Απολογία σταθμάρχη: Πάτησα κανονικά το κουμπί, όμως το σύστημα δεν λειτούργησε

από fimotro

Ως ύποπτοι κατέθεσαν διάφοροι παράγοντες, που έχουν σχέση με το δυστύχημα

Σε βάρος του 59χρονου σταθμάρχη που συνελήφθη για το δυστύχημα των Τεμπών, σχηματίστηκε δικογραφία, στην οποία περιλαμβάνονται και ανωμοτί καταθέσεις, δηλαδή ως ύποπτοι κατέθεσαν διάφοροι παράγοντες, που έχουν σχέση με το δυστύχημα -τουλάχιστον δύο, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας και ο κλειδούχος.

Ο σταθμάρχης, όμως, απολογήθηκε προανακριτικά καθώς συνελήφθη ως ο βασικός υπεύθυνος για το τραγικό δυστύχημα. Ο ίδιος στην απολογία του υποστήριξε ότι πάτησε κανονικά το κουμπί, γιατί το σύστημα διαχωρισμού των τρένων είναι αυτοματοποιημένο, αλλά το σύστημα δεν λειτούργησε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απολογία του δήλωσε: «Πάτησα κανονικά το κουμπί, καθώς το σύστημα είναι αυτοματοποιημένο για να αλλάξει η γραμμή. Έτσι, κάθε τρένο θα έμπαινε σε διαφορετική τροχιά, όμως το σύστημα δεν λειτούργησε».

Βέβαια, υπάρχει μία κατηγορία, που αναφέρει πως θα έπρεπε ο ίδιος ιδίοις όμμασι να δει εάν άλλαξε, εάν λειτούργησε αυτό το αυτοματοποιημένο σύστημα, προκειμένου να μπει στις κανονικές ράγες το τρένο. Μάλλον αυτό δεν το είδε. Εκεί υπάρχει το ζήτημα, το οποίο υποστηρίζει ο σταθμάρχης.

Το ερώτημα είναι εάν είναι ένα ανθρώπινο λάθος ή αν είναι μία σειρά λαθών και τεχνικών ελλείψεων καθώς η προανακριτική έρευνα της Τροχαίας Λάρισας δε διερευνά μόνο αυτό, διερευνά και το πώς έγινε και το τρένο μπήκε στην ίδια γραμμή με την εμπορική αμαξοστοιχία, ενώ υπάρχουν δύο παράλληλες γραμμές. Από κει και πέρα, γίνεται μία έρευνα, υπάρχει ένα κομβικό σημείο, μια καθυστέρηση του επιβατικού τρένου στα Παλαιοφάρσαλα, για ένα πρόβλημα στη λειτουργία της ηλεκτροκίνησης.

Εκεί αναζητείται μάλλον η αιτία του κακού και πώς συνδέεται αυτό με το δυστύχημα. Μία ακόμη τεχνητή έλλειψη για την οποία μιλούν πολλοί σιδηροδρομικοί είναι ότι δεν λειτούργησε το σύστημα φωτοσήμανσης, που όπως λένε οι μηχανοδηγοί τούς βοηθάει πάρα πολύ προκειμένου να γνωρίζουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν.

Μετά την προανακριτική απολογία του, ο σταθμάρχης θα απολογηθεί και ενώπιον του εισαγγελέα, ο οποίος αναμένεται να ασκήσει τις σχετικές διώξεις.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα