Αντίστροφη μέτρηση για την επιστρεπτέα προκαταβολή 7

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Υπάρχουν πολλά θέματα ρευστότητας και είναι κατανοητή η ανησυχία και η αγωνία του εμπόρων γιατί υπάρχει αβεβαιότητα, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στην εκπομπή της ΕΡΤ «…από τις έξι», προαναγγέλλοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθει η Επιστρεπτέα Καταβολή 7, μια σημαντική ένεση ρευστότητας, όπως τη χαρακτήρισε, για τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές το πρώτο τρίμηνο του 2021. Παράλληλα σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί και η αξιοποίηση των self tests θα βοηθήσουν να κρατήσουμε την ασπίδα προστασίας που χρειάζεται και να τη βελτιώσουμε τις ερχόμενες εβδομάδες ώστε να μπούμε σταδιακά σε ρυθμούς κανονικότητας.

Σχετικά με πρόταση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας να εφαρμοστεί και στο εμπόριο το σχέδιο στήριξης που ισχύει για τον κλάδο της εστίασης, ο υπουργός επεσήμανε ότι τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου θα δοθούν δυο εργαλεία στο κεφάλαιο κίνησης: α) η επιδότηση παγίων δαπανών και β) η δυνατότητα των επιχειρήσεων να προεξοφλήσουν το μη επιστρεπτέο ποσό της Επιστρεπτέας 1,2,3 και με αυτό τον τρόπο να έχουν μια πρόσθετη ρευστότητα. Αυτά τα δύο εργαλεία και κυρίως αυτό των παγίων δαπανών θα λειτουργήσει αφαιρώντας ό,τι ενισχύσεις έχει πάρει κάποιος κλάδος επιπλέον, συνεπώς θα επικεντρωθεί στους κλάδους που δεν έχουν πάρει κάποια ειδική ενίσχυση την περίοδο της πανδημίας. Επίσης Θα δούμε και το θέμα των επιταγών -αν και για την ώρα όσοι έχουν πληγεί είναι σε αναστολή, είπε ο κ. Σκυλακάκης.

«Το κρίσιμο για εμένα είναι να επανέλθει μία κανονικότητα στη συμπεριφορά των καταναλωτών γιατί τότε θα έχουμε με βεβαιότητα μια αύξηση της κατανάλωσης που θα διευκολύνει πολύ τα καταστήματα να ξεπεράσουν τις δυσκολίες», είπε ο κ. Σκυλακάκης και ανέφερε ότι κατά την περίοδο της κρίσης τα νοικοκυριά έχουν αποταμιεύσει περίπου 11 δισ. ευρώ στις τράπεζες το οποίο θα ξαναπέσει στην αγορά. Πρόσθεσε δε ότι όλες οι επιστρεπτέες, που είναι το μεγαλύτερο οικονομικό μέτρο που έχει λήφθει, ανέρχονται σε 8,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι τα δημόσια ταμειακά διαθέσιμα είναι πεπερασμένα και έχουν χαθεί πάνω από 30 δις για αυτό και πρέπει να τα κρατήσουμε τα δημόσια οικονομικά σε ένα λογαριασμό για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, ενώ διευκρίνισε ότι “το «μαξιλάρι» ρευστότητας έχει σχεδόν εξ ολοκλήρου αντικατασταθεί από δάνεια που έχουμε λάβει.

Κλειδί στην ανάπτυξη τόνισε ότι είναι και οι επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης που πρόκειται να γίνουν μέσα στο 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα