Ανοίγει τα χαρτιά του ο Ερντογάν για το κοίτασμα στη Μαύρη Θάλασσα

από fimotro

Φήμες επί φημών διακινούνται αναφορικά με το τι θα ανακοινώσει ο Ταγίπ Ερντογάν σήμερα το μεσημέρι καθώς έσπευσε προχθές να μιλήσει για μια «νέα εποχή» για τη χώρα.

Στο επίκεντρο βρίσκονται πληροφορίες για ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Οι επενδυτές που είναι ανήσυχοι τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής διαφάνειας και της βουτιάς της λίρας θα αναζητήσουν ενδείξεις για το μέγεθος και το πόσο εύκολα εκμεταλλεύσιμο είναι ένα πιθανό κοίτασμα. Η παραγωγή πιθανότατα θα απαιτήσει χρόνια και θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνει το Bloomberg.

«Τα περιθώρια αυτής της εκμετάλλευσης μπορεί να είναι ακόμα και αρνητικά, δεδομένων των χαμηλών τιμών φυσικού αερίου. Θα σημαίνει όμως ένα στρατηγικό πλεονέκτημα για τη χώρα», δηλώνει ο Gulmira Rzayeva, ερευνητής στο Oxford Institute for Energy Studies. «Η χώρα έχει μεγάλα μακροχρόνια συμβόλαια που κοντεύουν να λήξουν και μια τέτοια ανακάλυψη θα ήταν όπλο στις επικείμενες διαπραγματεύσεις».

Ο υπουργός Ενέργειας Fatih Donmez τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι η χώρα ξεκίνησε έρευνες στη λεγόμενη ζώνη Tuna-1, ανοικτά των τουρκικών ακτών. Το ερευνητικό σκάφος Fatih έκανε γεωτρήσεις σε βάθη 3,5 έως 4 χιλιόμετρα. Η κρατική εταιρεία όμως, η TPAO δεν έχει εμπειρία σε εξορύξεις σε μεγάλα βάθη και πιθανότατα θα αναζητήσει συνεργάτη.

Η Tuna-1, κάπου 150 χιλιόμετρα ανοικτά της Τουρκίας είναι κοντά σε μια περιοχή που βρίσκονται τα θαλάσσια σύνορα με Βουλγαρία και Ρουμανία. Δεν απέχει πολύ από το ρουμανικό Neptun, το μεγαλύτερο κοίτασμα στη Μαύρη Θάλασσα που βρέθηκε προ οκταετίας από τις Petrom και Exxon αλλά ακόμα δεν έχει τύχει εκμετάλλευσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα