19 Απριλίου 2024 / 12:32 πμ
19 Απριλίου 2024 / 12:32 πμ

Αντιδράσεις εκδοτών για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα

από fimotro

Με οξύτητα αντέδρασαν οι εκπρόσωποι των εκδοτών βιβλίων στο αίτημα του υπουργείου Παιδείας να αναρτούν στο Διαδίκτυο σε ψηφιακή μορφή το 25% των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων που εκδίδουν ετησίως. Oπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο κ. Παύλος Παπαχριστοφίλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ), ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Απόστολος Δημητρόπουλος, σε συναντήσεις που είχαν μαζί του, ζήτησε από τους εκδότες να διανέμουν ηλεκτρονικά συγγράμματα προς τους φοιτητές, θέτοντάς τους ένα τελεσίγραφο: «Oποιος εκδότης δεν παρέχει μέχρι τον Μάιο του 2022 το 25% των συγγραμμάτων του προς τους φοιτητές και σε ηλεκτρονική μορφή πέραν της έντυπης, δεν θα του επιτραπεί να μοιράσει ούτε τα έντυπα συγγράμματα», όπως αναφέρει ανακοίνωση του κλάδου.

Στην τελευταία συνάντηση, την περασμένη Τρίτη, ο κ. Δημητρόπουλος συνομίλησε με τον ΣΕΕΒΙ και τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Eργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) για τη διασφάλιση των ηλεκτρονικών συγγραμμάτων. «Ως λύση προστασίας το υπουργείο παρουσίασε το Σύστημα Διαχείρισης Ψηφιακών Δικαιωμάτων (DRM). Εμείς παρουσιάσαμε τεκμήρια βάσει των οποίων αποδεικνύεται ότι το εν λόγω σύστημα “σπάει” με ένα κλικ. Oταν ζητήσαμε χρόνο για να επεξεργαστούμε τεχνικές λύσεις, ο κ. γενικός αρνήθηκε. Μάλιστα, έθεσε τελεσίγραφο», λέει η ανακοίνωση.

Οπως τόνισε στην «Κ» ο κ. Παπαχριστοφίλου, «ζητάμε τεχνικό (για την ασφάλεια του συγγράμματος), νομοθετικό (για το ενδεχόμενο κλοπής της πνευματικής ιδιοκτησίας) και οικονομικό (ποια θα είναι η αμοιβή των εκδοτών) πλαίσιο». Η απόφαση του υπ. Παιδείας εντάσσεται στο σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα και των υπηρεσιών που προσφέρει. «Το υπουργείο έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συγγραμμάτων, με βάση τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές (DRM), τις οποίες άλλωστε χρησιμοποιούν και οι Ελληνες εκδότες. Το υπουργείο, μάλιστα, στην τελευταία επικοινωνία με τους εκδότες, κατέστησε απολύτως σαφές ότι περιμένει τις δικές τους προτάσεις. Είναι όμως προφανές ότι ο διάλογος πρέπει να έχει χρονικό όριο ολοκλήρωσης. Στην περίπτωση αυτή, το χρονοδιάγραμμα καθορίζεται από τη ροή εργασιών για τη χορήγηση των συγγραμμάτων σε έντυπη μορφή, που όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν καλά, αρχίζει κάθε χρόνο τον Μάιο για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά», απάντησε ο κ. Δημητρόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα