Άγγιξαν τα 15 δισ. οι προσφορές για το 10ετές ομόλογο της χώρας

από fimotro

Συνολικά θα αντλήσουμε περίπου 3 δισ. ευρώ

Αρκετά επιτυχημένη κρίνεται η πρώτη έξοδος της Ελλάδας για το 2022, δεδομένων των αντίξοων συνθηκών εν μέσω της εκτίναξης των ομολόγων των ΗΠΑ σε υψηλά δύο ετών στο 1,8%. Ομοίως, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ξεπερνά το 1,8% έναντι 0,9% στην αμέσως προηγούμενη έκδοση, με τις προσφορές στα 15 δισ. Γεγονός είναι ότι τα πολύ χαμηλά επιτόκια αποτελούν πλέον παρελθόν ενόψει της νέας νομισματικής πολιτικής που προγραμματίζουν οι κεντρικές τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό.

Ο νέος δεκαετής τίτλος έχει λήξη τον Ιούνιο το 2032 και προς το παρόν. Αν και το ποσό άντλησης δεν έχει οριστεί και θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαμορφωθεί η ζήτηση, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι ο ΟΔΔΗΧ θα αντλήσει ένα ποσό κοντά στα 3 δισ. ευρώ.

Για εφέτος ο ΟΔΔΗΧ, αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων ομολόγων ύψους 12 δισ. ευρώ, τουλάχιστον, έναντι 14 δισ. ευρώ το 2021. Παρόλο που η χώρα αντιμετωπίζει περιορισμένες ανάγκες για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους το 2022 και το Δημόσιο διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα περίπου 35 δισ. ευρώ, ο ΟΔΔΗΧ επιδιώκει με τις νέες εκδόσεις ομολόγων να καταδείξει την ευχέρεια του Ελληνικού Δημοσίου να δανείζεται από τις αγορές με ανταγωνιστικούς όρους.

Σημειώνεται πως το 10ετές ομόλογο που εκδόθηκε το 2021 έχει απόδοση 1,65% ενώ είχε εκδοθεί με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 0,807% και με κουπόνι 0,75%.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα επιδιώξει να αντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, μέχρι να λήξει δηλαδή το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της «πανδημίας» που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Για μετά τον Μάρτιο η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί ότι θα συνεχίζει ν΄ αγοράζει με ευελιξία ελληνικά ομόλογα προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα και να αποφευχθεί ένα «σοκ» στα αγορές.

Η συγκεκριμένη έκδοση είναι η πρώτη από μια σειρά εξόδων στις αγορές που ετοιμάζει η χώρα για το 2022 κι έρχεται λίγες μέρες μετά την αναβάθμιση του outlook της χώρας από τη Fitch, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να μετατοπίσει το κέντρο βάρους της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία. Υπενθυμίζεται για το σύνολο του 2022 σύμφωνα με το δανειακό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στο τέλος Δεκεμβρίου, το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να αντλήσει από αγορές περί τα 12 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι πριν από μερικές μέρες, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch σε πρόσφατη ανάλυσή του υποστήριξε ότι η τελευταία απόφαση της ΕΚΤ (για τη συνέχιση των αγορών ελληνικών ομολόγων έως το 2024) στηρίζει σημαντικά την βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους της χώρας και περιορίζει σημαντικά τον επενδυτικό κίνδυνο για τα ελληνικά ομόλογα. Ο συνδυασμός των δύο αυτών, σύμφωνα πάντα με την Fitch, θα συμβάλλει στη συγκράτηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα για το Ελληνικό Δημόσιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα