Ανησυχία για τον διαγωνισμό παραχώρησης της Εγνατίας Οδού

από fimotro

Πρόβλημα για το Δημόσιο ότι μόνον ένας από τους επτά προεπιλεγέντες υποψηφίους τελικά προχώρησε στην κατάθεση προσφοράς

Η εκπνοή της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την 35ετή παραχώρηση της Εγνατίας, έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς στον τομέα των υποδομών, βρήκε το ΤΑΙΠΕΔ να λαμβάνει μία μόνο προσφορά από την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – EGIS PROJECTS S.A.

Προηγουμένως, σε συνέχεια αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων από τους προεπιλεγέντες επενδυτές «ROADIS Transportation Holding S.L.U.- ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.» και «VINCI HIGHWAYS S.A.S. – VINCI CONCESIONES S.A.S- ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε», το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε εκδώσει προσωρινή διαταγή (10/12) με την οποία καλεί το ΤΑΙΠΕΔ να αναστείλει κάθε πράξη ή ενέργεια σχετικά με το διαγωνισμό μετά την υποβολή των προσφορών στις 11/12/2020 και ιδιαίτερα να μην ανοιχθούν οι οικονομικές προσφορές που τυχόν κατατεθούν μέχρι εκείνη τη στιγμή. Η απόφαση του ΣτΕ αναγνωρίζει έτσι τις «ενστάσεις» που είχαν διατυπωθεί από υποψηφίους αναφορικά με την άρνηση του ΤΑΙΠΕΔ να κάνει δεκτά τα αιτήματά τους για παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των προσφορών μετά τις 11 Δεκεμβρίου.

Επομένως, η παραλαβή των προσφορών από το ΤΑΙΠΕΔ χωρίς να είναι δυνατό το άνοιγμα τους μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων καθίσταται άνευ ουσίας, ενώ ενδεχόμενη αποδοχή αυτών από το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το διαγωνισμό. Έτσι, η απόφαση του Ταμείου για παραλαβή των προσφορών κινδυνεύει να δημιουργήσει ακόμα και προϋποθέσεις ακυρότητας για τυχόν επόμενα στάδια του διαγωνισμού. Τέλος, αίσθηση στην αγορά αλλά και ανησυχία για τα αναμενόμενα έσοδα του Δημοσίου προκαλεί το γεγονός πως από τους επτά προεπιλεγέντες υποψηφίους, μόνον ένας τελικά προχώρησε στην κατάθεση προσφοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα