Από αύριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί στα παιδιά 5–11 ετών

από fimotro

Στη “μάχη” για το τείχος ανοσίας εντάσσεται και ο εμβολιασμός των παιδιών, με τις πρώτες δόσεις των ειδικών εμβολίων να βρίσκονται στη χώρα μας και τα πρώτα “τσιμπήματα” να γίνονται αύριο σε ειδικά για αυτό τον σκοπό εμβολιαστικά κέντρα.

Ηδη γονείς περίπου 29000 παιδιών έχουν προγραμματίσει ραντεβού ενώ σήμερα το απόγευμα στις 5 η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, θα απαντήσουν σε απορίες γονέων, όπως είχαν κάνει και με τον εμβολιασμό των εφήβων από 12 ετών. Σχετική εκδήλωση διοργανώνει το υπουργείο Παιδείας.

Η κυρία Θεοδωρίδου στη χθεσινή ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη ανέφερε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους πρέπει να εμβολιαστούν και τα μικρά παιδιά.

“Η σύσταση διαμορφώθηκε στηριζόμενη στο ότι τα εμβόλια θα προσφέρουν στην προστασία των ίδιων των παιδιών, ενώ παράλληλα θα τα βοηθήσουν ανεμπόδιστα να παρακολουθήσουν την εκπαίδευση και όλες τις δραστηριότητες στην κοινότητα. Επιπλέον, ο εμβολιασμός αυτής της ομάδας των παιδιών θα μειώσει και τη διασπορά του ιού στο περιβάλλον, προστατεύοντας έτσι έμμεσα και τα ευάλωτα άτομα που βρίσκονται γύρω στα παιδιά. Και ας μη ξεχνάμε ότι η αύξηση του αριθμού των εμβολιαζομένων συντελεί σημαντικά στη μείωση των μεταλλάξεων του ιού”, ανέφερε, και πρόσθεσε:

“Ο πρώτος λόγος που αναφέρθηκα στην προστασία του ίδιου του παιδιού από τον ιό είναι ότι η νόσος, ναι μεν από την αρχή ήταν και παραμένει ήπια χωρίς να έχει διαφορετική κλινική έκφραση με την πάροδο του χρόνου, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι, μικροί αλλά υπαρκτοί. Μικρός αλλά υπαρκτός είναι ο κίνδυνος της σπάνιας εκδήλωσης του πολυοργανικού, πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου, γνωστού ως MIS-C, το οποίο εμφανίζεται βέβαια μία περίπτωση στις 3.000 περιπτώσεις, αλλά επαναλαμβάνω είναι ένα σύνδρομο το οποίο και ταλαιπωρεί και μπορεί να έχει και σοβαρή βαριά έκβαση”.

Τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα έχουν ακόμη ένα λόγο να προχωρήσουν στον εμβολιασμό. Η πρώτη εθνική πληθυσμιακή μελέτη από τη Σκωτία δημοσιεύτηκε στο Lancet of Respiratory Medicine και αφορά στη διερεύνηση του κινδύνου εισαγωγής λόγω Covid παιδιών σχολικής ηλικίας με μη ελεγχόμενο άσθμα. Το μη ελεγχόμενο άσθμα καθορίστηκε ως άσθμα που προκαλούσε επανειλημμένες εισαγωγές στο νοσοκομείο ή θεραπείες με κορτιζόνη από το στόμα. “Τα δεδομένα στην Σκωτία αντλήθηκαν από το Εθνικό Μητρώο. Αφορούν ένα τεράστιο αριθμό παιδιών, γύρω στις 752.000, και συμπερασματικά από τη μελέτη των στοιχείων βρέθηκε ότι παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών είχαν 3 έως 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω Covid”, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα