28 Μαρτίου 2024 / 5:14 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 5:14 μμ

Ανησυχητική η εκτίμηση του οίκου Moody’s

από fimotro

Oι ελληνικές τράπεζες παραμένουν πιεσμένες, σημειώνει η εταιρεία Moody’s σε έκθεσή της για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα (Banks – Greece, Banking System Profile) τις προοπτικές του κλάδου, αλλά και τους κινδύνους για την ελληνική οικονομία.

«Η ευαισθησία της Ελλάδας σε κίνδυνο εκδήλωσης ατυχημάτων παραμένει υψηλή λόγω των κινδύνων που συνδέονται με τον τραπεζικό τομέα, ο οποίος έχει πολύ χαμηλή ποιότητα ενεργητικού, χαμηλή κερδοφορία και ένα μεγάλο μερίδιο κατώτερης ποιότητας κεφαλαίου με τη μορφή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων», αναφέρει ο οίκος στην έκθεση.

Σε ότι αφορά το πολιτικό ρίσκο στη χωρά, η Moody’s υποστηρίζει πως ο εγχώριος πολιτικός κίνδυνος είναι συγκρατημένος, δεδομένης της μικρής πλειοψηφίας που έχουν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στο κοινοβούλιο, αλλά και δεδομένης της ανάγκης υιοθέτησης συνετών δημοσιονομικών πολιτικών και διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων για πολλά χρόνια.

Η έκθεση σημειώνει, ωστόσο, πως ενώ η Ελλάδα βαθμολογείται σημαντικά υψηλότερα στους δείκτες παγκόσμιας διακυβέρνησης από ότι άλλες χώρες, ωστόσο λαμβάνει χαμηλή βαθμολογία στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, στο κράτος δικαίου και στον έλεγχο της διαφθοράς, σε σχέση με τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.

Οι προκλήσεις για τις τράπεζες

Όπως επισημαίνει, η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού παραμένει η βασική πρόκληση για τις τράπεζες, οι οποίες είχαν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) ύψους 89 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2018.

Ο μεγάλος όγκος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καταναλώνει πόρους και μειώνει την κερδοφορία και τα κεφάλαια των τραπεζών, προσθέτει.

Σύμφωνα με τη Moody’s, τα συνολικά στοιχεία ενεργητικού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ανέρχονταν στα 291 δισ. ευρώ στις 31 Ιουλίου του 2018.

Μεταξύ Δεκεμβρίου 2011 και Ιουλίου 2018, το συνολικό ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών υποχώρησε με μέσο ετήσιο ρυθμό 7%, κυρίως επειδή τα δάνεια προς μη χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, τα οποία αντιστοιχούσαν στο 64% του συνολικού ενεργητικού, μειώνονταν με ετήσιο ρυθμό 5%.

Μέρος της μεγάλης μείωσης στα δάνεια οφείλεται και στα μέτρα απομόχλευσης των ελληνικών τραπεζών, καθώς αφαίρεσαν ξένες θυγατρικές από τους ισολογισμούς τους και μείωσαν το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (NPEs).

Επίσης, οι επενδύσεις μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 15%, από τα 72 δισ. ευρώ το 2011 στα 25 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2018.

Αδύναμοι οι θεσμοί

Η αποδοτικότητα της ελληνικής κυβέρνησης έχει επιδεινωθεί την τελευταία δεκαετία, επισημαίνει ο οίκος, προσθέτοντας ότι η ισχύς των θεσμών στην Ελλάδα είναι χαμηλή.

Ενώ η Ελλάδα έχει υψηλή βαθμολογία στους παγκόσμιους δείκτες διακυβέρνησης σε σχέση με αντίστοιχες χώρες, η βαθμολόγησή της στην αποδοτικότητα της κυβέρνησης, στον κανόνα δικαίου και στον έλεγχο της διαφθοράς είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτήν άλλων χωρών της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος, προσθέτει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα