Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Οι αποφάσεις του ΣτΕ και τα μειωμένα ρίσκα που συνεπάγονται για τον προϋπολογισμό οδήγησαν στην απόφαση

Κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ- αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο η Standard and Poor’s, διατηρώντας θετικό outlook στην αξιολόγηση.

Ο οίκος προβλέπει μέση ανάπτυξη 2,5% την τριετία 2019-2022, κυρίως λόγω ανάκαμψης της εγχώριας ζήτησης. Την ίδια στιγμή, έχουν μειωθεί τα ρίσκα για τον προϋπολογισμό μετά τις δικαστικές αποφάσεις για τις συντάξεις του δημοσίου.

Το θετικό outlook υποδηλώνει ότι ενδέχεται να ακολουθήσει νέα αναβάθμιση της Ελλάδας εντός 12 μηνών, εάν η κυβέρνηση συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις, ενισχύοντας τις οικονομικές προοπτικές και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Ενας ακόμη λόγος πιθανής αναβάθμισης θα ήταν η αξιοσημείωτη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών. Στον αντίποδα, ανάπτυξη χαμηλότερη των προβλέψεων ή «πάγωμα» των μεταρρυθμίσεων θα οδηγούσε σε σταθερό outlook.

Σημειώνεται ότι η S&P διατηρούσε τη βαθμολογία της ελληνικής οικονομίας στο Β+ από το καλοκαίρι του 2018, χαμηλότερα από τους άλλους οίκους αξιολόγησης και τέσσερις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Την ίδια στιγμή, η βαθμολογία της Moody’s στην Ελλάδα είναι στο B1, ένα επίπεδο κάτω από αυτή της Fitch, η οποία στα τέλη Αυγούστου άφησε την χώρα στάσιμη (BB- με σταθερό outlook). Η Moody’s είχε αναβαθμίσει την 1η Μαρτίου την ελληνική οικονομία κατά δυο κλίμακες. Δίνει αξιολόγηση αντίστοιχη του οίκου S&P, μόνο που ο τελευταίος διατηρεί θετικό outlook, ενώ η Moody’s σταθερό.

Η αξιολόγηση

Οπως αναφέρει η S&P, η αναβάθμιση έρχεται μετά από εξελίξεις που μειώνουν σημαντικά τα ρίσκα για τον ελληνικό προϋπολογισμό και ειδικότερα, τις δικαστικές αποφάσεις για τις περικοπές μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα αλλά και η άρση των τελευταίων capital controls χωρίς ασυνήθιστες εκροές καταθέσεων, κάτι που βελτιώνει την εμπιστοσύνη στην οικονομία.

Η αξιολόγηση αντανακλά τη βελτίωση των προοπτικών στην οικονομία, σε συνδυασμό με ισχυρές επιδόσεις στον προϋπολογισμό και ευνοϊκό προφίλ χρέους. Τα ανωτέρω ισχυρά σημεία αντιπαραβάλλονται με το υψηλό εξωτερικό και δημόσιο χρέος και το πιεσμένο τραπεζικό σύστημα με υψηλά επίπεδα ΝΡΕs. Ο οίκος προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος και ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα μειώνονται από το 2019, με στήριξη και από την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ και τα υψηλά πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών.

Η οικονομία

Ο οίκος αναμένει ανάπτυξη περίπου 2% το 2019, με σταδιακή επιτάχυνση ως το 2022. Προβλέπει ακόμη αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 2% ετησίως ως το 2022 αν και η πρόσφατη αύξηση στον κατώτατο μισθό ίσως οδηγήσει σε επιβράδυνση των προσλήψεων.

Παράλληλα, η S&P σημειώνει ότι αν υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για μείωση φόρων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, μείωση των τραπεζικών ΝΡΕs και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ενδέχεται να επιταχύνει η μέχρι στιγμής ήπια ανάκαμψη. Σε γενικές γραμμές, αναμένει ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα υπερβεί το μέσο όρο της ευρωζώνης την επόμενη τριετία, με ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και των διαθέσιμων εισοδημάτων, και στήριξη από τις εξαγωγές.

Εαν δεν υπάρξουν εξωγενή σοκ από εξελίξεις όπως ο αυξανόμενος παγκόσμιος προστατευτισμός ή μια αναπάντεχη ύφεση στην ευρωζώνη, ο ελληνικός εξαγωγικός τομέας είναι σε καλή θέση για να επωφεληθεί από την αυξημένη ανταγωνιστικότητα. Το ελληνικό μερίδιο αγοράς στο παγκόσμιο εμπόριο έχει αυξηθεί και αναμένεται περαιτέρω άνοδος ως το 2022.

Ωστόσο, η Ελλάδα εμφανίζει χαμηλή βαθμολογία έναντι άλλων παρόμοιων οικονομιών λόγω φραγμών στον ανταγωνισμό στις αγορές εργασίας και προϊόντων, τις περίπλοκες διαδικασίες πτώχευσης, την ανεπαρκή δικαιοσύνη και την έλλειψη προβλεψιμότητας στην υλοποίηση συμβάσεων. Ως εκ τούτου, οι καθαρές εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων, αν και έχουν βελτιωθεί, ίσως είναι ανεπαρκή για να χρηματοδοτήσουν ισχυρότερη ανάκαμψη.

Ο οίκος σημειώνει ότι θεωρεί πως οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στα εργασιακά στοχεύουν στη βελτίωση της ευελιξίας των επιχειρήσεων. Τέτοιο είναι το προτεινόμενο μέτρο που επιτρέπει την εξαίρεση εταιριών με οικονομικά προβλήματα από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα