Από πότε ανοίγουν οι άλλες δραστηριότητες

από fimotro

Το λιανεμπόριο θα δείξει το δρόμο για τη χαλάρωση

Μια εβδομάδα «γέφυρα» θα είναι, όπως φαίνεται, η επόμενη προκειμένου να γίνει το επόμενο βήμα στην αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων.

Το λιανεμπόριο χρειάζεται να «δείξει» την επίδραση που έχει στην επιδημία και αυτό δεν είναι εφικτό να έχει γίνει έως την Παρασκευή όταν και θα συνεδριάσει η αρμόδια για τον κορονοϊό επιτροπή για τα μέτρα της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, συνεπώς, έως και την 1η Φεβρουαρίου είναι πολύ πιθανό να ισχύουν τα ίδια μέτρα που ισχύουν και σήμερα εν αναμονή του αποτυπώματος του λιανεμπορίου. Η επιδημιολογική πορεία, πάντως, δείχνει να μην έχει επηρεαστεί από την εορταστική περίοδο, καθώς 20 ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά τα ημερήσια κρούσματα εξακολουθούν να κινούνται σε ελεγχόμενο επίπεδο.

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 566 νέα κρούσματα κορονοϊού, τα οποία αντιστοιχούν σε 31.599 διαγνωστικούς ελέγχους (10.932 μοριακούς και 20.667 rapid tests). Ο αριθμός των τεστ είναι μεγάλος, συνεπώς τα νέα κρούσματα θεωρούνται εντός του αναμενόμενου πλαισίου. Η ανησυχία, όμως, για την Αττική εντείνεται. Χθες εντοπίστηκαν στο Λεκανοπέδιο σχεδόν τα μισά περιστατικά, 256, με τον κεντρικό τομέα Αθηνών να συγκεντρώνει 71 νέα περιστατικά και τη δυτική Αττική να καταγράφει τη μεγαλύτερη επίπτωση, με 16,78 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Ο προβληματισμός για το Λεκανοπέδιο, σε συνδυασμό με τον υψηλό ακόμη αριθμό διασωληνωμένων -320 έως χθες-, τις καιρικές συνθήκες που ευνοούν τη μεταδοτικότητα, καθώς και τη μετάλλαξη που, μετά τον εντοπισμό της και στην κοινότητα, άνοιξε έναν αρκετά μεγάλο κύκλο ανησυχίας, κρατά τους επιστήμονες επιφυλακτικούς. Υπενθυμίζεται ότι η στρατηγική τους είναι βήμα βήμα και εβδομάδα με την εβδομάδα. Είναι αδύνατο να προβούν σε μακροπρόθεσμο προγραμματισμό για την απελευθέρωση των περιορισμών.

Στάση αναμονής

Ετσι, και με δεδομένο ότι αναμένονται τα επιδημιολογικά δεδομένα από το άνοιγμα εμπορικών καταστημάτων και εμπορικών κέντρων, την Παρασκευή οι ειδικοί θα συζητήσουν για άλλες δραστηριότητες, αλλά πιθανότατα θα διατηρήσουν στάση αναμονής για να δουν εάν το λιανεμπόριο φέρνει αύξηση κρουσμάτων. Από τη στιγμή ειδικά που ο συνωστισμός σε εμπορικούς δρόμους είναι έντονος και οι ουρές έξω από καταστήματα μεγάλες.

Για τα σχολεία

Προτεραιότητα, πάντως, για τους ειδικούς μετά το λιανεμπόριο είναι το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, το οποίο θεωρείται αρκετά πιθανό για την 1η Φεβρουαρίου. Εφόσον εξεταστεί η επίδρασή τους και με δεδομένο ότι η επανεκκίνηση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το λιανεμπόριο δεν οδηγούν την επιδημιολογική καμπύλη σε… άνοδο, θα συζητηθεί το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, το οποίο, πάντως, προσδιορίζεται από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά.

Μία ακόμη συζήτηση που έχει ξεκινήσει και δεν αποκλείεται να τεθεί από την κυβέρνηση στην «ατζέντα» της συζήτησης της Επιτροπής την Παρασκευή αφορά στα χιονοδρομικά κέντρα. Υπάρχουν, βέβαια, αρκετές δυσκολίες για το άνοιγμά τους, καθώς θα πρέπει να επιτραπεί με κάποιον τρόπο η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων, κάτι που θεωρείται αρκετά μεγάλο «άνοιγμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα