Ανησυχία και αναβολές εμβολιασμών στη χώρα

από fimotro

Οι πολίτες περιμένουν να δουν τι θα γίνει με το Astrazeneca

Συνεχίστε κανονικά να εμβολιάζεστε λέει ο υπ. Υγείας

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στην Ελλάδα για το εμβόλιο της Astrazeneca με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί “ντόμινο” αναστολής των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Κατά τη σημερινή ημέρα, μετά τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και τις δηλώσεις της προέδρου, Μαρίας Θεοδωρίδου το απόγευμα στην καθιερωμένη ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη που μεταφέρεται από χθες λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας, θα έχει διαμορφωθεί ακόμη πιο σαφώς η ελληνική στάση. Από την κυβέρνηση τονίζουν, πάντως, ότι η Ελλάδα συντάσσεται με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και μέχρι ο ΕΜΑ λάβει κάποια διαφορετική απόφαση σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα το εμβολιαστικό πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά.

“Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών εμπιστευόμαστε έναν θεσμό, τον EMA, που έχει δώσει αδειοδοτήσεις, ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες”, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, νωρίτερα σήμερα το πρωί (Σκάι) και πρόσθεσε πως “εδώ στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο. Στη χώρα μας υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό, το έλεγξε ο ΕΟΦ και δεν σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά. Θα πρέπει να προσμετράμε τα επιστημονικά δεδομένα σεβόμαστε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Μέχρι να πει ο EMA κάτι άλλο εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει εγκρίνει η Ευρώπη”. Ο υπουργός Υγείας συνέστησε ψυχραιμία και να προσέλθουν κανονικά για εμβολιασμό όσοι έχουν προγραμματισμένα ραντεβού αυτές τις ημέρες.

Μέλη της επιστημονικής κοινότητας εκτιμούν ότι τα δεδομένα δε μοιάζουν επαρκή ώστε να οδηγήσουν σε αναστολή των εμβολιασμών. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη, που έκανε λόγο (Σκάι) για “εντελώς αντιπαραγωγικό πολιτικό παιχνίδι”. Οπως και να έχει, στη σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα τεθεί ξανά το θέμα των ανεπιθύμητων ενεργειών με το εμβόλιο της Astrazeneca που έχει οδηγήσει τουλάχιστον έντεκα χώρες σε προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών.

Πριν τρεις ημέρες, η Επιτροπή είχε αποφανθεί ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχιστούν κανονικά. Επικαλούμενη την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό. Επίσης, η Επιτροπή έκανε γνωστό τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι σπάνια κατάσταση. “Ως εκ τούτου, κατά την περίοδο διενέργειας μεγάλου αριθμού εμβολίων, είναι αναμενόμενο να εμφανίζεται χρονική σύμπτωση με την εκδήλωση τέτοιων επεισοδίων. Η χρονική σύμπτωση, όμως, διαφέρει από την αιτιολογική συσχέτιση”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα