19 Απριλίου 2024 / 3:44 μμ
19 Απριλίου 2024 / 3:44 μμ

Από τον Ιανουάριο θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους η ψηφιακή κάρτα εργασίας

από fimotro

Μετά τις γιορτές θα εφαρμοστεί σε ασφαλιστικές, εταιρείες φύλαξης και έως το καλοκαίρι σε τουρισμό – επισιτισμό

Τις αναγκαίες προσαρμογές στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, προκειμένου το μέτρο που εφαρμόζεται ήδη σε τράπεζες και μεγάλα σούπερ μάρκετ να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, βάσει του σχεδιασμού, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα εφαρμοστεί, πιθανότατα εντός του Ιανουαρίου, στις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες σεκιούριτι, θα ακολουθήσουν η βιομηχανία και οι ΔΕΚΟ, ενώ έως το καλοκαίρι του 2023 σχεδιάζεται η επέκτασή της σε τουρισμό και επισιτισμό και έως το τέλος του έτους στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Στις 20 Δεκεμβρίου λήγει και η προθεσμία που έδωσε το υπουργείο Εργασίας για την απογραφή προσωπικού του συνόλου των επιχειρήσεων, που αποτελεί άλλωστε και τον «προθάλαμο» εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας.

Οι συσκέψεις στο υπουργείο είναι συχνές και με τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς από την πρώτη φάση εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας αλλά και από τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των ασφαλιστικών εταιρειών και των εταιρειών φύλαξης διαπιστώθηκαν και καταγράφηκαν προβλήματα, για τα οποία πλέον αναζητούνται λύσεις.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, τα περισσότερα εξ αυτών εντοπίζονται στην καταγραφή των ωραρίων διαφόρων κλάδων που απασχολούν προσωπικό με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, χωρίς όμως φυσική παρουσία στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, όπως είναι για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στη φύλαξη. Αλλα προβλήματα είναι επίσης η δυνατότητα καταχώρισης της τέταρτης βάρδιας, η καταχώριση βαρδιών σε οπτικοακουστικά μέσα, η δήλωση ωραρίου για οδηγούς, η διαχείριση των διαλειμμάτων σε μεγάλες εργοστασιακές μονάδες κ.λπ.

Η ανάγκη προσαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις ανάγκες των επιχειρήσεων, διαφορετικών κλάδων και μεγεθών, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα και να διευκολυνθεί τόσο η λειτουργία των επιχειρήσεων όσο και η απασχόληση των εργαζόμενων τονίστηκε άλλωστε και από τα μέλη του ΣΕΒ κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Γενικού Συμβουλίου, παρουσία και του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος απευθυνόμενος στα μέλη του Συνδέσμου και στον υπουργό, προκειμένου οι επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές απαιτούνται προσαρμοστικότητα, ευελιξία αλλά και λειτουργικοί κανόνες οργάνωσης της εργασίας. «Οι εργασιακοί κανόνες της νέας εποχής πρέπει να βασίζονται σε σύγχρονες πρακτικές και να προάγουν την εργασία στη βάση της παραγωγικότητας, της ευελιξίας και της ανθρωποκεντρικότητας», επισήμανε ο κ. Παπαλεξόπουλος.

Με τη σειρά του ο κ. Χατζηδάκης, αφού υπερασπίστηκε την αναγκαιότητα εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας, η οποία θα μπορούσε όπως δήλωσε να οδηγήσει και σε περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αναφέρθηκε στην επέκταση της εφαρμογής της και σε άλλους κλάδους, μεταξύ των οποίων και η βιομηχανία, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξει εκτεταμένος διάλογος προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του κάθε κλάδου, ώστε να καταγράφεται δίκαια το ωράριο των εργαζομένων, χωρίς να δημιουργείται πρόσθετο γραφειοκρατικό βάρος για τις επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα