25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Αναβάθμιση Ελλάδας μόνο με μεταρρυθμίσεις

από fimotro

Το “outlook” της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας αναβάθμισε σε “θετικό”, από “σταθερό” προηγουμένως η S&P, διατηρώντας τη διαβάθμιση “Β+” για το αξιόχρεο της χώρας σε ξένο και τοπικό νόμισμα.

Στην έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει πως οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την πιθανότητα μιας αναβάθμισης σε περίπτωση που η κυβέρνηση εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ενθαρρύνοντας μια πιο ισχυρή οικονομική ανάκαμψη. Άλλος ένας πιθανός καταλύτης αναβάθμισης θα μπορούσε να είναι μια αξιοσημείωτη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σε συνδυασμό με την άρση των capital controls. Ο οίκος εξηγεί πως οι υγιέστερες τράπεζες θα μπορούσαν να παρέχουν δάνεια στα πιο παραγωγικά μέρη του κρίσιμου κλάδου μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η S&P προειδοποιεί, ωστόσο, πως το outlook θα μπορούσε να υποβαθμιστεί και πάλι σε “σταθερό” εάν, αντίθετα με τις προσδοκίες της σημειωθεί αντιστροφή των εφαρμοσμένων μεταρρυθμίσεων ή αν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι τελικά πιο αδύναμος του αναμενόμενου, περιορίζοντας την ικανότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή, τη μείωση του χρέους και την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Στην έκθεση σημειώνεται εξάλλου πως η προβλεψιμότητα της πολιτικής στην Ελλάδα βελτιώνεται, το ίδιο και οι οικονομικές προοπτικές της χώρας. Στη διάρκεια του 2016 και του 2017, καταγράφηκαν πρωτογενή πλεονάσματα ενώ πέρυσι δόθηκε τέλος σε μια πολυετή ύφεση. Ωστόσο, κατά την άποψη της S&P, οι αναπτυξιακές πολιτικές, αντί για τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα, θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας της βιωσιμότητας μακροπρόθεσμα του ελληνικού χρέους. Για την επόμενη τριετία, ο οίκος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ 2-2,5%. Δεν αποκλείει, ωστόσο, ισχυρότερη επίδοση εάν η κυβέρνηση κάνει περισσότερα για να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον ώστε να προσελκύσει περισσότερες επενδυτικές εισροές από το εξωτερικό.

Βραχυπρόθεσμα ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο αισιοδοξίας. Θεωρούμε ότι οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις στις δημόσιες δαπάνες για σημαντικά έργα υποδομής στις μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων λιμανιών και αεροδρομίων, θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης κινητοποιώντας ιδιωτικές επενδύσεις στους πιο ανταγωνιστικούς τομείς της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων ο τουρισμός, η ναυτιλία και τα logistics.

Σημειώνει ακόμη ότι άλλοι κλάδοι όπως ο φαρμακευτικός και αυτός της επεξεργασίας τροφίμων επίσης στρέφουν όλο και περισσότερο την επικέντρωσή τους στις εξαγωγικές αγορές. Ωστόσο, σύμφωνα με την S&P, μακροπρόσθεσμα, λόγω της απουσίας μεταρρυθμίσεων στο επιχειρηματικό περιβάλλον, η δυνατότητα ο ρυθμός ανάπτυξης να ξεπεράσει το 3% σε σταθερή βάση φαίνεται περιορισμένη, ειδικά αν ληφθούν υπ’ όψιν τα διοικητικά βάρη και η μη ανταγωνιστική κουλτούρα στην οικονομία, κυρίως στον κλάδο των υπηρεσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα