Αναστασιάδης: Αντιμέτωπη με πλειάδα κυρώσεων η Τουρκία

από fimotro

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εκτιμά ότι η Τουρκία θα υποχρεωθεί να προβληματιστεί εάν της επιβληθούν μια σειρά από κυρώσεις που θα της αφήνουν κόστος.

Σε συνέντευξή του στον Κυριακάτικο «Φ», εξηγεί πως σε άτυπη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, θα ανταλλάξει απόψεις για την προώθηση των κυρώσεων. Εκτιμά ότι με τις κυρώσεις μεγαλύτερο θα είναι το κόστος για την Άγκυρα από όσα η ίδια διεκδικεί.

«Θέλω να επαναλάβω ότι δεν είναι αυτοσκοπός τα μέτρα. Είναι, όμως, η άμυνα την οποία διαθέτουμε, προκειμένου να συνειδητοποιήσει η Τουρκία ότι οι παράνομες ενέργειες ενδεχομένως να της δημιουργήσουν πολύ περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη που νομίζει ότι αποκομίζει με την παραβίαση του διεθνούς δικαίου» τονίζει ο κ. Αναστασιάδης.

«Κατά την παρουσία μου στις Βρυξέλλες, θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τον κ. Τουσκ και τον κ. Γιούνκερ που είναι δική του η ευθύνη εισήγησης των μέτρων κατά της Τουρκίας, για να διαβουλευθούμε για το πώς προχωρούμε παραπέρα» προσθέτει.

«Εάν υπάρξει μία πλειάδα κυρώσεων, ενδεχομένως για διαφορετικούς φορείς -από πλευράς ΗΠΑ για τους S-400, από πλευράς Ε.Ε. για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και για ότι δεν αναγνωρίζει ένα κράτος-μέλος- πόσο βάρος μπορεί να αντέξει; Και πώς μπορεί να απορροφήσει τις συνέπειες; Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να προβληματίσει. Διότι πολλές φορές τα μέτρα εκθέτουν έναν ηγέτη μιας χώρας. Στο εσωτερικό για δικούς του λόγους μπορεί να προσπαθήσει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη με ενέργειες που δεν είναι επιθυμητές. Όλα λαμβάνονται υπόψη» υποστηρίζει ο Κύπριος πρόεδρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα