Ανησυχία γιατί δεν πέφτουν τα κρούσματα

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News

Διπλασιασμός κρουσμάτων σε 15 ημέρες με δείκτη θετικότητας στο 4%

Παραμένει εξαιρετικά δύσκολη η υγεινομική κατάσταση στη χώρα. Και αυτό φαίνεται από τα νεότερα στοιχεία.  Το 4% «άγγιξε» ο δείκτης θετικότητας, με διπλασιασμό του επιδημιολογικού φορτίου το τελευταίο 24ωρο και 16.500 ενεργά κρούσματα, όπως τόνισε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την τακτική ενημέρωση της Παρασκευής από το υπουργείο Υγείας.

Η ίδια χτύπησε καμπανάκι για τις μεταλλάξεις, τονίζοντας πως είναι η πιθανότερη αιτία για την αύξηση των κρουσμάτων.

«Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας μας συνεχίζει να αυξάνεται, οι νοσηλείες αυξήθηκαν, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι εμφανής, ωστόσο ο δείκτης θνητότητας παραμένει σταθερά χαμηλός», σημείωσε.

Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως άτομα 20-60 ετών. Εντούτοις, όπως επεσήμανε, παρατηρείται μικρή μείωση στα ποσοστά των άνω των 75 ετών, πιθανότατα λόγω εμβολιαστικής κάλυψης.

«Δεν είναι μόνο η Αττική που προβληματίζει. Η Θεσσαλονίκη είναι στο +37% αυτήν την εβδομάδα. Μόνο στην Αττική έγιναν 1.600 εισαγωγές την περασμένη εβδομάδα με την πληρότητα των ΜΕΘ στο 87%», είπε.

Όπως εξήγησε, η επιδείνωση είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων: Χειμωνιάτικος καιρός, παραμονή σε κλειστούς χώρους, μεταλλάξεις, η ήδη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα, χαλάρωση από μερίδα των πολιτών.

«Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι δεν απέδωσαν τα μέτρα. Ας αναλογιστούμε που θα βρισκόμασταν τώρα χωρίς τα μέτρα. Αν δεν τα είχαμε εφαρμόσει θα είχαμε μία πολύ πιο επιβαρυμένη εικόνα», τόνισε.

«Στην εποχή των μεταλλάξεων ο αγώνας μας είναι άνισος και χρειάζεται περισσότερη προσοχή. Ελπίζουμε παρόλα αυτά να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες. Η προσοχή, όμως, αυτή τη στιγμή είναι στο ΕΣΥ», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι «η χρήση της μάσκας είναι το καλύτερο όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας. Οι μάσκες εμποδίζουν τα μολυσμένα άτομα να εκθέσουν άλλα άτομα στον ιό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα