29 Μαρτίου 2024 / 3:53 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 3:53 μμ

Ανησυχία για το “κοκτέιλ” κορωνοϊού και ιού της γρίπης το χειμώνα

από fimotro

Ανησυχία για το «κοκτέιλ» κορωνοϊού και του επερχόμενου ιού της γρίπης το χειμώνα εκφράζουν οι επιστήμονες. Όπως επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο βιοπαθολόγος Παναγιώτης Αποστολακόπουλος «ο ιός παραμένει ο ίδιος, ίσως έχει λιγότερη μικρότερη μεταδοτικότητα επειδή λόγω διακοπών ο κόσμος είναι σε ανοιχτούς χώρους… Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα το χειμώνα όταν ο κόσμος μπει σε κλειστούς χώρους, τότε και με την έλευση τoυ ιού της γρίπης θα έχουμε αρκετά μεγαλύτερο πρόβλημα του σημερινού (…) Το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα με το δεύτερο κύμα, και θα έχουμε χειρότερες καταστάσεις».

«Τα μέτρα μπορούν ακόμα να αποδώσουν. Να τηρήσουμε τα μέτρα κι αν χρειαστεί να πάρουμε περισσότερα μέτρα. Η κατάσταση έχει αρχίσει να γίνεται εξαιρετικά δύσκολη, δεν ξέρω κατά ποσό αυτό το πράγμα μπορεί να μαζευτεί, μπορούμε όμως να κάνουμε ακόμα αρκετά πράγμα ώστε να μαζέψουμε την κατάσταση», συμπλήρωσε.

Ο Παναγιώτης Αποστολακόπουλος διαβεβαίωσε πάντως ότι «είμαστε σχετικά καλά σε σχέση με τις άλλες χώρες δεν ανησυχώ ακόμα εάν αντέξει το σύστημα υγείας με τα υπάρχοντα δεδομένα. Έχει εξοπλιστεί, και θεωρώ ότι θα αντέξει στη νέα δεύτερη φάση της πανδημίας που βρίσκεται εν εξελίξει. Ήρθε νωρίτερα αλλά περιμέναμε να έρθει και νωρίτερα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «υπάρχουν διαφορετικά στελέχη του ιού, γι’ αυτό άλλοι άνθρωποι νοσούν άσχημα, άλλοι ήπια, άλλοι είναι ασυμπτωματικοί. Ο ιός είναι εδώ και είναι εδώ για να μείνει θα μείνει αρκετά χρόνια». Διευκρίνισε ότι «ο ιός θα προσαρμοστεί θα είναι πολύ λιγότερο θανατηφόρος για τους ανθρώπους και θα έχουμε το εμβόλιο».«Το πρόβλημα είναι τώρα που δεν έχουμε όπλα να αντιμετωπίσουμε τον ιό», είπε.

Μόσιαλος: Σχέδιο μετάβασης για το φθινόπωρο

Ο Ηλίας Μόσιαλος καθηγητής πολιτικής της υγείας LSE, μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ  τόνισε ότι χρειάζεται κατάρτιση σχεδίου σε όλους τους τομείς. «Επιχειρήσεις σε συνεργασία με την κυβέρνηση, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους φορείς των εργαζομένων και των εργοδοτών φτιάχνουν τα πλάνα για την μετάβαση στο φθινόπωρο ώστε να ελαχιστοποιήσουμε το ρίσκο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο ανέφερε ότι έχουμε 7 εμβόλια στην 3η τελική φάση των δοκιμών, 17 εμβόλια στην 2η φάση κλινικών δοκιμών και 25 στην 1η φάση δηλαδή 49 εμβόλια σε εξέλιξη, ενώ τόνισε ότι 1 στα 5 από τα εμβόλια που θα δοκιμαστούν είναι πιθανό να είναι πετυχημένο. Επομένως, όπως εξήγησε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε έγκριση του εμβολίου τους επόμενους μήνες. Παράλληλα διευκρίνισε πως αν είναι 70% αποτελεσματικό και το κάνει η πλειοψηφία του πληθυσμού τότε θα αποκτήσουμε ανοσία της αγέλης, αν είναι 50% κα ακόμα και όλοι να το κάνουμε δεν τελειώνουμε με την υπόθεση της πανδημίας και θα πρέπει να συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα.

Για την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες ο ίδιος είπε πως ήταν αναμενόμενο να έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα γιατί τον Μάρτιο η χώρα μας ξεκίνησε έγκαιρα τα μέτρα και μέσα σε αυτόν έγινε το καθολικό lockdown επομένως Μάρτιο, Απρίλιο δεν θα περίμενε να δει κανείς τόσα κρούσματα. “Υπήρξε μια χαλαρότητα σε ότι αφορά την κυκλοφορία των συμπολιτών μας και τις κοινωνικές δραστηριότητες που είχαν αυξηθεί από τα τέλη Απριλίου”, τόνισε, σημειώνοντας ότι το ελληνικό lockdown ήταν από τα μικρότερα που έγιναν στην Ευρώπη σε διάρκεια. Συμπλήρωσε ότι από αρχές Μαϊου μέχρι τέλη Ιουλίου η Ελλάδα είχε κατορθώσει να συμπιέσει τα κρούσματα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μεγάλη διασπορά της νόσου ωστόσο, όπως επεσήμανε, μετά για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν τηρήθηκαν τα μέτρα.

Επίσης, επεσήμανε πως αν δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα ευλαβικά είναι πολύ πιθανό να πάμε στην κατεύθυνση του Ισραήλ ενώ τόνισε τον μεγάλο κίνδυνο που έχουν οι μεγάλες συναθροίσεις και οι κλειστοί χώροι. «Όταν είμαστε σε εξωτερικούς χώρους υπάρχει μικρότερη διασπορά του ιού ενώ στους εσωτερικούς είναι πολύ μεγαλύτερη η πιθανότητα μετάδοσης», σημείωσε ο καθηγητής.

Για την επιστροφή των ταξιδιωτών στην εργασία τους ανέφερε πως θα πρέπει να εξεταστεί  αν είναι εφικτή η τηλεργασία από το σπίτι ώστε να τηρούνται πιο εύκολα οι φυσικές αποστάσεις στον εργασιακό χώρο και να μην επιβαρύνονται τα ΜΜΜ. Μίλησε επίσης για σταδιακή κλιμάκωση επιστροφής στον χώρο εργασίας και κάποιοι να δουλεύουν το πρωί και κάποιοι το απόγευμα.

Για τα σχολεία ο Ηλίας Μόσιαλος εξήγησε πως με βάση τα σημερινά στοιχεία δεν επιδεινώνεται η κατάσταση  και πως μπορούν να ανοίξουν με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως εκ περιτροπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα