Άνοιξαν στις 7.00 τα εποχικά καταστήματα

από fimotro

Άνοιξαν σήμερα το πρωί τα εποχικά καταστήματα, κάνοντας τα φετινά Χριστούγεννα… ελάχιστα πιο κανονικά. Πρόκειται για συνολικά για 110 καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά ως τις 7 Ιανουαρίου και το ωράριο λειτουργίας θα είναι από τις 7 το πρωί ως τις 8.30 το βράδυ.

Οι πολίτες θα μπορούν να μεταβαίνουν στα καταστήματα, στέλνοντας τον κωδικό 2 στο 13033, όπως δηλαδή κάνουν για να μεταβούν και στα σουπερμάρκετ.

Η εν λόγω επανεκκίνηση της αγοράς αφορά αποκλειστικά σε επιχειρήσεις που έχουν ως κύριες δραστηριότητες τις παρακάτω:

– Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα (ΚΑΔ/47.59.56.16)

– Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων (ΚΑΔ/47.65.67.02)

– Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά (ΚΑΔ/47.65.67.06)

– Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κ.λπ. (ΚΑΔ/47.65.67.07).

Σημειώνεται πως τα προϊόντα που εντάσσονται σε αυτούς τους 4 ΚΑΔ μπορούν να πωλούνται και από τα σούπερ μάρκετ.

Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν τους παραπάνω ΚΑΔ ως δευτερεύοντες απαγορεύεται να πωλούν τα συγκεκριμένα προϊόντα. Επίσης, δεν επιτρέπεται η μεταβολή στοιχείων ως προς τον πρωτεύοντα ΚΑΔ μέσω της φορολογικής διοίκησης καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων.

Αξίζει να επισημανθεί πως η τελωνειακή αξία εισαγωγής των χριστουγεννιάτικων στολιδιών ανέρχεται, περίπου, σε 25 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς.

Οι κανόνες

Τα εποχικά καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν από τις 7 π.μ. έως τις 8:30 μ.μ., ενώ για τη μετάβαση σε αυτά θα απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033, με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση για (μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ).

 Στα καταστήματα με εμβαδόν έως 100 τ.μ. θα επιτρέπονται, ταυτόχρονα, έως 4 άτομα. Σε εκείνα άνω των 100 τ.μ. θα προστίθεται ακόμη ένα άτομο για κάθε 15 τ.μ. Η χρήση μάσκας προστασίας είναι υποχρεωτική από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό, ενώ παράλληλα θα πρέπει να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.

Από εκεί και πέρα, συνιστάται να μη γίνεται χρήση ανελκυστήρων. Ωστόσο, αν κρίνεται αναγκαία, όπως επισήμανε ο ΓΓΕΠΚ, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%. Επισημαίνεται πως σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑμεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Οσο για τις επιχειρήσεις εστίασης, άφησε να εννοηθεί πως δεν θα ανεβάσουν άμεσα… ρολά: «Με τα κρούσματα που βλέπουμε, καθημερινά, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι όταν δυσκολευόμαστε να ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο εν μέσω εορτών, πόσο πολύ δύσκολο είναι το άνοιγμα της εστίασης. Αλλωστε και οι εκπρόσωποι της εστίασης έχουν πει ότι αν είναι να ανοίξουν πέντε μέρες, καλύτερα να μην ανοίξουν καθόλου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα