Από την σημερινή κατάθεση του Παντσέρι θα εξαρτηθεί η τύχη της Καϊλή

από fimotro

Γιατί τα όσα θα πει ο εγκέφαλος του Qatargate έχουν μεγάλη σημασία για τις δικαστικές εξελίξεις

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει κάνει ο Αντόνιο Παντσέρι με τις βελγικές αρχές, αναμένεται να καταθέσει σήμερα, δίνοντας στοιχεία που εκτιμάται ότι θα «κάψουν» πολλούς από τους εμπλεκόμενους.

Οι έως τώρα πληροφορίες λένε ότι ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο φερόμενος ως εγκέφαλος του Qatargate, θα κληθεί να πει όλη την αλήθεια στις βελγικές δικαστικές αρχές, χωρίς να κρύψει το παραμικρό. Κι αυτό γιατί, εάν δεν το κάνει, «σπάει τη συμφωνία» που έχει συνάψει με τους Βέλγους εισαγγελείς για τη μείωση της ποινής του.

Οι δύο παράγοντες που πίεσαν τον Παντσέρι και αποφάσισε να μιλήσει
«Ο Παντσέρι πρόκειται να δώσει νέα ονόματα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Κατάρ και του Μαρόκου», δήλωσε μια πηγή στο Euractiv, η οποία, μάλιστα, ανέφερε πως πρόταση για συμφωνία αντίστοιχη με του Παντσέρι είχαν κάνει οι βελγικές Αρχές και στην Εύα Καϊλή, με την ίδια ωστόσο να αρνείται να δηλώσει ένοχη. «Πολιτικά, θα είχε τελειώσει, αλλά νομικά, θα έπαιρνε καλύτερη ποινή […] θα μπορούσε να συνεχίσει τη ζωή της στον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε χαρακτηριστικά η πηγή.

Μέχρι τώρα, ο Ιταλός είχε διατηρήσει τη σιωπή του, ωστόσο υπήρξαν δύο παράγοντες που του άσκησαν έντονη πίεση, με αποτέλεσμα να αλλάξει την τακτική του. Ο πρώην ευρωβουλευτής φέρεται να πιέστηκε από την απόφαση ιταλικού δικαστηρίου να εκδώσει την κόρη του στο Βέλγιο, αλλά και από το γεγονός ότι τόσο η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή όσο και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι -πρώην βοηθός του Παντσέρι- έριξαν όλη την ευθύνη πάνω του από την ημέρα που συνελήφθησαν. Τις προηγούμενες ημέρες, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για εκτενή αναφορά της Εύας Καϊλή στις καταθέσεις του Παντσέρι στις βελγικές Αρχές και μάλιστα με αρνητικό τρόπο.

Τι δεσμεύεται να αποκαλύψει ο Παντσέρι

Με τη συμφωνία αυτή δεσμεύεται να ενημερώσει τους ανακριτές και ειδικότερα τη Δικαιοσύνη για:

– τον τρόπο λειτουργίας,
– τις οικονομικές ρυθμίσεις με τρίτα κράτη,

– τις οικονομικές δομές που έχουν δημιουργηθεί,

– τους δικαιούχους των δομών και τα προσφερόμενα πλεονεκτήματα,

– τη εμπλοκή ατόμων γνωστών ή μη γνωστών στην υπόθεση, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας των ατόμων που παραδέχεται ότι διέφθειρε,

Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπογράφηκε σήμερα, η ποινή του Πιερ Πάντσερι θα είναι η προβλεπόμενη, αλλά περιορισμένη. Θα περιλαμβάνει φυλάκιση, πρόστιμο και κατάσχεση όλων των κεκτημένων περιουσιακών ωφελημάτων, αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία της βελγικής δικαιοσύνης, μετά την εφαρμογή του λεγόμενου νόμου «pentiti» (μετανοημένος, με αναφορά στον ιταλικό νόμο που επιτρέπει έρευνες για μαφίες) που αυτή η διαδικασία κατέληξε στην υπογραφή μνημονίου. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για στρατηγική που εφαρμόζει η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα