Ανησυχία για την αύξηση των οφειλών

από fimotro

Χιλιάδες φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν τις τρέχουσες οφειλές τους προς την εφορία. Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο, καθώς επηρεάζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Τον Σεπτέμβριο τα νοικοκυριά άφησαν απλήρωτους φόρους εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον συγκεκριμένο μήνα να εμφανίζουν υστέρηση.

Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου ήταν εξαιρετικά κρίσιμα για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού. Και αυτό διότι για πρώτη φορά φέτος, τα νοικοκυριά θα έπρεπε να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή και του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων –ή αντίστοιχα του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων για τις επιχειρήσεις- αλλά και στον ΕΝΦΙΑ.

Η υστέρηση του Σεπτεμβρίου μόνο από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, διαμορφώθηκε στα 177 εκατ. ευρώ ενώ 69 εκατ. ευρώ ήταν η «τρύπα» και από τον ΕΝΦΙΑ.

Για να καλύψει την «τρύπα» το υπουργείο Οικονομικών «γκρέμισε» τις δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και τις επιστροφές φόρου.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ για τον Σεπτέμβριο ήταν μειωμένες κατά 315 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου ενώ οι επιστροφές φόρου συγκρατήθηκαν κατά 105 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Με αυτά τα δεδομένα, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 4,795 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2,521 δισ. ευρώ.

Για να μην διαταραχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού και να δημιουργηθεί το υπερπλεόνασμα το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για διανομή κοινωνικού μερίσματα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν φόρους 14 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, η φοροδοτική αντοχή των φορολογούμενων θα δοκιμαστεί εκ νέου με τις απαιτήσεις πληρωμών τριών ακόμα δόσεων ΕΝΦΙΑ ( τέλος Οκτωβρίου, τέλος Νοεμβρίου και τέλος Δεκεμβρίου) , της τελευταίας δόσης φόρου εισοδήματος (τον Νοέμβριο) και των τελών κυκλοφορίας που ακολουθούν τον τελευταίο μήνα του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα