ο οποίος μετά από άλλες δύο ήττες δεν θα στέκεται ή αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει μετά από αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές να πείσει ότι μπορεί να απειλήσει τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τότε ο μεγάλος πολιτικός χώρος της αριστεράς και της κεντροαριστεράς θα τεθεί σε πλήρη και εκ βάθρων ανασύνταξη και ο ίδιος εμφανίζεται να επιθυμεί να παίξει ρόλο σε αυτό. Ακόμα και τον βασικό, δηλαδή αυτόν του επικεφαλής.

Τις ημέρες που διανύουμε, η Κουμουνδούρου αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα στην προσπάθειά της να βρει υποψηφίους για τις περιφέρειες και τους δήμους, όταν έως τις 31 Αυγούστου θα πρέπει οι υποψήφιοι να κατεβάσουν τα πλήρη ψηφοδέλτιά τους (δηλαδή και όλους τους υποψήφιους δημοτικούς ή περιφερειακούς συμβούλους), αλλιώς αποκλείονται από τις εκλογές.

Μπροστά στον κίνδυνο ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά να μην εκπροσωπείται σε κάποια περιφέρεια ή σημαντικό δήμο της χώρας, η Κουμουνδούρου σκέπτεται να «ξαναζεστάνει» την υποψηφιότητα του γνωστού μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά για τον Δήμο Αθηναίων, παρά το ότι ο ίδιος έχει γυρίσει την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η «Ομπρέλα» αντιδρά στη στήριξή του. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να πείσει το ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν από κοινού για τον Δήμο της Αθήνας την υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσού αλλά προσέκρουσε στην κάθετη άρνηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος δεν θέλει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ σε περιφέρεια ή μεγάλο δήμο.

Περιφέρεια Αττικής

Για την Περιφέρεια Αττικής ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να στηρίξει την υποψηφιότητα του Γιώργου Ιωακειμίδη, ο οποίος θα ήθελε και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν θα την έχει. Πληροφορίες που έχουν πλήρως διασταυρωθεί πάντως, θέλουν τον πρώην δήμαρχο Αγίου Ιωάννη Ρέντη να έχει διαμηνύσει στην Κουμουνδούρου πως επιθυμεί να προβάλει την υποψηφιότητά του ως ανεξάρτητη και ακομμάτιστη και πως δεν επιθυμεί τίποτε περισσότερο από μία διακριτική στήριξη.

Σε ό,τι αφορά τους δήμους, στο Περιστέρι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον Γιώργο Παχατουρίδη, στη Θεσσαλονίκη τον πρώην στενό συνεργάτη του Γιάννη Μπουτάρη, Σπύρο Πέγκα, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η ιδέα να προβεί σε κάποιες ενέργειες διεύρυνσης, όπως η στήριξη του Πέτρου Τατούλη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, του Απόστολου Τζιτζικώστα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κ.λπ.

Ολα δείχνουν ότι η πίεση είναι μεγάλη και από το ξεκίνημα της εβδομάδας η Κουμουνδούρου θα αρχίσει να κάνει κάποιες ανακοινώσεις, ωστόσο πρέπει να ειπωθεί ότι όσο και αν άσκησαν κριτική στον Χρ. Σπίρτζη ότι είχε αναλάβει την προετοιμασία του κόμματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και δεν είχε κάνει τίποτε, όλα τα παραπάνω μαζί με κάποια που θα ανακοινωθούν Τρίτη ή Τετάρτη, αποτελούν έργο Σπίρτζη, καθώς μετά την παραίτησή του, η Κουμουνδούρου δεν έχει προχωρήσει τίποτε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα