Άνοιγμα στη διανομή φαρμάκων πραγματοποιεί η Amazon

από fimotro

Πώς επηρεάζει τους ανταγωνιστές της

Το «άνοιγμα» του διαδικτυακού κολοσσού στην διανομή φαρμάκων προκαλεί ήδη ανησυχία στους ανταγωνιστές του.

Τον Νοέμβριο η εταιρία λάνσαρε την υπηρεσία «Amazon Pharmacy» στις ΗΠΑ, όπου έχει ήδη αναδειχθεί σε υπολογίσιμη δύναμη λόγω της ταχύτητας διανομής των φαρμάκων στους πελάτες της.

Η Amazon μπορεί να μην έχει εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα και η ποικιλία των αντίστοιχων προϊόντων που προσφέρει είναι ακόμη περιορισμένη.

Ωστόσο, το ήδη υπάρχον, καλά οργανωμένο δίκτυο διανομών της, της προσφέρει πλεονέκτημα έναντι άλλων, περισσότερο «παραδοσιακών» αλυσίδων φαρμακείων.

Οι συνδρομητές της Amazon, οι οποίοι πληρώνουν για το «Prime» πακέτο της, απολαμβάνουν, ενδεικτικά, την δυνατότητα παραγγελίας με δωρεάν μεταφορικά και παράδοση των φαρμάκων στο χώρο τους εντός δύο ημερών.

Το πλεονέκτημα αυτό δεν έχει διαφύγει της προσοχής των επενδυτών, με αντίστοιχες αμερικανικές εταιρίες, όπως η Walgreens και η CVS, να παρατηρούν πτώση στην αξία των μετοχών τους.

Το πιθανό «άνοιγμα» της Amazon Pharmacy σε άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει ήδη ανησυχήσει τις αλυσίδες φαρμακείων της χώρας, οι οποίες ήδη προετοιμάζονται για έναν εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών διανομής τους, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου οι κατ’ οίκον διανομές γνωρίζουν ιδιαίτερη ζήτηση.

Πολλές από τις εταιρίες – ακόμη και από αυτές που στηρίζονται στα ψηφιακά μέσα σε μεγάλο βαθμό- βασίζονται στις δημόσιες ταχυδρομικές υπηρεσίες για την εκπόνηση των παραγγελιών, εξαρτώμενες από αυτές τις υπηρεσίες όσον αφορά την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα των παραδόσεων των φαρμάκων τους.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα της Amazon έναντι των ανταγωνιστών της είναι το μεγάλο μέγεθος της εταιρίας, που της παρέχει διαπραγματευτική δύναμη όσον αφορά τις τιμές των φαρμάκων.

Στις ΗΠΑ, εταιρίες όπως η CVS και η Walmart διαπραγματεύονται τις τιμές αυτές συνεχώς, δημιουργώντας μονοπώλια σε ορισμένα φάρμακα, κατάσταση που έχει αρχίσει να αλλάζει με την είσοδο της Amazon σε αυτό το κομμάτι της αγοράς και την μεγάλη αγοραστική δύναμη της εταιρίας.

Το γεγονός ότι η εταιρία μπορεί να αποφύγει τους μεσάζοντες, σε συνδυασμό με την διαπραγματευτική της ικανότητα όσον αφορά τις τιμές με τις οποίες αγοράζει τα προϊόντα από τις φαρμακοβιομηχανίες, σημαίνει την πώληση ορισμένων φαρμάκων σε τιμή κόστους.

Αυτό με την σειρά του, καθιστά την Amazon μια υπολογίσιμη δύναμη που θα αναγκάσει πολλούς ανταγωνιστές της να προσαρμοστούν, αν δεν θέλουν να υποστούν σημαντικές περαιτέρω απώλειες.

ΠΗΓΗ: BBC

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα