Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την προκαταβολή

από fimotro

Σε 48 ώρες η πληρωμή, διαβεβαίωσε ο υπουργός οικονομικών

«Δεν χρειαζόμαστε να προσφύγουμε σε δανεισμό σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα» ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στην συμφωνία του Eurogroup και τον μηχανισμό στήριξης για να χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας άμεσες και έμμεσες δαπάνες σχετιζόμενες με την υγειονομική κρίση.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, θα γίνει ένα πρόγραμμα – γέφυρα παίρνοντας το κράτος από τις μηνιαίες δόσεις των δανείων και κόκκινων και πράσινων δανειοληπτών. «Αυτό σημαίνει ότι όσοι πολίτες θα είναι συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις μέχρι την υγειονομική κρίση, θα έρθει η πολιτεία π.χ. για τρεις μήνες θα τους επιδοτήσει το πολύ υψηλότερο ποσοστό της δόσεως τους στην συνέχεια αυτό το ποσό θα γίνει μικρότερο για ίσως ακόμα ένα τρίμηνο και έτσι για 9 μήνες το κράτος θα πάρει ένα μεγάλο βάρος από τις δόσεις που θα πλήρωνε ο πολίτης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, προανήγγειλε επίσης το άνοιγμα πλατφόρμας της ΑΑΔΕ ώστε να αποδεχθούν οι επιχειρηματίες το ποσό στήριξης του 1 δισ. ευρώ μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής.

«Ευελπιστούμε σήμερα να ανοίξει μία πλατφόρμα στην οποία οι επιχειρήσεις, οι οποίες δυνητικά θα ωφεληθούν και εκτιμούμε ότι είναι 90.000, θα βάλουν τικ σε ένα κουτάκι ώστε να πουν ότι αποδέχονται τους όρους του δανείου με πολύ ευνοϊκούς όρους έτσι ώστε από τη Δευτέρα να ξεκινήσει η εκταμίευση πόρων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε δε πως το ποσό ξεκινά από 2.000 ευρώ για επιχείρηση που δεν έχει εργαζόμενους και κλιμακώνεται στα 4.000 ευρώ, 8.000 και κ.ο.κ.

Θα ακολουθήσει ένα δεύτερο κύμα που θα καλύψει πολύ περισσότερες επιχειρήσεις που ήταν ζημιογόνες τον Απρίλιο. Πάντως, για τον 1ο κύκλο, η προθεσμία αυτού του Σαββατοκύριακου δεν είναι αποκλειστική. Όσοι δεν προλάβουν θα μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση και τις επόμενες ημέρες και έως τις 15 Μαΐου όπως ορίζει η ΚΥΑ.

Αναφορικά με το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, για το οποίο έχουν γίνει αιτήσεις πάνω από 5 δισ. ευρώ, ο υπουργός σημείωσε πως έχει ήδη έχει ξεκινήσει η εκταμίευση, ενώ αναφέρθηκε και στο νέο σχέδιο εγγυήσεων που έρχεται, το οποίο με τη μόχλευση θα φτάσει στα 7 δισ. ευρώ.

Αν αθροιστούν αυτά η ενίσχυση των επιχειρήσεων φτάνει στα 10 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον τρέχουν οι δράσεις για να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης που θα ενισχυθούν και από το SURE.

Μέτρα στήριξης για εστίαση και τουρισμό

Μέτρα στήριξης ήδη υπάρχουν όπως για παράδειγμα η μείωση του ενοικίου και για κατά τον μήνα Μάιο και η αποζημίωση. Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό, ειδικά ο εποχιακός τουρισμός ή οι μεταφορές είναι κλάδοι που υπάρχουν ιδιαιτερότητες, συζητάμε με τους κλάδους, υπάρχουν σχέδια και τον κατάλληλο χρόνο θα τα ανακοινώσουμε και χρειάζονται επιπλέον πρωτοβουλίες και δράσεις σε κλαδικό επίπεδο. Για τη μείωση προκαταβολής φόρου είπε ότι όταν οριστικοποιηθεί κάτι «θα το ανακοινώσουμε».

Στήριξη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων εντός Μαΐου

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ανέφερε ότι «το επόμενο χρονικό διάστημα μέσα στον Μάιο θα υπάρχει πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία ουσιαστικά θα επιμερίζει το κόστος της κρίσεως, ελαφρύνοντας από το υπάρχον κόστος (ένα μέρος του κόστους) τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Αρκεί αυτοί οι ιδιοκτήτες να αποδείξουν ότι όντως υπήρξε μείωση του ενοικίου κατά 40%». Ερωτηθείς για το αν θα συμπεριληφθεί μέριμνα για μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεταξύ αυτών των μέτρων, πάντως, απέφυγε να απαντήσει και επανέλαβε ότι μέσα στον Μάιο θα υπάρξουν αποφάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα