29 Μαρτίου 2024 / 3:40 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 3:40 μμ

Απαγχονισμένος βρέθηκε ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ιωάννης Καζάζης

από fimotro

Απαγχονισμένος στο γραφείο του, στην περιοχή της Καλαμαριάς, βρέθηκε ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Ιωάννης Καζάζης. Η αστυνομία ερευνά τα ακριβή αίτια θανάτου, ωστόσο αποκλείει το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

Θλίψη και οδύνη για την απώλεια εξέφρασαν η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και ο πρύτανης του Αριστοτελείου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

«Με μεγάλη θλίψη ενημερωθήκαμε για το θάνατο του Ι. Καζάζη, Προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ομότιμου Καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Με εξαίρετες σπουδές και πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο, αφήνει σημαντική παρακαταθήκη στη σύγχρονη γλωσσική διδασκαλία. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του», ανέφερε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η κ. Κεραμέως.

Για την «τεράστια παρακαταθήκη του Ιωάννη Καζάζη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και την ανεκτίμητη συμβολή του στην ενίσχυση των ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό έκανε λόγο ο κ. Παπαϊωάννου», εκφράζοντας συλλυπητήρια στους οικείους του.

Με μεγάλη θλίψη ενημερωθήκαμε για το θάνατο του Ι.Καζάζη, Προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας,Ομ.Καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας ΑΠΘ. Με πλούσιο συγγραφικό &ερευνητικό έργο, αφήνει σημαντική παρακαταθήκη στη σύγχρονη γλωσσική διδασκαλία. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη (1947), με προπτυχιακές σπουδές στην Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ και μεταπτυχιακές (MA & PhD) στα πανεπιστήμια του Illinois at Urbana-Champaign & Yale. Ειδικός ερευνητής στο Center for Hellenic Studies του Harvard, στην Ακαδημία Επιστημών της Αυστρίας, και στο Πανεπιστήμιο της N. Dakota (στη Λεξικογραφία). Επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Maryland. Από το 1979 έως το 2014: Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ. Παράλληλα και διαδοχικά: Πρόεδρος του «Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας» (ΑΠΘ), Συντονιστής Έρευνας στο «Κέντρο Συντάξεως του Ιστορικού Λεξικού της Νέας Ελληνικής Γλώσσας» (Ακαδημία Αθηνών), Διευθυντής Μικρών Γλωσσών στον Atlas Linguarum Europae. Από το 1994: Αναπληρωτής Πρόεδρος και Πρόεδρος του «Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας» και Διευθυντής των Τμημάτων Λεξικογραφίας και Πιστοποίησης Ελληνομάθειας. Από το 2010 έως το 2014: Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Εκτεταμένο ερευνητικό και συγγραφικό έργο στην κλασική φιλολογία (άρθρα και/ή μονογραφίες για τη Λυρική Ποίηση, την Ιστοριογραφία, το επιγραφικό Επίγραμμα, την Ιστορία των Ελληνικών Σπουδών στην Ευρώπη), στη Μεσαιωνική και Νεοελληνική Λεξικογραφία (έκδοση έξι τόμων (15-21) του Λεξικού της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας 1100-1669 («Λεξικού Κριαρά»), καθώς και τρίτομης Επιτομής του), του πρώτου τόμου του Modern Greek-English Dictionary του D.J. Georgacas, ενός μεσαιωνικού λεξικού στον Δημοσθένη και δύο προλεξικογραφικά έργα για το έργο του Μακρυγιάννη και ένα για το ποιητικό έργο του Σεφέρη.

Επίτιμος Καθηγητής και Διδάκτωρ του «Κρατικού Πανεπιστημίου Κουμπάν» της Ρωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα