Ανησυχίες για την Ολυμπιάδα, καθυστέρηση εμβολιασμών

από fimotro

Τρεις μήνες απομένουν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (23/7-8/8) -που θα είναι η μεγαλύτερη διεθνής συνάντηση από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού- και η βραδύτητα του εμβολιασμού στην Ιαπωνία, προκαλεί αμφιβολίες σχετικά με την δυνατότητα διεξαγωγής της διοργάνωσης, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων.

Η οργανωτική επιτροπή και οι Ιάπωνες αξιωματούχοι, τονίζουν ότι τα εμβόλια δεν αποτελούν προϋπόθεση για τη διεξαγωγή των Αγώνων, ενώ οι συμμετέχοντες δεν θα χρειαστεί να εμβολιαστούν πριν από την άφιξη τους και δεν υπάρχει σχέδιο, προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό Ιαπωνών αθλητών ή εθελοντών.

Στην Ιαπωνία, ο εμβολιασμός καθυστερεί ανησυχητικά. Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι είχαν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου μέχρι την Τετάρτη (21/4) και μόνο 827.000 εμβολιάστηκαν πλήρως, ποσοστό μικρότερο από το 0,7% του πληθυσμού, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Αυτή η βραδύτητα που μπορεί να εκπλήξει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, οφείλεται σύμφωνα με τους ειδικούς, σε ένα μείγμα ιατρικής προσοχής και γραφειοκρατικών εμποδίων. Ωστόσο, αρχίζει να ενοχλεί την κοινή γνώμη.

Η κυβέρνηση ενεργεί προσεκτικά για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό, σημειώνει ο Τακακάζου Γιαμαγκίσι, διευθυντής του Κέντρου Διεθνών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Νανζάν της πόλης Ναγκόγια και ειδικός στις πολιτικές υγείας.

Αλλά βλέποντας ταχύτερους εμβολιασμούς στο εξωτερικό, «όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η καθυστέρηση στην διαδικασία εμβολιασμού έβαλε την Ιαπωνία σε δύσκολη θέση να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό θα μπορούσε να αποδυναμώσει την υποστήριξή τους για την διοργάνωση», σχολίασε μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP).

Η πλειονότητα των Ιαπώνων, έχουν ήδη αντιταχθεί στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με όλες τις σχετικές δημοσκοπήσεις και ο πρωθυπουργός, Γιοσιχίντε Σούγκα, θα κριθεί σχετικά με τη διαχείριση του στην κρίση του κορονοϊού.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε προ ημερών στο «British Medical Journal», τέσσερις ειδικοί, ανέφεραν την «αργή διάθεση εμβολίων» στην Ιαπωνία ως ανησυχητικό παράγοντα που ωθεί τα σχέδια για τους Αγώνες να «επανεξεταστούν επειγόντως».

Σχετικές έρευνες, δείχνουν ότι τα 3/4 του ιαπωνικού πληθυσμού, θεωρούν ότι η χρήση εμβολίων είναι αργή και το 60% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Καθησυχάζουν οι αρμόδιοι

Ωστόσο, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων διαβεβαιώνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του εμβολιασμού, δεν θα έχει αντίκτυπο στην εκδήλωση. Έχουν ήδη απαγορεύσει την πρόσβαση σε κοινό από το εξωτερικό και δεν έχουν ακόμη αποφασίσει πόσοι γηγενείς θεατές θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν διά ζώσης την διοργάνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα