Ανησυχία για νέα έξαρση λόγω εορτών

από fimotro

Με εμφανώς λιγότερα κρούσματα αλλά με αυξημένο αριθμό διασωληνωμένων στα νοσοκομεία, και όλο και περισσότερες φωνές επιστημόνων να μην ανοίξουν ούτε καν τα σχολεία τον Ιανουάριο προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή επιδημιολογική κατάσταση, προχωράει η επιδημία στην Ελλάδα.

Τη στιγμή που έχει σημάνει πανευρωπαϊκός συναγερμός για τη μετάλλαξη του κορονοϊού -τα δεδομένα της οποίας αναμένεται να αξιολογήσει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας- η χώρα μας μπαίνει από σήμερα σε μια νέα, κρίσιμη ως προς τον κίνδυνο εκ νέου έξαρσης των κρουσμάτων, περίοδο.

Ειδικοί και κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για διασπορά του ιού λόγω χαλάρωσης από την πλευρά των πολιτών τις επόμενες εορταστικές ημέρες. Τα γιορτινά τραπέζια τις Παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αλλά και ανήμερα την 25η Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου, εγκυμονούν μεγάλο κίνδυνο. Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που αναμένουν να δουν την επιδημιολογική καμπύλη να παίρνει ξανά την «ανηφόρα» δύο με τρεις εβδομάδες μετά τις γιορτές. Για το λόγο αυτό, και παρά την πτωτική πορεία των κρουσμάτων, υποστηρίζουν ότι το γενικευμένο lockdown, συμπεριλαμβανομένων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, πρέπει να μείνει ως έχει μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου.

«Κόκκινες» περιοχές

«Ο Ιανουάριος θέλει προσοχή, θα ήταν ασφαλέστερο να μείνουμε μέσα μέχρι τις 20/1/2021», ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Δημοσθένης Σαρηγιάννης (Σκάι). Οπως επισήμανε, προβλέπεται συνέχιση της αποκλιμάκωσης πανελλαδικά, ωστόσο υπάρχουν περιοχές στη χώρα που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή, όπως είναι η Δυτική Αττική, η Κοζάνη, η Καρδίτσα, η Μαγνησία, η Χίος, η Αχαΐα, η Θάσος και η Λάρισα. «Η περίοδος η δύσκολη είναι ακριβώς μετά τα Χριστούγεννα, όπου ο καιρός θα είναι χειρότερος. Αυτό δεν βοηθάει καθόλου. Αυξάνει τη μεταδοτικότητα του ιού», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σαρηγιάννης.

Σε σχέση με τα σχολεία, ο καθηγητής σημείωσε ότι ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι και αυτό για τις 7 Ιανουαρίου, αλλά «πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα ανοίξουν», όπως ανέφερε. Κατά τους ειδικούς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, είναι ακόμη πολύ νωρίς να αποφασιστεί το άνοιγμα των σχολείων και αναφέρουν ότι πρέπει να αξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα έως και λίγα 24ωρα πριν από την ημερομηνία που ισχύει το lockdown. 

Επιφυλάξεις για σχολεία

Ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της αρμόδιας για την Covid-19 Επιτροπής, Χαράλαμπος Γώγος, απαντώντας στο ίδιο ερώτημα (Open TV), εξήγησε πως είναι πιθανό να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία αν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου υπάρχουν καλύτεροι δείκτες, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των κρουσμάτων. «Είμαστε επιφυλακτικοί. Μετά θα σκεφτούμε για γυμνάσια και λύκεια», εξήγησε.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 588 νέα κρούσματα του κορονοϊού. Αντίστοιχος αριθμός έχει να καταγραφεί στη χώρα μας περίπου ένα δίμηνο και λαμβάνεται ως πολύ θετικό νέο. Βέβαια, πρόκειται για αριθμό που ανακοινώθηκε Κυριακή, ημέρα με παραδοσιακά χαμηλότερους αριθμούς λόγω λιγότερων τεστ. Ειδικότερα, χθες πραγματοποιήθηκαν 8.639 μοριακοί έλεγχοι και 6.987 rapid tests. Την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, δηλαδή την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, όταν και καταγράφηκαν λίγο περισσότερα περιστατικά -693-, τα τεστ ανέρχονταν σε 9.432 μοριακά και 6.360 rapid tests. Παρόλο που η υποχώρηση όσον αφορά στον αριθμό των νέων διαγνώσεων είναι εμφανής, υψηλά παραμένει ο αριθμός διασωληνωμένων και θανάτων. 

Στις ΜΕΘ

Οι ασθενείς που νοσηλεύονταν έως χθες με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους ανέρχονταν σε 515, απέχοντας πολύ από τις προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες υπολογίζονταν 300 διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία την ημέρα των Χριστουγέννων. Σημειώνεται ότι πρόκειται για έναν δείκτη απαραίτητο προκειμένου να γίνουν εισηγήσεις στην άρση των μέτρων. Παράλληλα, χθες καταγράφηκαν επιπλέον 70 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των ασθενών που έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας να ανέρχεται σε 4.172.

Στην Ελευσίνα

Εν τω μεταξύ, στην Ελευσίνα βρέθηκε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς,μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, για να επισκεφθούν τον χώρο όπου πραγματοποιούνταν rapid tests. Οι κύριοι Χαρδαλιάς και Αρκουμανέας είχαν επικοινωνία με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής και με τοπικούς φορείς ώστε να ενημερωθούν για την εξέλιξη των μέτρων που έχουν παρθεί στους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας-Ειδυλλίας, καθώς και για την τήρησή τους.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν χθες πολλαπλά τεστ μέσα στο αυτοκίνητο στους «κόκκινους» δήμους της Δυτικής Αττικής. Πιο αναλυτικά, χθες στον Δήμο Ελευσίνας πραγματοποιήθηκαν σε δύο διαφορετικά σημεία 1.003 rapid tests, από τα οποία αποδείχθηκαν οκτώ θετικά. Αντίστοιχα, 327 rapid tests πραγματοποιήθηκαν στον Δήμο Μάνδρας και προέκυψαν όλα αρνητικά, ενώ στον Δήμο Ασπροπύργου ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε χθες 213 τεστ, από τα οποία προέκυψαν τέσσερα θετικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα