Αφορά τους πολίτες οι οποίοι είναι άνω των 85 ετών

Ενα βήμα πιο κοντά στον μαζικό εμβολιασμό είναι η χώρα μας, καθώς από σήμερα, μετά τις 6 το απόγευμα, άνοιξε η διαδικασία των ραντεβού για τους πολίτες άνω των 85 ετών.

Περίπου 100.000, από τους 520.000 που είναι το σύνολο αυτής της ηλικιακής ομάδας, υπολογίζεται να έχουν εμβολιαστεί έως το τέλος του τρέχοντος μήνα. Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη είναι οι εμβολιασμοί για τους υγειονομικούς και διαμένοντες σε κλειστές δομές φροντίδας ηλικιωμένων και πρόνοιας. Εως και χθες το απόγευμα είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNΤech 40.163 άτομα.

Η διαδικασία για το ραντεβού με το εμβόλιο περιλαμβάνει τρεις τρόπους: μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, μέσω της Αϋλης Συνταγογράφησης και με μη ψηφιακό τρόπο που είναι, προς το παρόν, μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων ή των ΚΕΠ.

Για να ελέγξει ο κάθε πολίτης εάν ανήκει στις ομάδες που δικαιούνται να εμβολιαστούν, μπορεί να το μάθει είτε εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr είτε αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα με ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμο στον πενταψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.

Πρώτη επιλογή

Μέσα στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr θα ενεργοποιηθεί σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού. Η παρουσίαση της πλατφόρμας θα πραγματοποιηθεί κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση στις 6 το απόγευμα στο υπουργείο Υγείας και η λειτουργία της για τους πολίτες από 85 ετών και άνω θα ξεκινήσει αμέσως μετά. Θα υπάρχει ειδικός χώρος όπου πληκτρολογώντας κανείς τον ΑΜΚΑ θα βλέπει εάν περιλαμβάνεται στον εμβολιασμό την τρέχουσα περίοδο και εάν υπάρχει η δυνατότητα να κλείσει ραντεβού.

Εάν ο πολίτης περιλαμβάνεται στον εμβολιασμό τότε χρησιμοποιώντας τους κωδικούς TAXISnet μπορεί να προχωρήσει τη διαδικασία. Πρώτα επιβεβαιώνει τα προσωπικά του στοιχεία και στη συνέχεια επιλέγει ανάμεσα στις διαθέσιμες επιλογές τόσο για το εμβολιαστικό κέντρο όσο για την ημέρα και ώρα ραντεβού κατ’ αρχάς για την πρώτη δόση και στη συνέχεια για τη δεύτερη δόση.

Από τη στιγμή που επιβεβαιώνονται και τα δύο ραντεβού, τότε ο πολίτης λαμβάνει έναν κωδικό QR, απαραίτητος να προσκομισθεί στο εμβολιαστικό κέντρο.

Δεύτερη επιλογή

Για όσους πολίτες άνω των 85 είναι εγγεγραμμένοι στην Αϋλη Συνταγογράφηση -υπολογίζονται σε 60.000 σύμφωνα με όσα ανέφερε (Θέμα 104,6) ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς– θα έρχονται αυτοματοποιημένα μηνύματα, για τα οποία το μόνο που χρειάζεται είναι να επιβεβαιωθούν.

Οι εγγεγραμμένοι στην Αϋλη Συνταγογράφηση θα λάβουν δύο γραπτά μηνύματα (SMS) στο κινητό τους από τον αριθμό 13034, που θα τους ειδοποιούν ότι έχει πραγματοποιηθεί προκράτηση ραντεβού. Τα γραπτά μηνύματα θα αναφέρονται στον αριθμό ΑΜΚΑ και στην ημερομηνία και ώρα εμβολιασμού και το προτεινόμενο εμβολιαστικό κέντρο. Ως εμβολιαστικό κέντρο προεπιλέγεται το πλησιέστερο διαθέσιμο με βάση τον ταχυδρομικό κώδικα που έχει δηλωθεί. Ο κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να επιβεβαιώσει ή να τροποποιήσει το προκρατημένο ραντεβού του εντός 72 ωρών. Η επιβεβαίωση του προκρατημένου ραντεβού δύναται να γίνει με έναν από τους δύο εξής τρόπους:

* Με αποστολή του Κωδικού Ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στο 13034. Σε περίπτωση που ο χρήστης δεν πληκτρολογήσει σωστά τον Κωδικό Ραντεβού (λόγου χάρη, εξαιτίας τυπογραφικού λάθους), θα λάβει απαντητικό SMS που θα τον ενημερώνει ότι ο Κωδικός Ραντεβού είναι λανθασμένος.

* Με είσοδο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και επιβεβαίωση του προκρατημένου ραντεβού. Για την τροποποίηση του προκρατημένου ραντεβού του, ο πολίτης εισέρχεται στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr εντός 72 ωρών από τη στιγμή που έλαβε το ενημερωτικό SMS από τον αριθμό 13034. Εκεί έχει τη δυνατότητα να δει και να τροποποιήσει όπως προτιμά το ραντεβού του, σύμφωνα με τις διαθεσιμότητες ανά εμβολιαστικό κέντρο και να το επιβεβαιώσει. Σε περίπτωση που ο πολίτης δεν επιβεβαιώσει το ραντεβού του (με ή χωρίς τροποποίηση) εντός 72 ωρών απελευθερώνεται η προκράτηση και ο πολίτης έχει τη δυνατότητα μετέπειτα να προγραμματίσει νέο ραντεβού μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Ο κάθε πολίτης μπορεί να ενημερώνεται για τις λεπτομέρειες του προγραμματισμένου ραντεβού του (ημερομηνία και ώρα εμβολιασμού, εμβολιαστικό κέντρο) αποστέλλοντας SMS στο 13034 με τον Κωδικό Ραντεβού ή τον ΑΜΚΑ και το επώνυμό του (ΑΜΚΑ κενό Επώνυμο). Σε κάθε περίπτωση, ο πολίτης θα λαμβάνει επιπλέον τρία (3) αυτοματοποιημένα SMS υπενθύμισης του ραντεβού του (3 ημέρες πριν από το ραντεβού, μία ημέρα πριν από το ραντεβού και στις 7 π.μ. την ημέρα του ραντεβού).

Τρίτη επιλογή

Οι πολίτες άνω των 85, όπως και οι υπόλοιπες πληθυσμιακές ομάδες που θα ακολουθήσουν, μπορούν να προγραμματίσουν το ραντεβού του εμβολιασμού τους και με μη ψηφιακό τρόπο, στο φαρμακείο της γειτονιάς τους ή σε ένα ΚΕΠ. Εκεί, οι φαρμακοποιοί ή οι υπάλληλοι των ΚΕΠ θα πραγματοποιήσουν όλη τη διαδικασία οι ίδιοι για λογαριασμό των πολιτών.

Το σχέδιο

Οι πρώτοι εμβολιασμοί της πληθυσμιακής αυτής ομάδας των άνω των 85 ετών (εκτός οίκων ευγηρίας) θα πραγματοποιηθούν από τις 20 Ιανουαρίου και έπειτα. Μέχρι τότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός με την πρώτη δόση του εμβολίου για τους υγειονομικούς, τους διαμένοντες και το προσωπικό των κλειστών δομών πρόνοιας (όπως είναι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, δομές χρονίως πασχόντων) που περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση του Σχεδίου Εμβολιαστικής Κάλυψης. Υπολογίζεται έως τις 20 Ιανουαρίου να έχουν πραγματοποιηθεί 100.000 – 120.000 εμβολιασμοί. Με την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών στην κοινότητα στις 20/1 θα δοθεί το σήμα εκκίνησης της δεύτερης φάσης εμβολιασμών. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της δεύτερης φάσης δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια καθώς εξαρτάται από τη γρήγορη έγκριση των εμβολίων και τον εφοδιασμό της Ε.Ε. με ικανές ποσότητες. Εάν αυτή η διαδικασία είναι γρήγορη, η εθνική εκστρατεία θα επιταχυνθεί ή, αντίστοιχα, θα υλοποιηθεί αργότερα εάν υπάρξουν προβλήματα και καθυστερήσεις στη διανομή των δόσεων.

Σε δεύτερο χρόνο θα ξεδιπλωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός για όσους ηλικιωμένους είναι κλινήρεις και δεν μπορούν να μετακινηθούν από το σπίτι τους και να μεταβούν σε εμβολιαστικό κέντρο. Αν και στην πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων αρκεί να εμβολιαστούν οι φροντιστές τους και οι οικογένειές τους, καθώς οι ηλικιωμένοι αυτής της κατηγορίας δεν έρχονται σε επαφή με άλλους, θα μελετηθεί ο τρόπος να μπορούν να εμβολιάζονται κατ’ οίκον με κινητά συνεργεία, μια διαδικασία που δεν είναι απλή όπως προκύπτει από τις πληροφορίες. Προς το παρόν, οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ συνεχίζουν τους εμβολιασμούς στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα