Αποκομμένος o ΣΥΡΙΖΑ από κοινωνία, συνδικάτα

από fimotro

Ο κ. Τσίπρας ολοκληρώνει το σχεδιασμό του ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο, έχοντας δει το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ που εκπροσωπεί τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά όχι το προεδρείο της ΓΣΕΕ που εκπροσωπεί όσους αφορά το θέμα, ενώ όλα δείχνουν ότι την τελευταία στιγμή -πλην συγκλονιστικού απροόπτου- κάνει πίσω και δεν καταθέτει πρόταση μομφής.

Πίσω από τις καταγγελίες και τα «τσιτάτα», πίσω από τα συνειδητά ψέματα και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, πίσω από τη δεδομένη πολιτική βούληση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα να καταλυθεί το κέντρο της Αθήνας για να ταρακουνηθεί η κυβέρνηση, πίσω από το άγχος να εμφανιστεί ως καθοδηγητής της αντίδρασης «καπελώνοντας» τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, για τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει και η πραγματικότητα.

Δεν του βγήκε

Και η πραγματικότητα είναι ότι αντιμετωπίζει το εργασιακό νομοσχέδιο απομονωμένος πολιτικά, σε απόσταση από τη μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας και κυρίως των παραγωγικών δυνάμεων. Μιλά για τη «μητέρα των μαχών», αλλά η ΓΣΕΕ τους τα έχει φυλαγμένα. Οχι μόνο από τα χρόνια που ήταν πρωθυπουργός και περνούσε τις αντεργατικές διατάξεις, αλλά και πριν. Οταν ως ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επεδίωξε ουκ ολίγες φορές -αποτυχημένα ωστόσο- να κάνει «ριφιφί» στη ΓΣΕΕ με απώτερο στόχο τη διάλυσή της. Και τώρα αυτό προσπαθεί. Τον έλεγχό της μέσα από τον προσεταιρισμό των στελεχών της ή τη διάλυσή της.

Οπως, λοιπόν, είδε την ΑΔΕΔΥ, ο κ. Τσίπρας – προκειμένου να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος όλων των εργαζομένων – ήθελε να δει και τη ΓΣΕΕ. Αλλά η σχέση του με το προεδρείο δεν το επέτρεψε.

Τα ρίχνει ξανά στα ΜΜΕ

Σε ό,τι αφορά την πρόταση μομφής, η Κουμουνδούρου προσπαθεί τώρα να χρεώσει στα ΜΜΕ τις αντίστοιχες πληροφορίες, ενώ την περασμένη Παρασκευή έκανε η ίδια τις διαρροές περί αυτού. Τώρα λένε ότι η μάχη απέναντι στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά πρέπει να δοθεί στη Βουλή, στους χώρους δουλειάς και στις κινητοποιήσεις. Με το σκεπτικό ότι δεν πρέπει να δοθεί στην κυβέρνηση η ευκαιρία να μη συζητηθεί το εργασιακό, αλλά να μετατραπεί η ψήφισή του σε γενικότερη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία θα συσκοτίσει και δεν θα ρίξει φως στο νομοσχέδιο.

Με το ίδιο σκεπτικό, ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απαντά στο ερώτημα αν αποπροσανατολιστικά λειτουργεί η στάση του στις τελευταίες ψηφοφορίες στη Βουλή και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα, να αποχωρεί δήθεν διαμαρτυρόμενος για έλλειψη δημοκρατίας, διαφάνειας κ.λπ.

Η στάση του

Για τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση, στην Κουμουνδούρου λένε ότι θα είναι μεγαλειώδης και θα αναγκάσει την κυβέρνηση να ανατρέψει τα σχέδιά της και επί της ουσίας να ακυρώσει τον νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα του εργασιακού νομοσχεδίου. Και μπορεί να μη λένε αν συμφωνούν με την ψηφιακή κάρτα ή την άδεια στον πατέρα ή την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων ως courier ή delivery, επιμένουν ωστόσο ότι το νομοσχέδιο για τα εργασιακά αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στο χώρο της εργασίας, επειδή «καταργεί το οκτάωρο, μειώνει τους μισθούς και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις».

Μια από τα ίδια

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας θα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι θέλει να μετατρέψει όλη την Ελλάδα σε ειδική οικονομική ζώνη προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων ξένων και ελληνικών και με πρόσχημα την ανάγκη αντιμετώπισης της ανεργίας να οδηγήσει τα πράγματα ώστε η εργασία να είναι φθηνή και ελαστική και οι εργαζόμενοι χωρίς κανόνες και δικαιώματα.

Αποτελεί ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί ως τώρα η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων, συζητείται ευρέως η καταψήφισή του επί της αρχής και κατόπιν η αποχώρησή του.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα