Αντικατάσταση συσκευών: Οδηγίες για το allazosyskevi.gov.gr

από fimotro

Χρηστικές πληροφορίες για τους δικαιούχους και τα ποσά

Από το μεσημέρι της Τρίτης 21 Ιουνίου, οι ωφελούμενοι του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» εισέρχονται στην ειδική πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr και κάνουν αίτηση για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, με την οποία έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν έως και τρεις ενεργοβόρες συσκευές είτε από την κύρια κατοικία τους είτε από το εξοχικό τους.

Οφελος έως και 710 ευρώ για την αντικατάσταση συσκευής και πολύ μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο όφελος στο νοικοκυριό από την εξοικονόμηση ενέργειας φέρνει το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή», που ξεκινά σήμερα Τρίτη 21 Ιουνίου, με επιδοτήσεις που καλύπτουν από το 30% έως και το 50% του κόστους.

Απώτερος στόχος του προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, είναι η εξοικονόμηση ενέργειας -έως και 40%-, που πρακτικά σημαίνει ότι ο λογαριασμός ενός σπιτιού μπορεί να μειωθεί, ακόμα και να ξεπεράσει τα 300 ευρώ σε ετήσια βάση.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δράση ανακύκλωσης και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών στην ιστορία της χώρας μας, όπως τη χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και αφορά στην αντικατάσταση έως και 3 παλιών ηλεκτρικών συσκευών (κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες) με νέες συσκευές καλύτερης ενεργειακής κλάσης.

Η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων είναι εξαιρετικά εύκολη και χωρίς να χρειαστεί οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να προσκομίσουν κανένα δικαιολογητικό. Το μόνο που χρειάζεται είναι η καταχώριση των κωδικών TAXISnet και του αριθμού παροχής κατοικίας.

Ολα τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα αντλούνται και θα διασταυρώνονται αυτόματα, καθώς η ψηφιακή πλατφόρμα συνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, του ΕΦΚΑ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Δικαιούχοι είναι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος, ωστόσο θα υπάρχει μοριοδότηση με αντικειμενικά κριτήρια και μόρια. Οσοι δεν επιλεγούν στους αρχικούς δικαιούχους λόγω χαμηλής μοριοδότησης θα παραμείνουν επιλαχόντες σε επόμενο άνοιγμα του προγράμματος.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι καταναλωτές που έχουν τοποθετημένη στην οικία τους και όχι σε επαγγελματικό χώρο παλαιά ηλεκτρική συσκευή, συγκεκριμένα κλιματιστικό, ψυγείο ή καταψύκτη, την οποία επιθυμούν να αντικαταστήσουν και να ανακυκλώσουν με άλλη νεότερης τεχνολογίας και ενεργειακά αποδοτικότερη.

Κάθε αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει αθροιστικά από 1 έως 3 συσκευές προς επιχορήγηση.

Η επιδότηση αφορά στην αντικατάσταση και ανακύκλωση:

Παλαιών κλιματιστικών, που είναι παλαιάς τεχνολογίας και με παλιό ψυκτικό υγρό (μέχρι 2) με νέα ενεργειακής κλάσης από Α++ και καλύτερη (δηλαδή Α+++), και
παλαιών ψυγείων -με παλαιά ενεργειακή κατάταξη- (μέχρι 1) με νέα ενεργειακής κλάσης από Ε και καλύτερη (δηλαδή D, C, B, A) ή παλαιών καταψυκτών (μέχρι 1) με νέους ενεργειακής κλάσης από F και καλύτερη (δηλαδή E, D, C, B, A).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα