Αποχωρεί το VMRO – Δεν βρίσκει τους 80 βουλευτές ο Ζάεφ

από fimotro

Δυσκολεύει η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια παρά τις Αμερικανικές και Γερμανικές πιέσεις

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του VMRO, έχουν εγκαταλείψει το κτίριο της Βουλής στα Σκόπια, αποχωρώντας από τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών.

Χθες ήταν η πρώτη ημέρα κατά την οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών από αυξημένη πλειοψηφία (80 από 120 βουλευτές) που απαιτείται προκειμένου να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή της ΠΓΔΜ .Θεωρητικά η κυβέρνηση μπορεί να διατηρήσει αυτή τη διαδικασία ανοικτή για δέκα ημέρες προτού πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία.

Πληροφορίες που μεταδίδει η Καθημερινή επικαλούμενη πηγές από την ΠΓΔΜ εκτιμούσαν ότι κατά πάσα πιθανότητα η ψηφοφορία δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από την Παρασκευή.

Την ίδια στιγμή, τα πράγματα για την κυβέρνηση του Ζάεφ δεν είναι απλά. Είναι πολύ δύσκολα και παρά τις έντονες πιέσεις των ΗΠΑ προς την ηγεσία του VMRO, την αξιωματική αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ, να αφήσει τους βουλευτές της ελεύθερους να ψηφίσουν κατά συνείδηση στην ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο πρωθυπουργός Zoran Zaev εξακολουθεί να βρίσκεται σε δυσχερή θέση καθώς μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να συγκεντρώσει τους απαιτούμενους 80 βουλευτές που θα ψηφίσουν τη συνταγματική αναθεώρηση και θα ανοίξουν το δρόμο της έγκρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η δικαστική απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι δύο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βρίσκονταν σε κατ’οίκον περιορισμό λόγω της συμμετοχής τους στα επεισόδια σε βάρος του Ζάεφ που έγιναν τον Απρίλιο του 2017 στη Βουλή της ΠΓΔΜ ερμηνεύτηκε ως κίνηση που έγινε προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα