Αντικαπνιστικός νόμος: Έρχεται τριψήφιος αριθμός καταγγελιών

από fimotro

«Ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί. Θα σεβαστούμε τα δικαιώματα των καπνιστών, αλλά προφανώς θα προασπίσουμε και τα δικαιώματα των μη καπνιστών, το δικαίωμα στη ζωή των παθητικών καπνιστών και ειδικά των παιδιών, που είναι μια αδικία και μάστιγα στη χώρα».

Τα παραπάνω δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, εξηγώντας πως ο νέος αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί με τη συμβολή και της Ελληνικής Αστυνομίας ή του Λιμενικού σε περιοχές κοντά στη θάλασσα. Χωρίς τη συνδρομή τους, αστυνομίας «δεν μπορεί να υπάρξει επιβολή του νόμου και των προστίμων», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις δυνατότητες που έχει ένας πολίτης για να καταγγείλει παραβάτες, ο κ. Κικίλιας εξήγησε ότι θα υπάρξει ένα τριψήφιο νούμερο καταγγελιών, το οποίο θα γίνει γνωστό το επόμενο διάστημα.

«Θα υπάρξει τριψήφιο νούμερο που θα μπορείς να καλέσεις τη δημοτική αστυνομία ή την αστυνομία, που θα δίνει πρόστιμο στον ιδιώτη και υπερδεκαπλάσιο πρόστιμο στον καταστηματάρχη», εξήγησε ο υπουργός.

Ο αντικαπνιστικός νόμος ήταν μόνο «στα χαρτιά»

Ανενεργός ήταν μέχρι σήμερα ο αντικαπνιστικός νόμος, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσίευσε  στη διάθεσή του ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής στο ρεπορτάζ της Μαρίας-Νίκης Γεωργαντά.

Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν το 2018 σε ορισμένες περιφέρειες ήταν… μηδενικοί, γεγονός που δείχνει την παντελή έλλειψη πολιτικής βούλησης να σβήσουν τα τσιγάρα στους κοινόχρηστους χώρους. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρίσκεται μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση: να ανατρέψει τη νοοτροπία πολλών ετών, σύμφωνα με την οποία η αντικαπνιστική νομοθεσία ήταν σε ισχύ μόνο «στα χαρτιά».

Τέσσερις ελεγκτικοί φορείς και παρ’ όλα αυτά ολόκληρο το 2018 δεν έγινε ούτε ένας έλεγχος για κάπνισμα σε δημόσιους χώρους στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Νοτίου Αιγαίου και Δυτικής Ελλάδας.

Οπως δείχνουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία που εστάλησαν στο υπουργείο Υγείας από τις 13 περιφέρειες για την περυσινή χρονιά, η Περιφέρεια Αττικής έχει το μεγαλύτερο αριθμό ελέγχων και παραβάσεων σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 4.215 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 522 παραβάσεις.

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, όμως, ήταν συνολικής αξίας 6.600 ευρώ, που σημαίνει ότι δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα για το σύνολο των παραβάσεων, κάτι που και αυτό με τη σειρά του δείχνει τη «χλιαρή» αντιμετώπιση του αντικαπνιστικού νόμου. Οπως φαίνεται από τα συγκεντρωτικά στοιχεία που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής ήταν σύνηθες μέχρι σήμερα να διαπιστώνονται παραβάσεις αλλά να μην επιβάλλονται πρόστιμα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην οποία διενεργήθηκαν 1.667 έλεγχοι την περυσινή χρονιά, διαπιστώθηκαν 86 παραβάσεις αλλά δεν επιβλήθηκε κανένα πρόστιμο. Οι ελεγκτικές αρχές σε πολλές περιπτώσεις προβαίνουν απλά σε συστάσεις, οι οποίες δεν είναι αρκετές καθώς τα σύννεφα καπνού εξακολουθούν να υπάρχουν σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Οι καταγγελίες για κάπνισμα ακόμη και μέσα στα νοσοκομεία είναι συνεχείς. Συνολικά, σε όλη την Ελλάδα το 2018 πραγματοποιήθηκαν 10.618 έλεγχοι, διαπιστώθηκαν 796 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα αξίας 152.590 ευρώ.

ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΟ 2018

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΕΛΕΓΧΟΙΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣΠΡΟΣΤΙΜΑ
(ΣΕ ΕΥΡΩ)
Αττικής4.2155226.600
Στερεάς Ελλάδας000
Πελοποννήσου000
Θεσσαλίας1.667860
Βορείου Αιγαίου1800
Κεντρικής Μακεδονίας1.3775143.200
Δυτικής Μακεδονίας4272925.250
Ηπείρου1.0763821.100
Ιονίου16400
Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης9246335.040
Νοτίου Αιγαίου000
Δυτικής Ελλάδας000
Κρήτης161421.400
Σύνολο10.618796152.590

Ελεγκτικοί φορείς

Τέσσερις ελεγκτικοί φορείς ήταν επιφορτισμένοι με τον έλεγχο του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και παρ’ όλα αυτά τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά.

Η Δημοτική Αστυνομία, οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των περιφερειών, οι λιμενικές αρχές και ο ΣΕΥΥΠ (Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας) ήταν οι φορείς που μπορούσαν να διαπιστώσουν την εφαρμογή ή όχι της αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Επιπλέον, υπήρχε η δυνατότητα ελέγχων και από μικτό κλιμάκιο. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του 2018, η Δημοτική Αστυνομία και οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας έκαναν τους περισσότερους ελέγχους και ακολουθούσαν οι λιμενικές αρχές και τελευταίος ο ΣΕΥΥΠ. Σημειώνεται ότι η τωρινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατήργησε τον ΣΕΥΥΠ, όργανο που μαζί με μία σειρά ελεγκτικών φορέων θα ενταχθούν στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

 «Επιστρατεύεται» και η ΕΛ.ΑΣ. στη μάχη κατά του τσιγάρου

Μπροστά στην αναποτελεσματικότητα εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας μέχρι σήμερα, το υπουργείο Υγείας καθιερώνει και το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. ανάμεσα στους ελεγκτικούς φορείς. Η Αριστοτέλους κρίνει τη συμβολή της ΕΛ.ΑΣ. καθοριστική για τη διασφάλιση της καθολικής εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, όπως έχει δεσμευτεί πολλάκις η κυβέρνηση. Το υπουργείο Υγείας προωθεί προς ψήφιση νομοσχέδιο που αυστηροποιεί ακόμη περισσότερο τη νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος.

Εκτός από τις απαγορεύσεις που ισχύουν και σήμερα, δηλαδή σε όλους τους κλειστούς κοινόχρηστους χώρους, για πρώτη φορά απαγορεύεται η κατανάλωση προϊόντων καπνού και σε υπαίθριους χώρους όπου συναθροίζονται ανήλικοι, όπως είναι υπαίθριοι χώροι διεξαγωγής αθλοπαιδιών και ψυχαγωγίας ανηλίκων. Για κάθε παράβαση θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 200 ευρώ στους παρανόμως καπνίζοντες και 500 ευρώ στους υπεύθυνους διαχείρισης των παραπάνω χώρων.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, ενώ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητά της τη μείωση του αριθμού των Ελλήνων καπνιστών και τη βελτίωση της υγείας τους ως απόρροια της διακοπής του καπνίσματος. Στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία προβλέπεται σε πέντε χρόνια να έχουν μειωθεί οι καπνιστές κατά 50%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα