Άνετη αυτοδυναμία θα έχει η ΝΔ στις 7 Ιουλίου

από fimotro

Η ΝΔ θα επιχειρήσει να αποσυσπειρώσει την Ελληνική λύση και ο ΣΥΡΙΖΑ τη Μέρα 25

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στην παρούσα χρονική στιγμή, τουλάχιστον όπως καταγράφεται στις δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη. Τόσο η Pulse για τον ΣΚΑΪ, όσο και η MRB για το Star, δείχνουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να πετύχει μια μεγάλη νίκη στις 7 Ιουλίου που θα της επιτρέψει να κυβερνήσει χωρίς να έχει την ανάγκη συνεργασιών με άλλα κόμματα.

Στο πλαίσιο αυτό, άνετη αυτοδυναμία θα επιτύχει η ΝΔ στις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 7 Ιουλίου 2019.  Με βάση όλες τις ενδείξεις η ΝΔ θα καταφέρει να εκλέξει από 154 έως 158 βουλευτές και ο ΣΥΡΙΖΑ περίπου 75-77 βουλευτές.
Οι εταιρίες δημοσκοπήσεων σκόπιμα ή μη καλλιεργούν την εντύπωση ότι η ΝΔ προηγείται με 8 έως 9,5 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι η βουλή θα είναι 6κομματική ή 7κομματική.
Δημιουργείται μια εντύπωση ότι ναι μεν η ΝΔ θα κερδίσει και θα έχει αυτοδυναμία αλλά ακόμη το πολιτικό τοπίο είναι ρευστό και ασαφές εάν τα κόμματα που θα εισέλθουν στην βουλή είναι 6 ή 7. Πάντως όσο περισσότερο πλησιάζουμε στις εκλογές, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να αυξηθεί η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το ζητούμενο λοιπόν είναι η στρατηγική των δυο μεγαλύττερων κομμάτων:
Η ΝΔ να επιχειρήσει να αποσυσπειρώσει την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου καθώς η πιθανότητα περαιτέρω αποσυσπείρωσης της Χρυσής Αυγής δεν φαίνεται να επιτυγχάνει.
Η ΝΔ ποντάρει σε 6κομματική βουλή και ποντάρει στο να μετατρέψει την ψήφο διαμαρτυρίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την ΝΔ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης θα προσπαθήσει να αποσυσπειρώσει το κόμμα MεΡΑ25 του Βαρουφάκη.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι η νέα βουλή που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές να είναι 6κομματική με την ΜεΡΑ 25 του Βαρουφάκη να καταφέρει να ξεπερνάει το όριο του 3%.
Στην προκειμένη περίπτωση η ΝΔ θα κινηθεί σε ένα εύρος μεταξύ 36% με 37% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 26% δηλαδή διαφορά 10 με 11 μονάδες.
Σε 7κομματική βουλή είναι προφανές ότι η αυτοδυναμία της ΝΔ θα είναι οριακή αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι 6 κόμματα τελικώς να εισέλθουν στην ελληνική βουλή.
Η ΝΔ και οι μηχανισμοί που την υποστηρίζουν προφανώς και θέλουν να περνούν την εικόνα ότι υπάρχει ακόμη μάχη για την αυτοδυναμία με βασικό στόχο να κρατήσουν σε υψηλά ποσοστά την συσπείρωση τους.
Να τονιστεί ότι οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα πραγματοποιούνται 7 Ιουλίου μέσα στο καλοκαίρι, οι νέοι ίσως βρίσκονται σε περίοδο διακοπών και οι ηλικιωμένοι λόγω πιθανού καύσωνα να αυξήσουν την αποχή.
Σε κάθε περίπτωση η ΝΔ και οι μηχανισμοί που την υποστηρίζουν δεν μπορούν για λόγους πολιτικής τακτικής να αναφέρουν ότι η αυτοδυναμία έχει κλειδώσει καθώς θα περάσουν το μήνυμα του εφησυχασμού στους οπαδούς.
Στον ΣΥΡΙΖΑ και στους μηχανισμούς υποστήριξης – τους ελάχιστους – που διαθέτει επίσης προπαγανδίζουν ότι τα ποσοστά θα πέσουν ίσως και κάτω των ευρωεκλογών ωστόσο λόγω της μερικής αύξησης της συσπείρωσης θα κινηθεί πάνω από το ποσοστό των ευρωεκλογών.
Στα μικρότερα κόμματα, το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ μάλλον είναι αισιόδοξο καθώς φαινόμενα αποσυσπείρωσης μπορεί να ενταθούν προσεχώς, ενώ ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή κρατούν τα ποσοστά που πέτυχαν στις ευρωεκλογές.
Η στρατηγική της ΝΔ είναι να κρατήσει χαμηλά τον ενθουσιασμό ώστε να μην κυριαρχήσει τον συναίσθημα του εφησυχασμού.
Ωστόσο αποτελεί μέρος της πολιτικής στρατηγικής του κόμματος της ΝΔ, η αυτοδυναμία έχει κλείσει και φαίνεται ότι θα κινηθεί σε ένα εύρος μεταξύ 156 με 158 εδρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα